4 Aylık Bebek: Gelişimi
4 aylık bebek var evinizde! Dört aylık bir bebek için hayat çoğunlukla “oyun” ile ilgilidir. Sen bebeğinle yerde oynamaya devam ederken, bebeğin muhtemelen yerde yuvarlanma ve kendisini itmek gibi yepyeni atletik kabiliyetler sergilemeyi öğrenecektir. Son zamanlarda spor salonuna gitmeye vakit bulamıyor musun? Bebeğin sana nasıl spor yapılacağını gösterecek! Bebeğini motivasyon aracın ve kişisel eğitmenin olarak gör. Neden yere inip bebeğinle birlikte biraz egzersiz yapmayasın ki?
Boyu ve Kilosu
Dört aylık bir bebeğin boy uzunluğu ve kilosu ne kadar olmalıdır? Bu genellikle kız bebekler için 6,4 kg ve erkek bebekler içinse 6,9 kg olarak ölçülmektedir. Boy uzunluğu ise kız bebekler için 62 cm ve erkek bebekler içinse 64 cm olarak ölçülmektedir. Tabii ki bu, dört aylık bebeğinin tam olarak bu ölçülerde ve ağırlıkta olması gerektiği anlamına gelmez. Sağlıklı bebekler, doğal bir büyüme eğrisini takip etme eğilimindedirler. Yaşları büyüdükçe aynı yüzdelik dilimi korurlar ve bu, sağlıklı büyümenin bir göstergesidir.
Bebeğin dört aylık olduğunda 500 gram civarında kilo almış ve büyüme evresine devam ediyor olacaktır.
Beş Duyusu
Dört aylık bebeğin duyuları yardımıyla dünyayı keşfetmeye başlayacaktır. Elini ağzına götürmeye ve nesneleri ağzıyla keşfetmeye çalışmaya başlar.
Bebeğinle küçük sohbet seansları yaptığınızda seni dinleyecek ve sonrasında senin sözcüklerini tekrar etmeye çalışacaktır. Bebeğinin eğlenmesi için ona eğlenceli şeyler anlatın ve gülmesini sağlayacak yüz ifadeleri seçin. Bebeğinle gülmek çok önemlidir. Aranızda bir bağ kurulmasına yardımcı olur. Ev dağınık ve üstünüz başınız kusmuk içindeyken her şeyi boş verip bir kahkaha atmak senin gerginliğinin bebeğine geçmesini engeller. Üstelik içten atılmış bir kahkahanın bağışıklık sistemini güçlendirdiğine dair kanıtlar vardır. Ayrıca zorluklara rağmen gülebilmeyi çocuğuna öğretmek ona yaşam boyu fayda sağlayacak bir beceri sağlar.
Dört aylık bebeğin artık çok daha uzaktaki nesnelere dikkat kesilebilir!
4 Aylık Bebek: Sağlık Durumu
Dört aylık bebeğin yerde yuvarlanmak suretiyle sırt üstü ve yüz üstü dönebilir, kendisini dirsekleriyle itebilir. Öne ya da arkaya birkaç cm ilerleyebilirler. Sırt kamburlukları azalır ve kendilerini daha dik tutmaya başlarlar. Ayrıca bebeğini dik tuttuğunuz ayaklarıyla bastığını hissedebilirsin. Bu şekilde, ağırlığını senin dengelediğin durumda bebeğin bacaklarına ve kalçasına bir zarar gelmez. Oyuncaklara ulaşmaya çalışmak bebeğin için büyük bir eğlence kaynağı olacaktır! Plastik anahtarlar, diş fırçaları ve yumuşak kitaplar bu yaş için iyi seçimlerdir. Dört aylık bebeğin için diş çıkarma süreci başlamış olabilir, bu da dokunduğu her şeyi ağzına götürmesinin bir açıklamasıdır.
Oyun saatlerinin güvenliği için aşağıdaki nesnelerin etrafta olmamasına dikkat et. Bebeğin her şeyi ağzına götürmeyi deneyeceği için onu özellikle yere koyduğunda aşağıdakileri erişimi dışında tut:
- Madeni para, düğme, pil gibi bebeğinin yutabileceği küçük şeyler
- Küçük parçalı oyuncaklar
- Balonlar
- Güvenli şekilde kapanmamış prizler
- Kablolar
- Naylon torba ya da ambalajlar
- Gazete ve dergiler
- Evcil hayvanınız varsa onun oyuncak ve yemekleri
- Ev bitkileri
4 Aylık Bebek: Beslenmesi
Dört aylık bebeğini artık nasıl beslemeniz gerektiğini öğrendiğini ve her şeyin rayına oturduğunu düşünebilirsin ama işler bu noktada biraz değişiklik gösterebilir. Bebeğinin dikkati artık başka yerlere kayabilir. Bu da beslenmeye ara vermesine neden olabilir. Bunu emmeyi reddetmesi ya da mamadan sıkılması olarak algılama.
Ne Yiyebilir?
Bebeğini anne sütü ya da mama ile beslemeye devam etmelisin. Ama bu noktada bebeğine farklı bebek gıdaları verip veremeyeceğini merak edebilirsin, bu sorunun cevabı ise “bazı durumlarda” olacaktır. Farklı bebekler farklı yaşlarda katı gıdalar için hazırdır.
Farklı Bebek Gıdaları Verilebilir Mi?
