6 Aylık Bebek: Gelişimi
6 aylık bebek varlığına hazır mısın? Bebeğinle ilk yılının ilk yarısını geride bıraktın! Altıncı ayında, bebeğin muhtemelen biraz inatçı olacaktır. Bir başkası bebeğini kucağına almak istediğinde yüksek sesle ağlayabilir. Onu bundan dolayı suçlayabilir misin? Eğer bir yabancı sana sarılmaya kalksaydı, sen de benzer bir tepki verirdin! Altı aylık bebeğin aynı zamanda kendine yeni tatlar da arar ve bu esnada hoşlanmadığı, sevmediği yiyecekleri de keşfetmeye başlar. Şimdilik, bebeğini yemek saatinde mutlu etmek nispeten kolaydır. Tüm bunların dışında sana bebeğinin gerçekten hoşlandığı bir şeyden bahsedebiliriz, kendi adı! Altı aylık bebeğin artık adını tanıyor ve sen onun adını söylediğinde gösterdiği heyecan bunu çok net gösteriyor.
Büyüme ataklarına şahit olman oldukça olasıdır. Bu, geride bıraktığınız aydan daha fazla olacaktır ve sonraki ay da bu aydan daha fazla olacaktır. Büyüme atakları esnasında, bebekler normal zamanlardaki hallerine göre biraz daha farklı davranırlar, daha sık beslenmek isteyebilirler ya da biraz huysuz olabilirler. Neyse ki, bu büyüme atakları yalnızca birkaç gün sürer.
Bu ayda biraz gevezelik yapmaya başlayabilirler! Gülüp kahkaha attığına şahit olabilirsiniz. Eşyalara uzanır ve kendine doğru çekerek alır. Biraz yardımla oturmaya bile başlayabilir. Çok yakında da nesneleri bir elinden diğerine geçirmeye başlayacak.
Bebeklerin sağ mı yoksa sol ellerini mi kullanacakları bu ay döneminde belli olmaz. Bunu öğrenmek için genellikle 3 yaşını beklemek gerekir.
Boyu ve Kilosu
Altı aylık bir bebeğin boy uzunluğu ve kilosu ne kadar olmalıdır? Bu genellikle kız bebekler için 7,3 kg ve erkek bebekler içinse 7,9 kg olarak ölçülmektedir. Boy uzunluğu ise kız bebekler için 64 cm ve erkek bebekler içinse 67 cm olarak ölçülmektedir. Tabii ki bu altı aylık bebeğinin tam olarak bu ölçülerde ve ağırlıkta olması gerektiği anlamına gelmez. Yani kilo ve boy oranı, sana hikâyenin tamamını anlatmaz. Sağlıklı bebekler, doğal bir büyüme eğrisini takip etme eğilimindedir. Yaşları büyüdükçe aynı yüzdeliği korurlar ve bu, sağlıklı büyümenin bir göstergesidir.
Beş Duyusu
Bebeğin altı aylıkken derinlik algısı hala gelişmekte demektir. Odanın başka bir köşesine odaklanabilir ya da zemindeki desenleri inceleyebilir. Eşyalara daha yakından bakmaya başlar. Muhtemelen kendi oyuncaklarını incelerken bazı oyuncakların ilgisini daha fazla çektiğini fark edersin.
Altı aylık bebekler genellikle hızlı bir şekilde sesler çıkarır ve bir şeyler duyunca kafasını çabucak çevirirler. Artık kadın ve erkek seslerini birbirinden ayırabilir.
Farklı dokulara dokunmaktan hoşlanır ve her şeyi keşfetmek ister.
Altı Aylık Bebekler Diş Çıkarır Mı?
Bebekler için bu aylarda diş çıkarmaya başlamak oldukça yaygındır. Eğer bebeğin normalden daha fazla ağlıyorsa, şişmiş diş etleri gözlemliyorsan, düşük de olsa ateşi varsa, uykuları düzensizleştiyse diş çıkarıyor demektir! Yemek yemeyi reddetmesi de diş çıkarma belirtisi olabilir.
Bebekler genellikle ilk önce ön alttaki iki dişlerini çıkarırlar. Bu dönemden 2 ay öncesinde salyaları artmaya başlar. Onu rahatlatabilmek için aşağıdaki önerilere kulak ver:
- Bebeğinin diş etlerini ov.
- Eline diş kaşıma halkası ver. Bu amaçla biberon vereceksen içinde meyve suyu ya da mama yerine su olmasına dikkat et.
- Diş halkasını serin tut ama buzlukta dondurup verme. Diş etlerini yakabilirsin.
- Salyasını sil ki çenesini tahriş etmesin.
- Çok huysuzlanıyorsa reçetesiz ilaçları deneyebilirsin.
- Yeni dişler çıkınca bebeğine uygun bir diş fırçası alarak sadece su ile fırçalayabilirsin.
6 Aylık Bebek: Beslenme
Ne Kadar Yemelidir?
Mamayla Beslenen Bebekler
Altı aylık bebekler genellikle günde altı kez, öğün başı 220 cc olacak şekilde mamaya ihtiyaç duyarlar.
