2 Aylık Bebek: Gelişimi
2 aylık bebek hayatına neler kattı kim bilir. Evde işler yavaş yavaş yoluna girmeye başladı. Onu beslemek, altını değiştirmek ya da diğer temel bakımlarını yapmak artık daha rahat. Ama bir değişiklik var, o uykucu bebeğe neler oldu böyle? İki aylık bebekler, yavaş yavaş insanlarla etkileşime geçmenin tadına varmaya başlarlar ve daha fazla “sosyalleşmek” için daha az uyumak isterler. Şimdi bebeğini daha fazla eğlendirecek fikirler bulma zamanı! Bebeğinin gündüzleri normalde daha uzun süre uyanık kalması, büyük ihtimalle senin geceleri ekstra uyumanı sağlayacak. Henüz bunlar gerçekleşmedi mi? Endişe etme! Yeniden uyku için daha fazla zamanın olacak ve bu muhtemelen düşündüğünden daha çabuk olacak.
Yalan söylemeyeceğiz, iki aylık bir bebeğe sahip olmak geride bıraktığın dönemden daha zor olabilir. Bebeğin daha fazla uyumaya başlayabilir ama bu esnada daha fazla da ağlamaya başlayabilir, özellikle akşam saatlerinde. İyi haber şu ki 6 ila 8 hafta arasında bebekler çok fazla ağlama eğiliminde olurlar, sonraki 1 ila 2 ay arasında bu durumun mızmızlığa döndüğünü fark edeceksin. Endişelenme, ihtiyacın olduğunda yardım istemekten çekinme ve bebeğinin ağlaması her şeye rağmen seni endişelendiriyorsa doktoruna başvurmayı ihmal etme.
Boyu ve Kilosu
İki aylık bebeklerde ağırlık genellikle kız bebekler için 5,1 kg ve erkek bebekler içinse 5,5 kg olarak ölçülmektedir. Boy uzunluğu genellikle kız bebekler için 57 cm ve erkek bebekler içinse 58,5 cm olarak ölçülmektedir. Bu dönemde bebeklerin kolları ve bacakları dolgunlaşmaya başlar ve baş çevresi de bir önceki aya göre yaklaşık 1,25 cm daha büyür. İki aylık bebeğinin boyunu ve kilosunu nasıl ölçmen gerektiği konusunda merak duymanız normaldir. Bebeğinin gelişiminin sağlıklı olup olmadığına ve ortalamanın etrafında olduğuna dikkat etmelisin. İstikrarlı ve olması gerektiği gibi büyüme göstermelidir. Eğer, hekimin bunu onaylıyorsa doğru yoldasın demektir.
İki aylık bebeğin, geride kalan dönemden bu yana, muhtemelen 900 gr civarı kilo alacak ve boyu 4 cm civarında uzayacaktır.
Beş Duyusu
Gözleri daha fazla hareket etmeye başlar ve nesnelere daha iyi odaklanabilir. Hareketli bir cismi izleyebilir ve onu 180 derecelik bir bakış açısıyla takip edebilir. Bir aylıkken siyah-beyaz ve kontrast renklere bakmayı seven bebeğin, iki aylık olduğunda artık daha karmaşık desenlere bakmaktan keyif alır. Beşiğinin üzerine onun dikkatini çekecek oyuncaklar asmak, ilgisini çekecektir!
Ne söylediğinizle gerçekten ilgilenmeye başlar. Bebeğinle konuştuğunda, onun dikkatlice seni dinlediğini fark edeceksin. Sana mırıldanmalar ya da el ve kol hareketleriyle karşılık vermeye çalışacaktır.
Senin yüzüne dokunmak konusunda fazlasıyla ilgili olacaktır.
2 Aylık Bebek: Sağlık Durumu
İki aylık bebeğinin artık daha güçlü olduğunu gözlemleyeceksin. Onunla iletişime geç ve başını kaldırmaya çalışmasını sağla, bu hareket boyun kaslarının gelişmesini sağlayacaktır. Bacakları daha da güçlenecek ve tekmeleri daha da güçlü olacaktır. Bebeğin hareketleri daha sarsıntılı ve daha akıcı görünmeye başlayabilir. Çok hareket eder, yeni pozisyonlar dener ve bu kaslarını daha da güçlendirmesini sağlar.
