24-36 Aylık Bebeklerde Gelişim

Sizden büyük çocuğu olan arkadaşlarınızdan çoğu zaman 3 yaşı bitirmenin önemini duymuş olabilirsin. 2-3 yaş döneminde tabiri caizse roket hızıyla öğrenmeye devam eden çocuğun, seni yapabildikleriyle şaşırtmaya devam edecek.  

Hayal gücünün hızla önem kazandığı bu bir yılda bazen hayal ile gerçek birbirine karışabilir, artık okul çocuğu olmaya yaklaşan miniğinin konuşması ise yabancıların da anlayabileceği netliğe ulaşır. Artık çocuklarla beraber oynama hatta en sevdiği arkadaşının olması gibi gelişmeler sanırız seni mutlu edecek. 

Önerilen makale : Bebeklerde Konuşma Eğitimi

36 Aylık Bebeklerde Boy ve Kilo

36 aylık bir çocuğun boy uzunluğu ve kilosu ne kadar olmalıdır? 36.  aya gelindiğinde kız ve erkeklere ayrı ayrı bakacak olursak; genellikle kız çocuklar için ortalama 10,6 kg ile 17,5 kg arasında ve erkek çocuklar içinse 11,4kg ile 18 kg arasında olarak belirtilmektedir. Boy uzunluğu ise kız çocuklar için 85,5 cm ila 100 cm ve erkek çocuklar içinse 89cm ila 103 cm arasında ölçülmektedir. Tabii ki bu değerler bize en düşük ve en yüksek değerler için bir referans niteliğindedir. 36 aylık çocuğunun tam olarak bu ölçülerde ve ağırlıkta olması gerektiği anlamına gelmez. Kilo ve boy oranı sağlıklı çocuklar arasında değişebilir. Sağlıklı çocuklar, doğal bir büyüme eğrisini takip etme eğilimindedir; yaşları büyüdükçe aynı yüzde oranını korurlar ve bu, sağlıklı büyümenin bir göstergesidir. Ama eğer boyunun yeterince uzamadığı ya da yeterince kilo almadığı konusunda bir şüphen varsa bebeğinin doktoruyla konuşmak seni rahatlayacaktır.

24-36 Aylarda Çocuğunun 5 Duyusu ve Gelişim Noktaları

Bu bir yılı ikiye bölersek 30. Aya geldiğinde çocuklar doğum kilolarının 4 katına ulaşabilirler. Çocuğunun beyni artık yetişkin beyninin %90’ına ulaşmış oluyor. Merdiven çıkıp inebilir, zıplayabilir, topa vurabilir. Kimi çocuklar 30. Aya vardığında gündüz uykularını bırabilir. 

Artık daha dışa dönüktür. Konuşmasında sen ve ben ayrımlarını doğru yapar. Neden ve nasıl diye sorar. Basit şarkıları öğrenebilir. 

36. aya gelindiğinde ise merdivenleri her basamakta bir ayak koyacak şekilde çıkarken merdiven inerken hala basamak basamak durarak inmeye devam eder. Kendi ellerini yıkayabilir ve onu giydirir ya da soyarken sana yardımcı olur, 9 ya da daha çok bloktan kule yapabilir, başı ve kolları olan figürler çizebilir. 

Şarkılara ve ritimlere eşlik edebilir, objelerin isimlerini sorar. Artık diğer çocuklara paralel değil de onlarla birlikte oyun oynar. Oyun arkadaşı bir nedenle üzülürse onunla empati kurar. 

Evdeki işlere yardım edebilir ve küçük sohbetler edebilir. Bazı renk ve şekilleri bilir. Genel olarak sayı ve zaman konusunu anlamaya başlar. 

Bu dönemde senin de yapman gereken şey onun kendi yaşıtlarıyla bir araya gelmesine yardımcı olmaktır. Arkadaşlarıyla oyun oynarken sorunları kendileri çözse de gerektiğinde araya girmeye hazır olmalısın. 

Günlük şeyleri de oyun haline getirebilirsin. Merdivenleri çıkarken basamakları saymak, benzer oyuncakları gruplamak ve bol bol evin dışına çıkmak onun gelişimi için çok faydalı. 