Bu sorunun cevabına en doğru şekilde ulaşmak için doktorunla görüşmende her zaman fayda vardır ama doktorunla konuşmadan önce aşağıdaki işaretleri gözlemleyebilirsin:
-Bebeğin başını yukarıya kaldırıyorsa ve bunu çok uzun süre yapıyorsa
-Bebeğin bebek sandalyesine dik olarak oturabiliyorsa
-Bebeğin doğum kilosunun iki katına ulaştıysa
-Bebeğin diğer yiyeceklere kaşı ilgiliyse ve onları tatmak için ağzını açıyorsa
Farklı gıdalar vermeye karar verdiğinde hangi yiyecekle başlayacağını da seçmek durumundasın. Avokado, muz, tatlı patates ve tahıllı mamalar başlangıç için popüler seçeneklerdir.
Ekstra Gıda Miktarı Ne Kadar Olmalıdır?
Yavaş başlamalısın. Ortalama olarak 50 gram ölçü, bebeğin için yeterli olacaktır. Eğer bebeğin verdiğin ekstra gıdayı tamamlamak istemiyorsa onu bu konuda zorlamamalısın. Her birkaç günde bir, bir gıda alerjisi bulgusu aramak için yeni bir yiyecek sunun.
Ne Kadar Yemek Yemelidir?
Mama ile Beslenen Bebekler
Dört aylık bir bebeğin günlük olarak ihtiyaç duyduğu mama miktarı nedir? Genellikle bu miktar öğün başına 110 cc civarı olacak şekilde günde 4 ila 6 sefer arasındadır.
Anne Sütü ile Beslenen Bebekler
Dört aylık bir bebeği ne kadar sıklıkla emzirmelisiniz? Beslenme hala geride kalan aylarda olduğu gibi 3 ila 4 saatte bir olacak şekildedir ama elbette emzirilen bebeklerin her biri kendisine göre farklılıklar gösterebilir. Burada önemli olan bebeğin için her şeyin yolunda olmasıdır, bebeğiniz sağlıklı bir şekilde kilo alıyorsa her şey iyi gidiyor demektir.
Biberon ile Beslenen Bebekler
Eğer anne sütünü biberon yoluyla bebeğine yediriyorsan bebeğin için ne kadarının yeterli olacağını merak etmen oldukça normaldir. Dört aylık bir bebeğin günde toplam olarak 700 cc civarında anne sütü alması gerekmektedir. Dolayısıyla bebeğine bunu günde kaç seferde vermeniz gerektiğini keşfetmen gerekir. Bebeğini günde sekiz defa olacak şekilde beslersen öğün başına 80 gram gibi bir miktar kullanmalısın. Bebeğin yeterli miktarda anne sütü alıp almadığını kontrol etmek için bebek bezlerini de kontrol edebilirsin. Dört aylık bir bebeğin günde ne kadar bebek bezi kirletmesi normaldir? Günde 4 ila 5 arasında bez kirletmesi bebeğin için her şeyin yolunda olduğunu gösterir.
4 Aylık Bebek: Uyku Düzeni
Ne Kadar Süre Uyumalıdır?
Dört aylık bir bebek günde ortalama olarak 15 saatlik bir uykuya ihtiyaç duyar. Bu uykunun 10 saati gece, 5 saati ise gündüzleri olmak üzere bölünür.
Bu aydaki bebekler genelde uykularında daha çok hareketli olurlar. Çıkardıkları sesler ve hareketleriyle ebeveynlerini uyandırabilirler.
Tek Seferde Ne Kadar Uzunlukta Uyumalıdır?
Dört aylık bebekler genellikle geceleri yalnızca 1 ya da 2 kez uyanır. Kısa bir akşam uykusu, akşama göre daha uzun olan bir sabah uykusu ve öğlen uykusu olmak üzere gündüz uykularını üçe bölerler.
Neden Uykuya Karşı Savaş Verir?
Bazı ebeveynler, daha önceleri gayet iyi bir uyku düzeni olan bebeklerinin artık iyi uyumadığını söylerler. Ya da dört aylık bebeklerinin geceleri sık sık ağlayarak uyandığını belirtirler. Bu yaştaki bebeklerin derin bir uyku çekmemesi de en az derin bir uykuya sahip olmaları kadar normaldir. Dört aylık bebeklerin beyinleri daha aktiftir ve bu da onları tetikte tutar. Yatıştırıcı bir uyku rutini, bebeğinin daha sakin bir uyku çekmesine yardımcı olabilir. Bebeğini kucağına hapsetmek yerine kendi başına uyumaya yönlendirebilirsin.
Neyse ki, dört aylık bebeklerin uykularındaki gerileme yalnızca 2 ila 6 hafta arasında sürer.
Uyku Eğitimi Uygulanabilir Mi?
Bu kişisel bir tercihtir ama bazı uzmanlar 4 ila 6 ay arasında uyku eğitimine başlanabileceğini söylüyor. Bebeğin uyku eğitimine hazır olabileceğini gösteren işaretler de vardır. Düzenli bir uyku rutinine girmesi ve gece-gündüz beslenmelerinin azalması gibi.
Yüzüstü Uyuması Mümkün Müdür?
Eğer dört aylık bebeğin yüz üstü uyuyorsa kendi etrafında dönmekten fazlasıyla hoşlanan bir bebeğin var demektir! Bebeğinin yüz üstü uyumasına izin vermek korkutucu bir düşünce olabilir. Ama bebeğinin ara sıra yüz üstü uyuması, başını kaldırmaya ve tamamen devrilmemeye yetecek kadar güçlü olması güvenlidir.
Önerilen Makaleler
Diyetisyen Melda’dan Ay Ay Bebek Beslenmesi
4 Aylık Bebek Gelişimi Hakkında Her Şey


0 Yorum