3 Aylık Bebek: Gelişimi
3 aylık bebek kucağında! Ne kadar büyüleyici, değil mi? Üç aylık bebekler bol bol gülümser, duyduklarını ve gördüklerini taklit etmeye başlar. Gün boyunca bebeğinle sohbet etmeli ve ona gün içerisinde yaptıklarını anlatmalısın. Bu, onu konuşmayı öğrenmeye hazırlamak için iyi bir aşamadır. Sadece fazla zorlamaman gerekir. Bebekler, her şeyi oldukça hızlı öğrenirler ama bu noktada sana düşen görev her şeyi basit ve açık tutmak, ne zaman ara vermen gerektiğini bilmektir.
Bebeğinin üçüncü ayında daha fazla sosyalleştiğini ve artık daha aktif olduğunu fark edeceksin. Üç aylık bebeğin kendi vücudu üzerinde daha fazla hakimiyete sahip olacak ve insanlarla daha fazla etkileşim içine girecektir, bu da onun için oldukça eğlenceli zamanların başlangıcı olacak!
Boyu ve Kilosu
Ebeveynler üç aylık bebeklerinin ne kadar ağırlıkta olması gerektiğini ve standart boy uzunluğunu merak ederler. Kilo genellikle kız bebekler için 5,8 kg ve erkek bebekler içinse 6,3 kg olarak ölçülmektedir. Boy uzunluğu ise kız bebekler için 59 cm ve erkek bebekler içinse 61 cm olarak ölçülmektedir. Bebeğin ortalamaya yakın olup olmadığından daha önemli olan, sağlıklı bir oranda büyümesidir. Üç aylık olduğunda 900 gram civarında kilo almış olacaktır ve boyu 4 cm civarında uzayacaktır. Başının büyüklüğü de yaklaşık olarak 1,25 cm artacaktır.
Üç aylık bir bebeğin oldukça hızlı büyümesi normal bir gelişim sürecidir. Bu büyüme süreci, bebeklerin normalden daha aç ve daha huysuz oluşunu da beraberinde getirir. Geceleri daha sık uyanabilir. Bu konuda endişe etmen gerekmez, geçici bir dönemin içinde olduğunu bilmelisin. Yemesine, uyumasına ya da sarılmasına izin ver ve bu ani değişim sebebiyle gergin davranmamak için özen göster.
Bazen ebeveynler bebeklerinin biraz tombul olmasından endişe edebilir ama unutulmaması gereken, bebeklik yağlarının genellikle zaman içinde yok olacağıdır. Bebeğinin normale göre kilolu olduğuna inanıyorsan sakın kendi fikrine göre bebeği bir tür rejime sokma. Endişelerin olursa doktoruna danış.
Beş Duyusu
Üç aylık bebeğinin duyuları oldukça hızlı bir gelişim göstermektedir.
Seninle göz teması kurarak harika bir iletişim kurmak için çalışır ve şimdi yüzünü tanıyabilir. Hareket eden nesneleri gözleriyle takip eder. Bu dönemde bebeğin senin gözlerine bakıp sonra nereye baktığına doğru bakabilir. Buna “ortak dikkat” adı verilir. Bebeğinde bir şaşılık fark edersen aylık kontrolünde doktoruna bilgi vermeyi unutma.
Yine bu dönemde bebeğinin duyması da gelişir. Senin, babasının ya da kardeşlerinin sesini duyduğunda gülümser.
3 Aylık Bebek: Sağlık Durumu
Bebeğin üç aylık olduğunda sesleri, hareketleri ve ifadeleri taklit etmeye başlar ve daha fazla mırıldanır. Yerde ya da oyuncaklar üzerinde oynamasına izin ver. Kafasını ve göğsünü kaldırmaya, üst vücudunu kollarıyla sarmaya başlar, aynı zamanda ellerini açıp kapatmaya başladığını da fark edebilirsiniz. Bebeğini dik tuttuğunda ayağını yere veya kucağınıza doğru bastırdığını görürsünüz. Beşiğinin üzerinde asılı oyuncaklar varsa eliyle bu oyuncaklara vurduğunu fark edebilirsin. Eline aldığı bir oyuncağı kavrayabilir ve sallayabilir. Bacakları da hareketlenen bebeğin dönme hazırlıklarına başlayabilir. Güvenliği için onu bez değiştirme ünitesi ya da araç koltuğu gibi yerlerde tek başına bırakma.
Üç aylık bebeğin için aşağıdaki işaretlere dikkat etmeli ve bir sorun gördüğünüzde doktoruna başvurmalısın;
-Bebeğin yüksek seslere cevap vermiyor ve sana gülümsemiyorsa
-Bebeğin hareket eden objeleri gözleriyle takip etmiyorsa
-Bebeğin çevresine gülümsemiyor ve sosyalleşmiyorsa
-Bebeğin nesneleri kavrayamıyorsa
-Bebeğin ellerini ya da nesneleri ağzına götürmüyorsa
-Bebeğin mırıldanmıyorsa
-Bebeğin tanıştığı yeni yüzlere dikkatini vermiyorsa
-Bebeğini dik tuttuğunda ayaklarını yere doğru bastırmıyorsa
3 Aylık Bebek: Beslenmesi
Bebeğinin iştahı, üç aylık olduğunda geride bıraktığı aylara göre fazlasıyla artış gösterecektir. Ve aç olduğunda bunu sana nasıl belli edeceğini biliyor olacak! Tabii ki sen de içine girdiğiniz rutinden dolayı bebeğin acıktığında vereceği tepkileri çözümlemiş olacaksın.
