Ağlayan Bebek Nasıl Sakinleştirilir?
Bir bebeğin kulak tırmalayan çığlıkları en tatlı ruhları bile rahatsız edebilir. Ayrıca, doğum sonrası depresyonu kötüleştirebilir ve annenin sağlığını tehlikeye atabilir. Bebekler farklı olduğundan, birden fazla çocuk sahibi olan ebeveynler, bu durumu zıt bir şekilde karşılayabilir. Kişilikleri farklı olsa da, çoğu bebek ağladığı sırada, aşağıdaki ipuçları ile sakinleştirecektir:
1.Emzirme
Bir bebek, biberon ya da anne sütü olsun, emme aktivitesi ile rahatlayacak ve sakinleşecektir. Bununla birlikte, bir bebek iyi beslendiğinde en sakin halinde olacaktır. Aç bir bebek, herhangi bir şeyi emerken sinirli hissedecektir. Bebeğiniz açsa ya da acı çekiyorsa, onu emzirmeniz en iyi sonucu verecektir.
2. Sallama
Bebeğe annesinin karnında yaşadığı hareketleri hatırlatan hızlı ritmik sallanma, onu rahatlatacaktır. Bununla birlikte, tehlikeli olabileceği için onu sert bir şekilde sallamaktan kaçının. Ayrıca, başını da sağlam bir pozisyonda tuttuğunuzdan emin olun.
3. Düzenli Bir Uyku Rutini
Bebeklerin rutine girmesi, hem bebeğe hem de ebeveynlerin akıl sağlığına yardımcı olur. Uyku, bir bebeğin gelişiminde olduğu kadar, ruh halinde de önemli bir rol oynar. Bir bebek için rutin geliştirmek, uzun vadeli bir önlemdir ve en zorlu ebeveynlik engellerinden biridir. Ancak, çocuklar düşündüğünüzden daha hızlı öğrenir. Alışkanlıklar bebeklerin yeterince uyku ve oyun oynamasını sağlar ve “daha mutlu bir bebek daha az ağlama”ya dönüşür.
4. Kolik Olup Olmadığını Kontrol Edin
Kolik, tipik olarak bir bebek 2-16 haftalıkken başlar. Bebeklerin çeşitli dönemlerinde %25’inde görülür. Sürekli ve açıklanamayan bir ağlama, gaz, rahatsızlık ya da bebeğin sadece rahim dışındaki dünyayla baş etmeye çalışmasının bir sonucu olabilir.
Bebeğinizi sırt üstü yatırın, her iki bacağını da tutun ve hafif bir bisiklet hareketiyle hareket ettirin. Araştırmalar, kolikli ve emzirilen bebeklerde, annenin süt ürünleri almayı bırakmasının ardından, bebeğinin önemli ölçüde iyileştiğini ortaya koymaktadır. Bu özellikle laktoz intoleransı ve alerjisi olan bir ailede yaygındır.
5. Beslenme Sonrası Geğirme
Göz ardı edilirse, bu rutin bir bebekte çok rahatsızlık vericidir. Ciddi vakalarda, ilaç kullanımı gerekebilir. Bebek iyi beslendikten sonra, onu dik konumda tutun ve hafifçe sırtını ovun ve geğirene kadar nazikçe bunu tekrarlayın. Geğirme, rahatsızlığı hafifletir ve bebeğinizi yatıştırır.
6. Dışarı Çıkmak
Doğa, çocuklar üzerinde sakinleştirici bir etkiye sahiptir. Ağlayan bir çocuğu evden çıkarmak hem anne hem de çocuk için rahatlatıcıdır. Kuşlar, yaprakların sesleri ve diğer doğal manzaralar, sesler ve kokular, bebeğinizi sakinleştirebilir.
Hareket etmek ve temiz hava da sakin olmasına yardımcı olur. Bebek bakımının en zor kısımlarından biri ağlayan bir bebeği sakinleştirmektir. Yukarıdaki ipuçlarıyla sessiz bir bebeğiniz olabilir ve siz de mutlu bir ebeveyn olabilirsiniz 🙂
Bebeklerde benzer davranışlar ve çözümleri hakkında aşağıdaki yazılar da ilginizi çekebilir!
Önerilen Makaleler
Bebeklerde Kabızlık: Belirtileri, Nedenleri, Tedavisi
Yenidoğan Bebeklerde Görülen Sağlık Sorunları
Kaynak: https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/baby/crying-colic/Pages/Calming-A-Fussy-Baby.aspx


0 Yorum