9 Aylık Bebekler

Bebeğin 9 aylık!

Tüm şu başardıklarına baksana. 9 aylık bebeğin artık muhtemelen (destekli ya da desteksiz olarak) oturuyor, kendini tutunarak ayağa kaldırıyor, ellerini çırpıyor ve hatta emekliyor ve etrafı geziniyor. Artık bir kere kendi başına hareket etmeye başladı mı artık dünya onun için farklı bir yer haline geldi. Ayrıca baş ve işaret parmağı ile yiyecekleri tutarak ağzına götürmeyi seviyor (cımbız tutuşu). Tüm bu becerilerle hayat onun için gerçek bir macera. Tabii senin için de; sen de bebeğinin arkasından giderek keşfettiklerini görüyor, onun dokunması ve incelemesi için yeni şeyler gösteriyorsun. Muhtemelen etrafındaki her şeyi tutunmak ve etrafta gezinmek için kullanan bir bebek görüyorsun. Doğal olarak gözün sürekli bebeğinin üzerinde çünkü o şaşırtıcı şekilde hızlı ve denge becerilerini test ettiği için kolaylıkla yuvarlanabilirler. Bu dönemde güvenlik önlemlerini alıp onun etrafı özgürce keşfetmesine izin verirsen bu dönemde sen de onun kadar mutlu olabilirsin.

9 Aylık Bebek Gelişimi

Bebeğin sadece hızla gelişmiyor aynı zamanda gelişme atakları da gösteriyor. Aslında bu ay çılgın gibi bir ilerleme gösteriyor.

Bebeğinin artık saçları da daha önce döküldüyse geri çıkmaya başlamıştır. Kafasını rahatça döndürdüğü için kel bölüm de kalmaz. Artık hareketlendiği için de bundan sonra iyice serpilip büyüyecek.

9 Aylık Bebeğin Boyu ve Kilosu

9 aylık bebek gelişim tablosu

Dokuz aylık bir bebeğin boy uzunluğu ve kilosu ne kadar olmalıdır? Bu genellikle kız bebekler için 8,2 kg ve erkek bebekler içinse 8,8 kg olarak ölçülmektedir. Boy uzunluğu ise kız bebekler için 70 cm ve erkek bebekler içinse 72 cm olarak ölçülmektedir. Tabii ki bu, dokuz aylık bebeğinin tam olarak bu ölçülerde ve ağırlıkta olması gerektiği anlamına gelmez. Yani kilo ve boy oranı sağlıklı bebekler arasında değişebilir. Bunlar ortalama verilerdir. Sağlıklı bebekler, doğal bir büyüme eğrisini takip etme eğilimindedir; yaşları büyüdükçe aynı yüzdelik oranı korurlar ve bu, sağlıklı büyümenin bir göstergesidir.

9 Aylık Bebeğin Beş Duyusu

Bebeğinin görüşü gittikçe iyileşiyor. Artık odanın diğer ucunu görebilir. Tanıdık yüzleri ve nesneleri tanıyabilir. Bebeğin bazı eşyaların bazen görünmez olabileceğini bilir. Buna “nesne sürekliliği” nedir. Birden bir oyuncağını hatırlayacak ve onu arayacaktır. Tanıdık sesleri de artık tanır. Hayır, biberon, anne, baba gibi sıklıkla duyduğu kelimeleri anlayabilir.

Önerilen Makaleler

Bebeklerde Beyin Eğitimi

Bebeklerde Dil Eğitimi

9 Aylık Bebeklerin Dönüm Noktaları

9 aylık bebeğinin başladığı ya da yapmak üzere olduğu beceriler şunlardır:

  • Emekleme. 9. Ay, genelde bebeklerin emeklemeye başladığı zamandır. Bu da demektir ki, sizinki başlamış ya da başlamak üzere olabilir. Emeklemeyen bir bebek genelde bir endişe nedenidir. Ancak işin doğrusu doktorlar mükemmel gelişim gösteren bebeklerin emeklemeyi tamamen pas geçebileceğini ve direkt yürümeye başlayabileceklerini söylüyor.
  • Ayaklanma. 9 aylık bebeğin kanepe ya da orta sehpaya tutunarak kendini ayağa kaldırabilir. Bundan sonrası sıralamadır. Ondan sonra da ne geleceğini biliyorsun değil mi! Bu dönemde ayağa kalktığında birdenbire poposunun üzerine düşebilir. Ona kendini aşağıya indirmesini öğretmelisin.
  • Oturma. 9 aylık bir bebek için gerçek eğlence uzun süre oturmak ve oyuncaklarla ve diğer eşyalarla oynamaktır. Bebeğin ellerini kullanmayı çok sever! Oyuncaklarını çeker veya istediği oyuncağı gösterebilir. Bu dönemde vücudunu sağa sola döndürse de henüz yanlara doğru eğilemez.
  • Cımbız tutuşu. 9 aylık bebeğin nesneleri cımbız tutuşu denen baş parmak ve işaret parmağı ile tutmaya başlar. Bu beslenirken ve oynarken oldukça işine yarar. Bu konuda zamanla o kadar iyileşir ki iplik bile tutabilir hale gelir. Bu nedenle güvenlik açısından onun erişebileceği yerlerde ağzına atabileceği küçük parçaları şeyleri kaldırın.
  • Konuşma. Çoğu 9 aylık bebek mamamama ve dadadada demeye başlar, hatta bunları anne-babasını çağırmak için kullanabilir.