Bebeğin henüz dönmek için küçük olsa da hiçbir zaman bunu riske etme ve onu hiçbir zaman yüksek zeminlerde tek başına bırakma.
İki aylık bebeğinin el hareketleri de daha anlamlı ve eğlenceli hale gelecektir. Ellerini ağzına götürmeye ve bunu eğlenceli bulmaya başlayacaktır. Günden güne daha da sosyalleşecek. Sana gülücüklerle ve mırıldanmalarla tepkiler vermeye başlayacaktır. 6. haftadan itibaren artık agulamasını ve neşeyle cıvıldamasını duyabilirsin. Bu sesleri çıkardığında sen de onunla ilgilenir ve ona cevap verirsen o da kısa sürede bunun karşılıklı bir oyun olduğunu anlar.
Büyümeye ve gelişmeye -fiziksel bakımdan ve kişilik bakımından- devam ederken, her küçük değişiklik ve semptomun normal olup olmadığını merak etmek normaldir. İki aylık bir bebeğe sahip anne-babaların sahip oldukları bazı sağlık endişeleri şunlardır:
Diş Çıkarmak
İki aylık bebek diş çıkarabilir mi? Evet, kesinlikle! Bebeğin diş çıkarmaya başlayabileceği süper geniş bir yaş aralığı var ve imkânsız değil. Bununla birlikte, 4 ila 6 ay arasında olması daha yaygındır. Bebeğinin salyasında artış varsa, uyku problemi yaşıyorsa ve meme emmeyi reddediyorsa bebeğin diş çıkarıyor olabilir!
Kaka Yapmak
İki aylık bebek ne kadar sıklıkla kaka yapmalıdır? Evet, bu sandığınızdan daha karmaşık bir durumdur. Mamayla beslenen bebekler günde 2 ila 3 sefer arasında tuvaletlerini yaparken emzirilen bebekler için bu süre mamayla beslenen bebeklere göre daha sık olabilir ya da hiç tuvalete çıkmadan 7 güne kadar bir süre geçirebilirler. Bebeğinin ne kadar sık tuvalete çıktığından ziyade ne kadar tutarlı bir şekilde tuvalete çıktığına dikkat etmelisiniz.
Kabızlık/İshal
İki aylık bebeğinin kakası sert küçük toplar halindeyse ve karnında şişlik varsa kabızlık sorunu var demektir. Kakası normalden daha suluysa da ishal sorunu var demektir. Bu tip durumlarda doktorunuza başvurmalısınız.
Öksürük
İki aylık bebeğinde görülen öksürük, soğuk algınlığı da dahil olmak üzere birçok sebepten dolayı kaynaklanıyor olabilir. En doğru teşhisi doktorunuz koyabilir.
2 Aylık Bebek: Beslenmesi
Bebeğini mamayla ya da anne sütüyle beslemen fark etmez, bu büyük ihtimalle günün büyük bölümünü alacaktır. Bebeğinin aç olduğunda (ağız şapırdatmak ve ağlamak) ve doyduğunda (memeden ya da biberondan uzaklaşır ve uykuya dalar) verdiği sinyalleri izlemeye devam edersen bebeğinin iyi beslendiğinden emin olabilirsin.
Ne Kadar Yemek Yemelidir?
Mama ile Beslenen Bebekler
Mamayla beslenen bebeğiniz her 3 ila 4 saatte bir acıkacaktır ve her seferinde yaklaşık olarak 140 cc mama ihtiyacı olacaktır. Tıpkı yetişkinler gibi, bebeğinin de ekstra aç olduğu dönemler ya da fazla yemediği durumlar olabilir. Bu, oldukça normaldir. Genellikle ikinci ayın sonuna doğru bir seferde aldığı besin miktarı artar ve buna paralel olarak uykularında da bir düzelme görülür.