Anne Sütü ile Beslenen Bebekler
Altı aylık bebekleri genellikle 3 ila 4 saatte bir emzirmeniz gerekir ama emzirilen bebeklerin her biri biraz farklı olabilir. Burada önemli olan bebeğin için her şeyin yolunda olmasıdır, bebeğin sağlıklı bir şekilde kilo alıyorsa her şey iyi gidiyor demektir.
Biberon ile Beslenen Bebekler
Eğer anne sütünü biberon yoluyla bebeğinize içiriyorsanız beş aylık bebeğin için ne kadarının yeterli olacağını merak etmeniz oldukça normaldir. Beş aylık bir bebeğin günde toplam olarak 710 cc civarında anne sütü alması gerekmektedir. Dolayısıyla bebeğinize bunu günde kaç seferde vermen gerektiğini keşfetmen gerekir. Bebeğini günde sekiz defa olacak şekilde beslersen öğün başına 90 cc gibi bir miktar kullanmalısın.
Katı Gıda ile Beslenen Bebekler
Hemen hemen tüm bebekler, altı aylıkken katı gıda yemeye hazırdır. Sen ve bebeğinin doktoru, katı gıda vermeye karar verdiyseniz, yavaş gidip ve bebeğin sana verdiği ipuçlarını izleyebilirsin.
Ne Kadar Ek Gıda Alabilir?
Bir yemekte 30 cc ile başlayabilir ve bu miktardan hoşlanıyormuş gibi görünüyorsa miktarı kademeli olarak yaklaşık 85 cc kadar, günde üç kez olacak şekilde yükseltebilirsin. Sebze ve meyveleri ne kadar miktarda yiyeceği, yine kendi isteklerine bağlıdır.
Neleri Yiyebilir?
Püre meyveler, sebzeler veya tahıl gevreği ile başlayın. Bebeğine her üç ila dört günde bir farklı bir yemek sunun ve bu arada bebeğinde alerjik reaksiyon belirtileri arayın. Eğer herhangi bir besinde alerjik bir belirtiye rastlarsan mutlaka doktorunuza danış!
Aşağıda, altı aylık bebeğinizin ilk katı gıdaları için öneriler bulabilirsiniz;
-Muz
-Avokado
-Tatlı patatesler
-Yulaf ezmesi
-Armut
-Balkabağı
Su İçer Mi?
Evet! Burada dikkat etmen gereken, su miktarını aşırıya kaçırmamak olacaktır. Eğer bebeğine çok fazla su içirirsen bebeğinin bünyesi daha az besin isteyecektir. Günde yaklaşık olarak 170 cc su, eğer halen yeterli miktarda mama veya anne sütü alıyorsa, bebeğin için yeterli olacaktır.
6 Aylık Bebek: Uyku Düzeni
Ne Kadar Süre Uyumalıdır?
Altı aylık bebekler genellikle 14 ila 15 saat arasında bir süre uykuya ihtiyaç duyar. Bu saatlerin 10 ya da 11 saati geceleri, geri kalanları ise gün boyunca olacak şekilde bölünür.
Neden Uyumaz?
Bazı ebeveynler, daha önceleri gayet iyi bir uyku düzeni olan bebeklerinin artık iyi uyumadığını söylerler. Her şeyin yolunda gittiğini düşünürken birden değişime uğraması şikayetler arasındadır. Altı aylık bebeklerde uyku gerilemesine sebep olan birçok etmen olabilir. Bebekler hastalık ya da diş çıkarma acısı yüzünden gece yarısı uyanmaya başlayabilir. Bir büyüme sırasında, daha fazla aç olabilir ve daha fazla beslemek isteyebilirler. Gün içinde öğrendikleri becerileri geceleri uygulamak istemeleri de uykularını bölen nedenler arasındadır. Tabii ebeveynlerini özlemeleri ve onlara sarılmak istiyor olmaları da bir nedendir!
Uyku Eğitimine Nasıl Başlanır?
Uyku eğitimi, bazı aileler için diğerlerine göre daha zorlu bir süreçtir. Ancak uyku eğitiminin sabır isteyen bir süreç olduğu da bir gerçektir. Bebeğinin uyumak için gösterdiği çabalardan kendini uzaklaştırmak isteyebilirsin. Bebekler tıpkı yetişkinler gibi gece boyunca uyanırlar. Ama uykuya ebeveynin yardımı olmadan, tek başına kendine geri dönebilmek “gece boyunca uykuyu” oluşturmaktadır.
Yüzüstü Uyuyabilir Mi?
Altı aylık bebeğin yüz üstü, karnının üstüne yatarak uyuyorsa muhtemelen bu konuda endişe etmeni gerektiren bir sorun bulunmaz. Tek başına dönüp kafasını ve omuzlarını ayakta tutabildiği sürece bu iyidir. Yine de bebeğinizi sırt üstü yatırmaya dikkat edin.
Önerilen Makaleler
Diyetisyen Melda’dan Ay Ay Bebek Beslenmesi
Bebeğinizin Gelişimini Nasıl Destekleyebilirsiniz?
Bebeklere Uyku Eğitimi Nasıl Verilir?
6 Aylık Bebek Gelişimi Hakkında Her Şey


0 Yorum