Eğer bebeğin diğer 9 aylık bebeklerin yaptıklarını yapmıyorsa bu kafaya takılacak bir şey değildir. Ama bazı işaretler gelişim gecikmesini gösterebilir. Aşağıdakileri gözlemlersen doktoruna bilgi ver:

  • Onu bir zemin üzerinde dik tuttuğunda bacaklarına ağırlığını vermiyorsa.
  • Tutmadan ya da desteklemeden oturamıyorsa
  •  “mama,” “baba” ve “dada” gibi sesler çıkaramıyorsa
  • Karşılık gerektiren oyunlara katılamıyorsa.
  • Adına cevap vermiyorsa.
  • Tanıdık insanları hatırlamıyorsa.
  • Gösterdiğin yere bakmıyorsa.
  • Oyuncağını bir elinden diğerine geçirmiyorsa

Önerilen Makale

Bebeklerde Konuşma Eğitimi

 

9 Aylık Bebeklerde Beslenme

Selam sana özgür bebek! Eğer bebeğin biberondan içiyorsa şimdi artık biberonunu kendi tutabilir. Hatta alıştırma bardağını bile kullanmaya başlayabilir. Katı gıdalara gelince ise onları da kendi ağzına götürmekten hoşlanıyordur.

9 aylık bir bebek ne kadar yemek yemelidir?

Mamayla beslenen bebekler: Dokuz aylık bir bebeğin günlük olarak ihtiyaç duyduğu mama miktarı nedir? Dokuz aylık bebekler genellikle günde toplamda 700-850 cc mama içmelidir.

Anne sütü ile beslenen bebekler: Dokuz aylık bebekleri genellikle 3 ila 4 saatte bir emzirmeniz gerekir ama emzirilen bebeklerin her biri biraz farklı olabilir. Burada önemli olan bebeğin için her şeyin yolunda olmasıdır, bebeğin sağlıklı bir şekilde kilo alıyorsa ve göğüslerin seni rahatsız etmiyorsa her şey iyi gidiyor demektir.

Sağılan süt ile beslenen bebekler: Eğer anne sütünü biberon yoluyla bebeğinize içiriyorsanız dokuz aylık bebeğin için ne kadarının yeterli olacağını merak etmeniz oldukça normaldir. Dokuz aylık bir bebeğin günde toplam olarak 700cc civarında anne sütü alması gerekmektedir.

Katı gıdalar ile beslenen bebekler: Bebeğin günde 3 ana 2 ara öğün yemeli. Doktorlar bebeklerin işlenmemiş ve şeker ya da tuz eklenmemiş gıdalarla beslenmesini öneriyorlar. Farklı besin gruplarından ve farklı renklerde gıdalar deneyin. Sarı muzlar, kırmızı biberler, yeşil avokado, turuncu tatlı patatesler ve kahverengi tam tahıllar. Bebeğin her öğünde yağ, karbonhidrat ve protein almalıdır.

Bebeğinin yeterince anne sütü ya da mama aldığından emin olmak için bezlerini kontrol edebilirsin. 9 aylık bir bebek günde 4-5 bez değiştirir.

Bebeğin bu ayda neler yiyebilir?

Bebeğin artık parmak tutuşuna geçtiğine göre ( cımbız tutuşu) parmakla tutulabilen gıdalara bir şans verebilirsin. En sevdiği sebzeleri küçük parçalara bölerek ver. Muz ya da avokado parçaları, minik makarna taneleri de olur. Ama küçük kuruyemişlerden henüz uzak durmalısınız.

9 aylık bebek yumurta yiyebilir mi?

9 aylık bebek ebeveynleri genellikle yumurta konusunda emin olamazlar. Yumurta sarısı 9 aylık bebek için uygunken alerji yapması daha olası olan beyazını vermek için 1 yaşını doldurmasını beklemek gerekir.

