36-48 Aylık Bebek Gelişimi

Tebrikler! Artık okul öncesi dönemine ulaştın sevgili anne! Çocuğun belki çoktan bir kreşe başladı bile ya da evde bakım vereni ile oyun dolu günler geçiriyor olabilir. Motor kabiliyetlerini 3 yaşına kadar oldukça geliştirmiş olan çocuğun artık özbakım becerileriyle de seni şaşırtacak. Yapabildiği şeylerin büyüsüne kapılıp onun hala küçük bir çocuk olduğunu unutma olur mu?  

Oyun oynamak artık daha sofistike bir hale geldi, konuşması netleşti ve gelişti, çocuğunuz artık küçük bir arkadaşınızmış gibi geliyor. Evet bebeğiniz tam bir çocuk oldu. 

4 Yaş Bebeklerde Boy ve Kilo

48 aylık bir çocuğun boy uzunluğu ve kilosu ne kadar olmalıdır? 48. aya gelindiğinde kız ve erkeklere ayrı ayrı bakacak olursak; genellikle kız çocuklar için ortalama 11,6 kg ile 20,6 kg arasında ve erkek çocuklar içinse 12,3 kg ile 21,2 kg arasında olarak belirtilmektedir. Boy uzunluğu ise kız çocuklar için 92 cm ila 115 cm ve erkek çocuklar içinse 92,5 cm ila 114 cm arasında ölçülmektedir. Tabii ki bu değerler bize en düşük ve en yüksek değerler için bir referans niteliğindedir. 48 aylık çocuğunun tam olarak bu ölçülerde ve ağırlıkta olması gerektiği anlamına gelmez. Kilo ve boy oranı sağlıklı çocuklar arasında değişebilir. Sağlıklı çocuklar, doğal bir büyüme eğrisini takip etme eğilimindedir; yaşları büyüdükçe aynı yüzde oranını korurlar ve bu, sağlıklı büyümenin bir göstergesidir. Ama eğer boyunun yeterince uzamadığı ya da yeterince kilo almadığı konusunda bir şüphen varsa bebeğinin doktoruyla konuşmak seni rahatlayacaktır.

36-48 Aylarda Çocuğunun 5 Duyusu ve Gelişim Noktaları

48 ay yani 4 yaş çocuğunun yapabilecekleri artık çok geniş bir skalada. Çocuğun topla çeşitli hareketleri rahatlıkla yapar, parmak ucunda yürüyebilir, ritme uygun dans edebilir, makas kullanabilir ve çizili şeyleri kesebilir, sıvıları bir kaptan diğerine dökebilir.

2-3 yaş döneminde diğer çocuklarla oyun oynamaya yeni başlayan çocuğun bu dönemde artık grup oyunlarına katılır, sıra bekleme kavramını anlar ve uyum sağlar, “lütfen” ya da “teşekkürler” demek gibi kibarlıkları gösterir.

Konuşmaya gelindiğinde artık net ve düzgün bir dil kullanımı beklenir. Konuşması sıfatlarla, zamirlerle zenginleşmiştir. 

Kavramsal olaraksa zıt kavramları anlar ve ifade eder, 1’den 10’a sayı sayar, kulelerden köprü yapımına geçmiştir. Önündeki insan figürlerinde eksik parça varsa ayırt eder ve çizerek tamamlayabilir.

Bu yaştaki önemli bir adım da özbakım becerilerinin gelişmesidir. Kendi kendine yemek yemekten öte kendi kendine temizliğini yapma ve giyinme/ soyunma becerileri de bu dönemde gelişir. Oyuncaklarını toplayabilir. Kendi kendine tuvalet ihtiyacını fark eder. 

 

36-48. Aylarda Beslenme

Çocuğun özellikle de kreşe başladıysa artık onun için beslenme alanında yeni bir dönem başlamıştır. Senden ya da evdeki bakım vereninden bağımsız yemek yemeye başlayabilir ve kendi kararlarını daha çok vermeye başlayan çocuğun artık sevdiği sevmediği yemekleri daha çok ifade eder, tam da tercihleri oturduğu dediğin anda çok sevdiği yemeği artık yemeyerek ya da hiç sevmediği bir sebzeyi yemeye başlayarak seni şaşırtabilir. 

Bir başka önemli nokta da çocuğunun artık eskisi kadar çok yememesi olabilir. Büyüme hızı eskisine göre yavaşlayan çocuğuna kulak vererek karnının doyduğunu ifade ettiğinde onu dinlemen gerek.

Gerek arkadaş etkisi gerek de reklam vs etkisiyle çocuğun daha çok sağlıksız yiyeceklere yönelmek isteyebilir. Bir denge içinde bazı kaçamaklara izin verebilirsin. Bu dönemde beraber alışveriş yapmak ve yemek yapma sürecine çocuğunu da dahil etmek onun ilgisinin artmasına yardımcı olabilir.

2-3 yaştaki önerimiz olan günlük olarak değil de beslenmeye haftalık bir değerlendirme yapmak ve haftalık bağlamda ne kadar sebze/meyve, karbonhidrat, protein ve süt ürünü tükettiğini takip etmek daha doğru olacaktır. 

Yemeği ödül ya da ceza haline getirmeyin, tatlıları yiyebilmek için sevmediği şeyleri bitirme konusunda onu zorlamayın ve inatlaşma dönemlerinde daha önce koyduğunuz yemek yerken televizyon izlememek gibi temel kuralları bozmayın. 

