5 Aylık Bebek: Gelişimi
5 aylık bebek evinin içinde geziniyor. Kendini biraz kaptan gibi mi hissediyorsun? Geçtiğimiz aylar içerisinde bebeğinin gelişimi için onu teşvik ettin ve ona yardımcı oldun. Büyük ihtimalle artık kendi başına oturmaya çalışacaktır. Ona kendi başına deneme yapması için alan ver, ancak sendeleme ve düşme ihtimaline karşı kolunun sana ulaşabileceği bir yerde kal. Evin içinde dolaşırken onunla konuşarak da bebeğini konuşma eğitimine hazırlamış olursun. Tüm çabalarının en güzel ödülü, o muhteşem kelimeleri duymak olacak: “Anne” ve “Baba”.
Sen, bebeğin beş aylık olduğunda rahatça dolaşmak ve işleri bitirmek için gerçekten kullanışlı olacak birtakım beceriler üzerinde çalışırken o da daha da büyümeye ve yeni bir şeyler öğrenmeye çalışır.
Beş aylık bebeğinin elleri günden güne büyümeye başlar ve iki elini aynı anda hareket ettirebilir. Nesnelere iki eliyle uzanmaya ve parmaklarını kullanarak kavramaya başlar. Beş aylık bebeğin aynı zamanda nesneleri keşfetmek için de hazır demektir. Bir nesneyi gizle ve ardından ortaya koy böylece bebeğin onları göremediğinde halen var olduğunu öğrenmeye başlar.
Beş aylık bebekler için emekleme dönemi yavaş yavaş başlıyor demektir. Bebekler, emekleme konusunda genel olarak 6 ila 10 ay arasında hazır olurlar ama bazı bebekler kendisini daha erken hazır hissedebilir.
Bu dönemde bebeğini onun için özel salıncaklar ya da portatif oyun parklarına koyduğunda yalnız bırakma. Özellikle de etrafta abla ya da ağabey varsa onların bebekle olan oyunlarında dikkat olmalısın. Bebeğin dik oturmayı beceriyorsa mama sandalyesi kullanmayı düşünebilirsin ancak yürütecin önerilmediğini unutma.
Boyu ve Kilosu
Beş aylık bir bebeğin boy uzunluğu ve kilosu ne kadar olmalıdır? Bu genellikle kız bebekler için 6,8 kg ve erkek bebekler içinse 7,5 kg olarak ölçülmektedir. Boy uzunluğu ise kız bebekler için 64 cm ve erkek bebekler içinse 65 cm olarak ölçülmektedir. Tabii ki bu beş aylık bebeğinizin tam olarak bu ölçülerde ve ağırlıkta olması gerektiği anlamına gelmez. Sağlıklı bebekler, doğal bir büyüme eğrisini takip etme eğilimindedir. Yaşları büyüdükçe aynı yüzde oranını korurlar ve bu, sağlıklı büyümenin bir göstergesidir.
Bebeğin beş aylık olduğunda 560 gram civarında kilo almış ve büyüme evresine devam ediyor olacaktır.
Beş aylık bebekler için ani büyüme atakları normalde duyduğunuz bir ifade değildir ama bebeklerin yaklaşık dört ayda ve altı ayda büyüme eğiliminde oldukları iyi bilinir ve bunun tam ortasında şaşkına dönmen oldukça normal! Bildiğin gibi, her bebek aynı değildir ama bebeğin normalden daha fazla besleniyorsa muhtemelen büyüme atağı için zaman gelmiş demektir.
5 Duyusu
Bebeğin beş aylık olduğunda farklı renkleri ayırt etme becerisi gelişir. Ayırt edebileceği renkler sadece parlak, cesur renkler olmaktan çıkar aynı zamanda pastel renkleri ve diğer ince renkleri de ayırt etmeye başlar.
Artık oyuncağına kendisi uzanabilir ve oyuncağını kavrayabilir.
Tanıdık sesleri duyduğunda kafasını çevirmeye başlar ve sesleri iyiden iyiye ayırt edebilir. Ne söylediğini kesinlikle dinler ve taklit etmeye başlar.
5 Aylık Bebek: Beslenmesi
Beş aylık bir bebeğin beslenmesi, önceki aylara göre daha karmaşık bir hal alır. Sadece emzirme ile beslenen bebekler anne sütünü aynı zamanda biberonla alabilir, mamayla beslenen bebekler ise aynı zamanda ek gıdaya başlayabilir.
Ek gıdaya başlamadan önce şu soruların cevaplarını değerlendirmekte fayda vardır:
- Bebeğin başını dik ve sabit tutuyor mu?
- Bebeğin sırtını dayayarak düzgün oturabiliyor mu?
- Bebeğin yediklerinize ilgi duyuyor mu? Kaşık uzattığında ağzını açıyor mu?
Eğer cevaplar evetse o zaman ek gıda sürecini rahatça geçirmek için şu ipuçlarına da dikkat et:
- İlk denemelerde bebeğinin uykusunu almış ve altının temiz olduğu zamanları seç. Karnı da çok aç olmasın.
- Beklentiye girerek stres yapma, eğlenceli ve keşif dolu bir süreç olmalı.
- Ek gıdayı verirken bebeğinin oturuşunu dikleştir.
- Kaşıkla besle, tahıllı gıdaları biberonla verme.
- Yavaş yavaş başla, ilk denemelerde birkaç kaşık bile yeterli olacaktır.
Katı gıdalara geçmek bebeğinin kakasını da katılaştıracak ve kokusunu değiştirecek. Hatta pancar gibi bazı gıdalardan sonra renginin bile değiştiğini göreceksin.