Eğer çocuğun,

  • Aile dışındaki kişilerle hiç konuşmuyorsa 
  • Genel olarak göz kontağı kurmuyorsa
  • Top atamıyor veya zıplayamıyorsa
  • Karalama yapamıyorsa 
  • 3 kelimeden fazla oluşan cümleler kuramıyorsa 
  • Ya da eskiden yapabildiği şeyleri artık yapamıyorsa doktoruna danışmanda fayda vardır. 

 

24-36. Aylarda Beslenme 

Bu dönemde de çocuğuna besin değeri yüksek gıdalar yedirmeye özen göstermelisin. Atıştırmalıklardan hoşlanıyorsa bunu sağlıklı alternatifler arasından seçebilirsin. Öğünlerinin protein, karbonhidrat, sebze, meyve ve süt ürünlerini dengeli bir biçimde içermeli. 

Gün içinde değil de hafta olarak yediklerine odaklanırsan neyi az yedi neyi dengeledi daha iyi takip edebilirsin. 

36 aylık bir bebek ne kadar yemek yemelidir?

36 aya gelirken artık çocuğunun yedikleri bir yetişkininki gibidir ve artık kendi başına yemek yiyebilir. Yemek yemek bazen bir güç savaşına dönüşebilir bu durumlarda bazen minik önlemler iyi gelebilir. Masaya gelmesini istemediğiniz beyaz ekmek, şeker ya da kızartma gibi şeyleri önden garsona belirtmek parka vs giderken yanınıza ev yapımı atıştırmalıklar ya da meyve almak gibi önlemler onun beslenmesi için faydalı adımlar.

Yine bir güç savaşlarında yemeği ödül ya da ceza haline getirmeyin, tatlıları yiyebilmek için sevmediği şeyleri bitirme konusunda onu zorlamayın ve bu inatlaşma dönemlerinde daha önce koyduğunuz yemek yerken televizyon izlememek gibi temel kuralları bozmayın. 

Yemediği şeyleri farklı formlarda sunmak, sevmediğini söylediği bir sebzeyi ısrar etmeden aralıklı zamanlarda tekrar önermek de çeşitli bir beslenme için kullanabileceğin taktiklerden olacak sevgili anne.  

Ne sıklıkta emzirmeli?

Dünya Sağlık Örgütü 2 yaşına kadar emzirmeyi önerir ama bu öneri, çocuğun 2 yaşını dolduğu gün emzirmeye bırakmak anlamına gelmez. Anne ve çocuk arasındaki ilişki bu anlamda çok önemli. Eğer emzirme devam ediyorsa beslenmenin parçası olarak değil ama aradaki ilişkinin bir parçası olarak emzirme devam edebilir. Unutma ki emzirmeyi bitirme kararı kişisel bir karar ve önemli olan senin ve bebeğinin nasıl hissettiği. 

24-36 Aylık Bebeklerde Uyku Düzeni

18-24 aylık bir bebek ne kadar süre uyumalıdır?

2-3 yaş aralığında çocuklar günde en az 10 en çok 13 saat kadar bir süre uykuya ihtiyaç duyar. Bu saatlerin 10 ya da 11’i geceleri, geri kalanları ise gün boyunca tek gündüz uykusu olacak şekilde bölünür. Çocuklar gündüz uykusuna dirense de hala gündüz uykularını devam ettirmelerinde fayda vardır. Gece uykularının ise çocuklar büyüdükçe düzene gireceğine dair bir düşünce vardır bazıları hala uyanmaya devam eder. Bu durum gece beslenmesinden bağımsızdır, çocuğun bazen gündüz yaşadığı bir olay ya da su içme ihtiyacı gibi nedenlerle uyanabilir. 

Çocuğum neden eskisi gibi uyumuyor?

Büyüyen ve bireyselleşen çocuğun bu yaş döneminde dönemsel uyku sıkıntıları yaşayabilir. Yatmadan önce izlenen televizyon ya da özellikle akşam saatlerinde tüketilen şeker, çikolata gibi besinler. Dönemsel olan inatlar ya da korkular da bu durumu besler.