Anne Sütü ile Beslenen Bebekler
Bebeğiniz anne sütü ile besleniyorsa her iki üç saatte bir acıkacaktır. Daha önce alıştığından daha uzun süre uyuyorsa -ki bu sizin için büyük bir şanstır- beslenme saati için onu uyandırman gerekmez. Bebeğin, acıktığında bunu bilmeni sağlayacaktır.
Ne Yiyebilir?
Bebeğiniz bu zamana kadar ne ile besleniyorsa o şekilde devam etmek tercihiniz olmalıdır. Eğer anne sütü almaya devam edebiliyorsa olabildiğince sütünüzden faydalanmasını sağlayın. Mama almaya başladıysa düzenini bozmadan yedirmeye devam etmeniz yeterlidir.
Su İçer Mi?
Bu sorunun cevabı genellikle olumsuzdur. Eğer bebeğinin doktoru bazı sebeplerden dolayı bebeğinin su içmesini öneriyorsa, bu durumda bazı istisnalar yapılabilir. Su 4 ila 6 ay arasında verilmeye başlanabilir. Senin bebeğin için doğru zamanın ne zaman olacağına karar vermek için çocuk doktoruyla görüşmelisiniz.
2 Aylık Bebek: Uyku Düzeni
Ne Kadar Süre Uyumalıdır?
İki aylık bir bebek genellikle gün boyunca 15 saatlik bir uykuya ihtiyaç duyar. Geceleri 9 saat civarında uykuda kalır ve gündüzleri ise yaklaşık olarak 6 saatlik uyku ihtiyaçlarını üç sefere bölünecek şekilde karşılarlar. Bebeklerin ikinci aylarında gece gündüz ayrımını yavaş yavaş oturtmaları beklenir.
Tek Seferde Ne Kadar Uzunlukta Uyumalıdır?
Gece beklenen ilk uzun uyku süresi bebekten bebeğe farklılık gösterebilir ancak bazı ebeveynler, bebeklerinin geceleri beş ila altı saat arasında uyuduğunu bildirmektedir. Bebekler bu uykuyu kimi zaman gündüz de uyuyabilir.
Uyku Eğitimi Uygulanabilir Mi?
Bazı ebeveynler, iki aylık bir bebeğin uyku eğitimi almasının mümkün olup olmadığını merak ediyor, ancak birçok doktor bebek en az dört aylık olana kadar uyku eğitimi için beklenmesi gerektiğini söylüyor. Pek çok bebek geceleri doğal olarak daha az beslenir ve daha iyi bir uyku düzenine sahip olma eğilimindedir. Uyku eğitimine başlayamasan bile bebeğini yavaş yavaş uyku eğitimine hazır hale getirebilirsin. Bu, bebeğin uykuluyken ama henüz tam anlamıyla uykuya dalmamışken onu beşiğine yatırmak anlamına gelir. Bebeğin kendi kendisine uykuya dalmayı öğrenmesi önemlidir ve bu, seni uyanmadan gece boyunca uyuması için kazanması gereken bir beceridir.
Neden Uykuya Karşı Savaş Verir?
Bebeğin önceki aylara göre daha fazla sosyalleştiği için daha uzun süre uyanık kalmak isteyebilir. Bu durum bir sorun göstergesi değildir ve normaldir ama bebekler, normalde kalmaları gerektiğinden daha uzun süre uyanık kaldıkları için yorgun düşebilirler. Aşırı yorgun bir bebek, uykuya daha fazla direnen huysuz bir bebektir!
Neden Çok Fazla Uyur?
İki aylık bir bebek gündüzleri gün boyunca uyuyorsa bu, geceleri ve gündüzleri birbirine karıştırdığı anlamına gelir. Ya da bebeğinin bir şekilde hasta olduğuna dair bir işaret olabilir. Bu durumlarda bebeğinin doktoruyla konuşman en sağlıklı yöntem olacaktır.
Önerilen Makaleler
2 Aylık Bebek Gelişimi Hakkında Her Şey
Bebeklere Uyku Eğitimi Nasıl Verilir?


2 aylık bebek gelişimi