Ne Kadar Yemelidir?
Beş aylık bebeğin her 3-4 saatte bir anne sütü ya da mama ile beslenir ve günde üç kez katı gıdalarla beslenmeye başlayabilir.
Mama ile Beslenen Bebekler
Beş aylık bir bebeğin günlük olarak ihtiyaç duyduğu mama miktarı nedir? Beş aylık bebekler genellikle günde altı kez, öğün başı 110 cc olacak şekilde mamaya ihtiyaç duyarlar.
Anne Sütü ile Beslenen Bebekler
Anne sütü ile beslenen beş aylık bebekleri genellikle 3 ila 4 saatte bir emzirmek gerekir ama emzirilen bebeklerin her biri birbirinden farklı olabilir. Burada önemli olan bebeğin için her şeyin yolunda olmasıdır, sağlıklı bir şekilde kilo alıyorsa her şey iyi gidiyor demektir.
Biberon ile Beslenen Bebekler
Eğer anne sütünü biberon yoluyla bebeğine içiyorsan beş aylık bebeğin için ne kadarının yeterli olacağını merak etmen oldukça normaldir. Beş aylık bir bebeğin günde toplam olarak 700 cc civarında anne sütü alması gerekmektedir. Dolayısıyla bebeğine bunu günde kaç seferde vermeniz gerektiğini keşfetmen gerekir. Bebeğini günde sekiz defa olacak şekilde beslerseniz öğün başına 90 gram gibi bir miktar denk gelir. Bebeğin yeterli miktarda anne sütü alıp almadığını kontrol etmek için bebek bezlerini de kontrol edebilirsiniz. Beş aylık bir bebeğin günde ne kadar bebek bezi kirletmesi normaldir? Günde 4 ila 5 arasında bez kirletmesi bebeğin için her şeyin yolunda olduğunu gösterir.
Ne Yiyebilir?
Doktorunuzla bebeğine katı gıdalar vermeye karar verdiyseniz, yavaş gidin ve bebeğin ipuçlarını izleyin. Bir yemekte 28 gram ile başlayabilir ve bebeğin bu miktardan hoşlanıyormuş gibi görünüyorsa miktarı kademeli olarak yaklaşık 85 grama kadar, günde üç kez olacak şekilde yükseltebilirsin. Bebeğinin sebze ve meyveleri ne kadar miktarda yiyeceği, yine bebeğinin isteklerine bağlıdır.
Su İçer Mi?
Genellikle doktorlar, bebeğin katı gıdalara geçmesinden sonra su almaya başlamasını öneriyor. Yani bebeğin, ek gıda ile besleniyorsa ona su içirebilirsin. Burada dikkat etmen gereken, su miktarını aşırıya kaçırmamaktır. Eğer bebeğine çok fazla su içirirsen bebeğin daha az besin ister.
5 Aylık Bebek: Uyku Düzeni
Ne Kadar Süre Uyumalıdır?
Beş aylık bir bebeğin ne kadar uyuyacağı, bebeğin kendisine bağlıdır. Her şeyde olduğu gibi uyku konusunda da bir düzen vardır ve çoğu zaman bebeğin uykuya karşı tutumu kendi kişiliğiyle alakalıdır. Beş aylık bir bebek günde ortalama olarak 15 saatlik bir uykuya ihtiyaç duyar. Bu uykunun 10 saati gece (bazı bebekler geceleri uyanırken bazıları deliksiz uyku uyur), 5 saati ise gündüzleri olmak üzere bölünür.
Neden Uyumaz?
Bazı ebeveynler, daha önceleri gayet iyi bir uyku düzeni olan bebeklerinin artık iyi uyumadığını söylerler. Beş aylık bir bebeğin uykusuzluğunun sebebi birçok nedenden kaynaklanıyor olabilir ama bunlardan en yaygın olanı uyku gerilemesidir. Bu yaşta, bebekler için uyku gerilemesi yaygın bir durumdur, çünkü bebekler beyinleri daha etkin çalışmaya başlar ve daha aktif hale gelir. Yatıştırıcı bir uyku rutini, bebeğinizin daha sakin bir uyku çekmesine yardımcı olabilir. Bebeğini kucağınıza hapsetmek yerine kendi başına uyumaya yönlendirebilirsiniz. Neyse ki, beş aylık bebeklerin uykularındaki gerileme yalnızca 2 ila 6 hafta arasında sürer.
Uyku Eğitimine Başlanabilir Mi?
Bazı durumlarda, evet! Bazı aileler uyku eğitimi konusunda kesin sınırlar koyarken bazı aileler ise bebeğin ağlamasına izin verir. Beş aylık bebeğin gece boyunca uyumuyorsa ve uyku eğitimine başlamak istiyorsan, bu aylar muhtemelen doğru zamanlar olacaktır. Uzmanlar, düzenli uyku alışkanlığına girdiyse ve gece gündüz beslemelerini azalttıysa bebeklerin uyku eğitimine hazır olabileceğini söylüyorlar.
Yüzüstü Uyuyabilir Mi?
Bebeğinin yüz üstü uyumasına izin vermek korkutucu bir düşünce olabilir. Ama bebeğinin ara sıra yüz üstü uyuması, başını kaldırmaya ve tamamen devrilmemeye yetecek kadar güçlü olması güvenlidir.
Önerilen Makaleler
Diyetisyen Melda’dan Ay Ay Bebek Beslenmesi
Bebeğinizin Gelişimini Nasıl Destekleyebilirsiniz?
Bebeklere Uyku Eğitimi Nasıl Verilir?
5 Aylık Bebek Gelişimi Hakkında Her Şey


0 Yorum