Bu dönemde çok geç olmayan bir yatma saati belirlemek (ama bu saati de gününe göre gerektiğinde yarım saat öne ya da arkaya çekmek) , yoksa bir uyku rutini oluşturmak veya varsa bunu istikrarlı bir şekilde devam ettirmek, uyku zamanı yaklaştıkça ona önden haber vermek bu sayede oyunu ya da hikayesi/ kitabı bitmeden ona ani bir müdahalede bulunmamak ve son olarak da okuyacağı kitabı seçmek, giyeceği pijamaya karar vermek gibi bazı kararları ona bırakıp seçtirmek bu dönemde faydalı olur. 

Bu Aylarda Çocuklar İçin Tavsiyeler

– Doktor kontrolleri artık 6 aylık ya da senelik olarak gerçekleşir, doktorunun yönlendirmesine göre takvimine not almayı unutma. 

-Tuvalet eğitimi için çocuğundan gelen sinyalleri iyi değerlendir, zamanından önce onu zorlama.

– Her gün mutlaka beraberce tüm dikkatini ona verdiğin televizyon, telefon gibi yan etkenlerin olmadığı bir zaman geçir.

– Çocuğunun 3. yaş fotoğrafını çek!

Önerilen Makaleler

Çalışan Anneler Çocuklarına Nasıl Davranmalı?

Helikopter anne misin? Cevabı testte!

Takip Edilesi 5 Anne-Çocuk Kanalı

Kaynaklar

https://www.healthyfamiliesbc.ca/home/articles/toddlers-physical-development-30-36-months

https://www.thebump.com/toddler-month-by-month/36-month-old-month-old

https://www.mom365.com/toddler/toddler-growth/36-months

https://www.zerotothree.org/resources/108-30-36-months-your-child-s-development

 

Özet
24-36 Aylık Bebeklerde Gelişim
Makale İsmi
24-36 Aylık Bebeklerde Gelişim
Tanımlama
Sizden büyük çocuğu olan arkadaşlarınızdan çoğu zaman 3 yaşı bitirmenin önemini duymuş olabilirsin. 2-3 yaş döneminde tabiri caizse roket hızıyla öğrenmeye devam eden çocuğun, seni yapabildikleriyle şaşırtmaya devam edecek.   Hayal gücünün hızla önem kazandığı bu bir yılda bazen hayal ile gerçek birbirine karışabilir, artık okul çocuğu olmaya yaklaşan miniğinin konuşması ise yabancıların da anlayabileceği netliğe ulaşır. Artık çocuklarla beraber oynama hatta en sevdiği arkadaşının olması gibi gelişmeler sanırız seni mutlu edecek. 
Yazar
Yayıncı İsmi
bebekegitimi.com
Logo

Beğendiniz mi? Arkadaşlarınızla Paylaşın!

Sizin Tepkiniz Nedir?

Komik Komik
1
Komik
Bayıldım! Bayıldım!
7
Bayıldım!
Garip Garip
1
Garip
Sevmedim Sevmedim
0
Sevmedim

0 Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bir format seçin
Kişisel Test
Kişiliğe dair bir şey ortaya çıkarmayı amaçlayan sorular dizisi
Basit Test
Bilgiyi kontrol etmek isteyen doğru ve yanlış cevaplı sorular dizisi
Anket
Karar vermek veya görüş belirlemek için oylama yapmak
Serbest Yazı
Yazılarınıza Görseller Bağlantılar Ekleyebilirsiniz
Liste
Klasik İnternet Listeleri
Geri Sayım Listesi
Klasik İnternet Geri Sayım Listeleri
Açık Liste
Kendi öğenizi gönderin ve en iyi sunum için oy verin
Oylanabilir Liste
En iyi liste öğesine karar vermek için yukarı veya aşağı basın
Fotoyla Anlatım
Kendi resimlerinizi yükleyin ve birşeyler anlatın
Video
Youtube, Vimeo veya Vine Kodları
Ses
Soundcloud veya Mixcloud İçerikleri
Görsel
Fotoğraf veya GIF
GIF
GIF Formatı