Ne Kadar Yemek Yemelidir?
Mama ile Beslenen Bebekler
Üç aylık bir bebeğin yemesi gereken mama miktarı genellikle günde 6 ila 8 defa arasında olmak üzere 140 cc civarındadır.
Anne Sütü ile Beslenen Bebekler
Üç aylık bir bebek genellikle günde 3 ila 4 saate bir süt içme ihtiyacı duyar ama bu her bebek için farklılık gösterebilir. Bebeğin yeterli miktarda anne sütü alıp almadığını kontrol etmek için bebek bezlerini kontrol edebilirsin.
Peki üç aylık bir bebek günde ne kadar bez kirletmelidir? 4 ila 5 civarında bez kirletmesi bebeğin için her şeyin yolunda olduğunu gösterir.
Bebeğini mümkün olduğu kadar anne sütüyle beslemeye çalış. Yapılan çeşitli araştırmalar sonucunda anne sütü ile beslemek ile obezitenin azalması arasında bir ilişki olduğu görülmüştür. Buna nedenin emerken doyan bebeğin kendini çekerek beslenmeyi durdurması olduğu düşünülür. Eğer bebeğini biberonla besliyorsan onu fazla beslememek için bebeğinden gelen doyma sinyallerine dikkat et.
Ne Yiyebilir?
Üç aylık bebekler hala anne sütü ya da bebek maması ile beslenmelerine devam etmelilerdir. Katı gıdayla beslemek için biraz daha beklemelisin.
Su İçer Mi?
Üç aylık bir bebeğe sahip ebeveynler, bebeklerine su verip veremeyeceklerini merak ederler. Bu sorunun cevabı olumsuzdur. Doktorlar, bebek 4 ila 6 aya kadar büyümeden önce bebeğe anne sütü ya da mama dışında herhangi bir besin verilmesini önermezler. Anne sütü ve mama, bebeğinizin ihtiyacı olan sıvı miktarını karşılamaktadır.
Bebeğin 6. ayını doldurana kadar meyve suyundan uzak dur. Bebeğine verdiğin meyve suyu onun senden ya da biberondan alacağı besinin yerine geçerek az beslenmesine neden olabilir.
3 Aylık Bebek: Uyku Düzeni
Ne Kadar Süre Uyumalıdır?
Üç aylık bebekler genellikle günde yaklaşık 15 saat uyurlar ve bu saatler genel olarak gece saatlerine yayılır. Geceleri en az 5 ila 6 saati kesintisiz olmak üzere 10 saatlik bir uykuya ihtiyaç duyarlar. Gündüzleri ise 3’e bölünecek şekilde 5 saat uyuyabilirler.
Uyumasını Sağlamak İçin Ne Yapılır?
Yorgun bir bebeğin uyumasını sağlamak, sandığından daha zordur. Muhtemelen şu yaygın tavsiyeleri duyacaksın: odayı karanlık ve serin tut, bebeğini salla ve ona şarkı söyle, uyumak üzereyken ama henüz uykuya dalmamışken beşiğe koy… Hala bazı tavsiyelerin ve yöntemlerin işe yaramadığı geceler olacak, bu seni şaşırtmasın. Sabırlı ol, sakin kalmaya çalış. Sen sinirlendikçe o daha da huysuzlanacak unutma.
Uyku Saati Nasıl Ayarlanmalıdır?
Üç aylık bir bebek için ideal uyku saati ailenizin uyku programına bağlıdır ama pek çok uzman akşam 7 ila 9 arasında bir saat önerilmektedir. Bebeğin geceleri daha uzun süre yatmaya başlamasıyla birlikte, uyku rutinini yavaş yavaş uygulamak istersin, ki bu da (şaşırtıcı bir şekilde) bebeği daha da uzun süre uyumaya teşvik eder.
Uykusu Gerileme Gösterir Mi?
Üç aylık bebeklerde uyku gerilemesi fark edilebilir. Bebeğin büyüme atakları nedeni ile daha sık uyanıyor veya gelişimsel bir durum söz konusu olabilir. Bebekler 3 ila 4 aylıkken beyinleri daha da tetiklenir ve beden güçlerini de daha fazla ve daha sık kullanmak isterler. Büyüme atakları birkaç gün sürebilir, ancak gerçek uyku gerilemesi (genellikle 4 aylık bebeklerde daha sık görülür) iki ila altı hafta sürebilir.
Önerilen Makaleler
Diyetisyen Melda’dan Ay Ay Bebek Beslenmesi
Bebeğinizin Gelişimini Nasıl Destekleyebilirsiniz?
3 Aylık Bebek Gelişimi Hakkında Her Şey


0 Yorum