36-48 Aylık Çocuklarda Uyku Düzeni

36-48 aylık bir bebek ne kadar süre uyumalıdır?

3-4 yaş aralığında çocuklar günde en az 10 en çok 13 saat kadar bir süre uykuya ihtiyaç duyar. Bu saatlerin genelde 10 ya da 11’i geceleri, geri kalanları ise gün boyunca tek gündüz uykusu olacak şekilde bölünür. Çocukların gündüz uykusunun 4-5 yaşa kadar devam etmesi önerilse de büyük bir çoğunluğu 3,5-4 yaş gibi gündüz uykularını bırakır. Bu dönemde akşam 5-6 gibi uyuma eğilimi olabilir. Eğer çocuğun çok yoruluyorsa daha erken bir saatte gündüz uykusu uyumasına ya da bu saatlerde dikkatini dağıtıp erken bir gece uykusuna yatmasına yardımcı olabilirsin. Gece uykularının ise çocuklar büyüdükçe düzene gireceğine dair bir düşünce vardır bazıları hala uyanmaya devam eder. Bu durum gece beslenmesinden bağımsızdır, çocuğun bazen gündüz yaşadığı bir olay ya da su içme ihtiyacı gibi nedenlerle uyanabilir. 

Çocuğum neden eskisi gibi uyumuyor?

Büyüyen ve bireyselleşen çocuğun bu yaş döneminde dönemsel uyku sıkıntıları yaşayabilir. Yatmadan önce izlenen televizyon ya da özellikle akşam saatlerinde tüketilen şeker, çikolata gibi besinler. Dönemsel olan inatlar ya da korkular da bu durumu besler.

Bu dönemde çok geç olmayan bir yatma saati belirlemek (ama bu saati de gününe göre gerektiğinde yarım saat öne ya da arkaya çekmek), yoksa bir uyku rutini oluşturmak veya varsa bunu istikrarlı bir şekilde devam ettirmek, uyku zamanı yaklaştıkça ona önden haber vermek bu sayede oyunu ya da hikayesi/ kitabı bitmeden ona ani bir müdahalede bulunmamak ve son olarak da okuyacağı kitabı seçmek, giyeceği pijamaya karar vermek gibi bazı kararları ona bırakıp seçtirmek bu dönemde faydalı olur. 

Bu Aylarda Çocuklar İçin Tavsiyeler

– Doktor kontrolleri artık 6 aylık ya da senelik olarak gerçekleşir, doktorunun yönlendirmesine göre takvimine not almayı unutma. 

– Her gün mutlaka beraberce tüm dikkatini ona verdiğin televizyon, telefon gibi yan etkenlerin olmadığı bir zaman geçir.

– Çocuğunun 4. yaş fotoğrafını çek!

Önerilen Makaleler

Çalışan Anneler Çocuklarına Nasıl Davranmalı?

Annelerin çocuklarına rahatlıkla izletebileceği 5 yabancı film!

Helikopter anne misin? Cevabı testte!

Nasıl Bir Annesin? Test Et!

Kaynaklar

https://allaboutyoungchildren.org/english/48-months-to-60-months/

https://parenting.firstcry.com/articles/preschooler-month-43-48-growth-and-development/

http://www.bbbgeorgia.org/childDev_36-48.php

 

Özet
36-48 Aylık Bebek Gelişimi
Makale İsmi
36-48 Aylık Bebek Gelişimi
Tanımlama
Çocuğun belki çoktan bir kreşe başladı bile ya da evde bakım vereni ile oyun dolu günler geçiriyor olabilir. Motor kabiliyetlerini 3 yaşına kadar oldukça geliştirmiş olan çocuğun artık özbakım becerileriyle de seni şaşırtacak. Yapabildiği şeylerin büyüsüne kapılıp onun hala küçük bir çocuk olduğunu unutma olur mu?  
Yazar
Yayıncı İsmi
bebekegitimi.com
Logo

Beğendiniz mi? Arkadaşlarınızla Paylaşın!

1
1 Beğeni

Sizin Tepkiniz Nedir?

Komik Komik
0
Komik
Bayıldım! Bayıldım!
8
Bayıldım!
Garip Garip
1
Garip
Sevmedim Sevmedim
1
Sevmedim

0 Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bir format seçin
Kişisel Test
Kişiliğe dair bir şey ortaya çıkarmayı amaçlayan sorular dizisi
Basit Test
Bilgiyi kontrol etmek isteyen doğru ve yanlış cevaplı sorular dizisi
Anket
Karar vermek veya görüş belirlemek için oylama yapmak
Serbest Yazı
Yazılarınıza Görseller Bağlantılar Ekleyebilirsiniz
Liste
Klasik İnternet Listeleri
Geri Sayım Listesi
Klasik İnternet Geri Sayım Listeleri
Açık Liste
Kendi öğenizi gönderin ve en iyi sunum için oy verin
Oylanabilir Liste
En iyi liste öğesine karar vermek için yukarı veya aşağı basın
Fotoyla Anlatım
Kendi resimlerinizi yükleyin ve birşeyler anlatın
Video
Youtube, Vimeo veya Vine Kodları
Ses
Soundcloud veya Mixcloud İçerikleri
Görsel
Fotoğraf veya GIF
GIF
GIF Formatı