8 Aylık Bebekler
Bebeğin artık 8 aylık!
İyice gözlemci birine dönüştü. Etrafındakilerin ve neler olduğunun oldukça farkında. Eski bebek reflekslerinin yerini artık bilinçli ve amaca yönelik hareketler almaya başladı. Eğer önemli olaylardan çok etkilenenlerdensen bebeğinin izleyip öğrenmesine hazır ol. Bebeğini bu dönemde en çok rahatsız eden şeylerden biri senden ayrılmak. Eğer ondan ayrıldığında çok fazla ağlarsa buna çok takılmamaya çalış. Bu, bebeğinin seni özlediğini söyleme şekli. Ayrıca ayrılma endişesi iyi bir ebeveyn-çocuk bağlanmasının da işareti. Bebeğine bakan kişi onun dikkatini dağıtacak ve sen gittikten sonra hemen susmasını sağlayacaktır. Evden her ayrıldığında ona bay bay demeyi unutma. Ev içinde ise onu bir odada bırakıp çıkman gerekiyorsa onunla konuşarak gitmen kendini daha iyi hissetmesini sağlayacaktır.
8 Aylık Bebek Gelişimi
Bebeğin büyümeye devam ediyor ve ilerlemeye de. Özellikle bu sıralar neleri başarabildiği inanılmaz değil mi?
8 Aylık Bebeğin Kilosu ve Boyu
Biliyoruz meraktasın; 8 aylık bir bebeğin kilosu ve boyu ne olmalı diye. Bu genellikle kız bebekler için 7,9 kg ve erkek bebekler içinse 8,6 kg olarak ölçülmektedir. Boy uzunluğu ise kız bebekler için 68,8 cm ve erkek bebekler içinse 70,6 cm olarak ölçülmektedir. Tabii ki bu sekiz aylık bebeğinin tam olarak bu ölçülerde ve ağırlıkta olması gerektiği anlamına gelmez. Yani kilo ve boy oranı sağlıklı bebekler arasında değişebilir. Bunlar ortalama verilerdir. Sağlıklı bebekler, doğal bir büyüme eğrisini takip etme eğilimindedir; yaşları büyüdükçe aynı yüzdeliği korurlar ve bu, sağlıklı büyümenin bir göstergesidir.
Bebeğin eskiye göre artık daha yavaş kilo alır. Bu yüzden panik yaparak onu gereğinden fazla besleme. Katı gıdaya geçtiği bu dönemde ona faydalı besinleri dengeli porsiyonlarla sun.
8 Aylık Bebeğin Beş Duyusu
Bebeğin hala yakındaki sesleri uzaktakilere göre daha iyi duyuyor. Ama artık odanın öbür ucundaki sesleri fark edebiliyor. Görüşü ve derinlik algısı daha da kuvvetlendi ve bu sayede artık istediği şeylere daha kolay uzanıp alabiliyor. Dokular ve şekiller oldukça ilgi çekici. Etiketler ve tutma kolları bebeğinde ayrı bir heyecan uyandırabilir.
Önerilen Makaleler
Bu Makale Bebek Eğitimiyle İlgili Ufkunuzu Genişletecek
Sekiz Aylık Bebeklerin Dönüm Noktaları
Oturmak. Artık kendi başına oturabiliyordur ama yine de onu özellikle de oyuncaklara uzanmak için eğildiğinde düşmemesi için yakalaman gerekebilir.
İlerleme . Oturmadan sonrası dönme, çömelme, kıvrılma eğilirken sallanma. Tüm bunlar emeklemenin hazırlıkları (eğer daha başlamadıysa) Yere konduğunda durmadan hareket etmeye hazır.
Emeklemeye hazırlanıyor. Bazı 8 aylıklar emeklemez ama döne döne istedikleri yere varırlar. Emeklemeyen bazı 8 aylık bebekler döner, bazıları sürünür ve istediği yere varır. Eğer 8 aylık bebeğin emeklemiyorsa bu hala normal. Bazıları 10 aylıkken emekler bazıları ise emeklemeyi pas geçer ve direkt yürümeye başlar.
İsmini öğrenmek. Henüz tam olarak ismini öğrenmese de ona sürekli aynı şekilde seslendiğinizi anlamaya başlar. Eğer evde bir evcil hayvan varsa, onu da sürekli bir isimle çağırdığınızı fark eder.
8 Aylık Bebeklerde Beslenme
Artık bebeğin katı gıdaya geçti ama bir yandan da anne sütü ya da mama almaya da devam ediyor. Ne kadar yemesi ya da süt/mama içmesi gerektiğiyle uğraşmak yorucu olabilir. Şunu unutma: 8 aylık bir bebek aldığı besinin çoğunluğunu hala anne sütü ya da mamadan alır.
Şöyle düşün: Bebeğinin her gün 750 – 900 kaloriye ihtiyacı var. 400-500’ü anne sütü ya da mamadan gelmeli. Yani öğüne önce emzirerek ya da mama vererek başla sonra da ona yağ, karbonhidrat ve protein açısından dengeli bir yemek sun.
8. ayda bebeğin mönüsüne biraz yumuşak, parmakla alabileceği gıdalar eklemeyi düşünebilirsin. Ya da sizin sofrada yediklerinizden vermeyi. Ona sofrada bir yer aç. İyi bir yeme alışkanlığı için çok önemli bir gelişme olacaktır.