Önerilen Makaleler

Yenidoğan Beslenmesi

Diyetisyen Melda’dan Ay Ay Bebek Beslenmesi

9 Aylık Bebeklerde Uyku Düzeni

9 aylık bir bebek ne kadar süre uyumalıdır?

Dokuz aylık bebekler genellikle 14 saat kadar bir süre uykuya ihtiyaç duyar. Bunun 11 saati geceleri, geri kalanları ise gün boyunca olacak şekilde bölünür. Bazı bebekler tüm gece uyuyabilir ancak bazıları hala uyanmaya devam eder. Dokuz aylık bir bebek için toplamda 3 saati bulan 2 gündüz uykusu normaldir.

9 aylık bebeğim gece boyunca uyumuyor, normal mi?

Dokuz aylık bebeklerin %70’i geceleri uyanmadan 8-12 saat arası uyuyabilir. Senin bebeğin kalan %30’luk bölümdeyse üzülme. Eğer bu durum canını çok sıkarsa uyku eğitimini düşünebilirsin.

9 aylık bebeğim uyumuyor, imdat.

9 aylık bebeklerde uyku gerilemesi normaldir. Bebek emekleme, kendini kaldırma, sıralama gibi becerileri öğrendiği için bunları gecenin bir yarısında denemeye karar verebilir. Bazı bebekler ise sadece anne babasını özler.

İyi haberse şu: bebekler genellikle 1-2 ay içinde bu gerilemeyi atlatırlar.

Önerilen Makaleler

Bebeğimle Birlikte Uyumalı mıyım?

Bebek nasıl uyutulur?

9 Aylık Bebekler İçin Tavsiyeler

– Bebeğini dokuz aylık doktor kontrolüne götür.

– Doktorun bebeğinin kan sayımı için kan tahlili isteyebilir.

-Bebeğinin 12 aylıkken yapılması gereken kontrolleri için randevu almayı unutma.

-Bebeğinin yeni bir araç koltuğuna ihtiyacı var mı? 9 aylık bebeğinin araç koltuğu geriye bakmalı, bu yüzden dönebilen bir araç koltuğu bakmalısın.

– Bebeğinin dişlerini az florürlü bir macunla fırçalamaya başlayabilirsin. Ona tükürmeyi öğretmek eğlenceli olacaktır.

– Bebeğine yastıklardan oluşan bir engelli parkur oluşturabilirsin.

– Bebeğinin 9. ay fotoğrafını çek!

Önerilen Video

Önerilen Makaleler

Yenidoğan Bilgini Test Et

Bebek Gelişimi Nasıl Ölçülür?

Bebeğinizin Gelişimini Nasıl Destekleyebilirsiniz?

Bebekler Hakkında Kimsenin Bilmediği 12 Şey

 

Özet
8 Aylık Bebek Gelişimi
Makale İsmi
8 Aylık Bebek Gelişimi
Tanımlama
Bebeğin 9 aylık!Tüm şu başardıklarına baksana. 9 aylık bebeğin artık muhtemelen (destekli ya da desteksiz olarak) oturuyor, kendini tutunarak ayağa kaldırıyor, ellerini çırpıyor ve hatta emekliyor ve etrafı geziniyor. Artık bir kere kendi başına hareket etmeye başladı mı artık dünya onun için farklı bir yer haline geldi.
Yazar
Yayıncı İsmi
bebekegitimi.com
Logo

Beğendiniz mi? Arkadaşlarınızla Paylaşın!

2
2 Beğeni

Sizin Tepkiniz Nedir?

Komik Komik
5
Komik
Bayıldım! Bayıldım!
103
Bayıldım!
Garip Garip
17
Garip
Sevmedim Sevmedim
11
Sevmedim

0 Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bir format seçin
Kişisel Test
Kişiliğe dair bir şey ortaya çıkarmayı amaçlayan sorular dizisi
Basit Test
Bilgiyi kontrol etmek isteyen doğru ve yanlış cevaplı sorular dizisi
Anket
Karar vermek veya görüş belirlemek için oylama yapmak
Serbest Yazı
Yazılarınıza Görseller Bağlantılar Ekleyebilirsiniz
Liste
Klasik İnternet Listeleri
Geri Sayım Listesi
Klasik İnternet Geri Sayım Listeleri
Açık Liste
Kendi öğenizi gönderin ve en iyi sunum için oy verin
Oylanabilir Liste
En iyi liste öğesine karar vermek için yukarı veya aşağı basın
Fotoyla Anlatım
Kendi resimlerinizi yükleyin ve birşeyler anlatın
Video
Youtube, Vimeo veya Vine Kodları
Ses
Soundcloud veya Mixcloud İçerikleri
Görsel
Fotoğraf veya GIF
GIF
GIF Formatı