8. ay ayrıca bebeğine alıştırma bardağı vermek için de iyi bir zaman. Önceler bir bardaktan çok oyun aracı olarak görebilir. Ama alıştırma bardağına ne kadar erken alışırsa o kadar iyi. Önceleri onu amacına uygun kullanmayacak ama bunu dert etme. Bir süre sonra, belki 1-2 ay içinde, ondan bir şeyler içmeyi öğrenecek.
Besinleri bir ödül gibi konumlandırmaktan kaçın. Onu hareketleri için ödüllendirmek istersen bunu ona sarılarak, onu öperek ve ona ilgi göstererek yap.
8 aylık bebek ne kadar yemeli?
Biberon ile beslenen bebekler: 8 aylık bebek ne kadar mama almalı? 8 aylık bir bebek 24 saat içinde 700 gram mama tüketmeli. Eğer 6 defa biberonla besleniyorsa. Bu, her seferinde 116gram demek.
Emzirme: 8 aylık bir bebek her 3-4 saatte bir emzirilmeli. Ama bunun biraz bebeğe ve anneye özel bir durum olduğunu da unutma. Eğer bebeğinin kilo alımı normal ve emzirme sonrası göğsünde süt doluluğu azalıyorsa sorun yok demektir.
Süt sağma.: Eğer süt sağıyorsan 8 aylık bir bebeğin bir günde yaklaşık 700 gram anne sütüne ihtiyacı vardır. Bunu, kaç besleme yapıldığına bölerek öğün başına düşen miktarı görebilirsin.
Katı gıda: Bebeğin günde 3 öğün yemeli ve günde 2 defa ara öğün yapmalı. Mümkün olduğunca bebeğine işlem görmemiş, tatlandırılmamış ve tuz eklenmemiş gıdalar vermeye çalış.
8 aylık bebek neler yemeli?
8 aylık bir bebeğin yiyebileceği şeyler:
- Elma
- Avokado
- Havuç
- Çedar peyniri
- Yumurta sarısı
- Kinoa
- Mango
- Makarna
- Balkabağı
- Pirinç
- Tatlı patates
- Hindi
- Kabak
Yukarda yiyecekler parmakla alınabilecek şekilde kesilerek ve iyice yumuşayana kadar pişirilerek 8 aylık bebeğe verilebilir (avokado hariç, onu pişirmeye gerek yok) ya da yine bu yiyecekler küçük küçük kesilerek de verilebilir.
Önerilen Makaleler
Diyetisyen Melda’dan Ay Ay Bebek Beslenmesi
Çocuğum Yemek Yemiyor! Gelişim Psikoloğu Bilge Göz Anlatıyor
8 Aylık Bebeklerde Uyku Düzeni
Yedi aylık bebekler genellikle 14 ila 15 saat arasında bir süre uykuya ihtiyaç duyar. Bu saatlerin 10 ya da 11 saati geceleri, geri kalanları ise gün boyunca olacak şekilde bölünür. Bazı bebekler tüm gece uyuyabilir ancak bazıları hala uyanmaya devam eder. Eğer seninki tüm gece uyuyorsa ne mutlu sana. Sekiz aylık bir bebek için toplamda 3-4 saati bulan 2 gündüz uykusu normaldir.
Sekiz aylık bebekte uyku gerilemesi olur mu?
Evet! Bazı bebekler 8 ay civarında geceleri daha çok uyanır. Bu uyanmaların çoğunda öğrendiği yetenekleri göstermeye çalışır; kendini yukarı çekmek ya da sıralama gibi. Sorun şu ki, uyandıklarında nasıl geri uyuyacaklarını bilemezler. Bazıları ise sadece anne babasıyla biraz daha zaman geçirmek ister. Özellikle de gündüz az gördüyse o zamanı telafi etmek isteyebilir (çalışan anneler varsa üzgünüz). Yani eğer 8 aylık bebeğin her saat başı uyanıyor ya da normalde uyuduğu zamanda uyumuyorsa bunu uyku gerilemesine bağlayabilirsin.
Olabildiğince sabırlı ol ve daha bebekken işe yarayan yolları dene, birkaç yeni yol da araştırabilirsin.
Sekiz aylık bebek için uyku eğitimine nasıl başlanır?
Uyku eğitimi kolay değildir, dahası her bebek için uygun da değildir. Ama başarılı bir uyku eğitimi sonunda bebek kendini sakinleştirmeyi öğrenir. Amaç bebek uyandığında tek başına geri uykuya dönmesini sağlamaktır.
Önerilen Makaleler
Bebeklere Uyku Eğitimi Nasıl Verilir?
Sekiz Aylık Bebekler İçin Tavsiyeler
– Bebeğinin 9 aylık kontrolünün randevusunu hala almadıysan al.
– Bebeğini artık alıştırma bardağı ile tanıştırabilirsin.
-Bebeğine mutfakta onun için güvenilir eşyalarla dolu bir dolap ver (tahta kaşıklar, plastik saklama kapları ve ölçü kapları gibi) Gerisini ise kilitle.
-Konuşmasına henüz zaman olan bebeğinle iletişim için bebeklere özel olan işaret dilini öğrenmeye bir şans ver.
-Bebeğine yavaş yavaş parmak boyu gıdaları ver.
– Sekiz aylık bebeğinin bol bol fotoğrafını çek!
Önerilen Video
Kaynak : Doktorundan Dinle
Önerilen Makaleler
Bebeğinizin Gelişimini Nasıl Destekleyebilirsiniz?
Bebekler Hakkında Kimsenin Bilmediği 12 Şey


0 Yorum