18-24 Ay Bebek Gelişimi
Bebeğinle geçen 2 yılın sonuna yaklaşırken ondan artık küçük bir çocuk olarak bahsetmek daha doğru olacak. Sevgili ufaklığın artık kendini hareketleri ve sözleriyle mümkün olduğunca ifade eden, hayatındaki en mutlu şey olarak seninle oynamayı gören, keşfedecek onca şey arasında uykuyu bazen gereksiz bulan küçük bir birey. Ayrıca bu dönemde duygularını da daha yoğun yaşayacak ve yansıtacak, evet ufak krizler bazen baş gösterebilir, buna hazırlıklı ol.
Çocuğun bu 6 ayda seni şaşırtacak kadar çok gelişim gösterecek; tek heceli kelimelerden iki-üç kelimeli anlamlı mini cümlelere; yeni yürümeye başlamaktan küçük koşulara ve kendi yemek yemeğe birçok alanda bebeğinin ne kadar geliştiğini göreceksin.
24 Aylık Bebeklerde Boy ve Kilo
24 aylık bir çocuğun boy uzunluğu ve kilosu ne kadar olmalıdır? 24. aya gelindiğinde kız ve erkeklere ayrı ayrı bakacak olursak; genellikle kız çocuklar için ortalama 9,15 kg ile 15 kg arasında ve erkek çocuklar içinse 9,5k ile 15,7 kg arasında olarak belirtilmektedir. Boy uzunluğu ise kız çocuklar için 76,5 cm ila 95 cm ve erkek çocuklar içinse 79,5cm ila 95 cm arasında ölçülmektedir. Tabii ki bu değerler bize en düşük ve en yüksek değerler için bir referans niteliğindedir. 24 aylık çocuğunun tam olarak bu ölçülerde ve ağırlıkta olması gerektiği anlamına gelmez. Kilo ve boy oranı sağlıklı çocuklar arasında değişebilir. Sağlıklı çocuklar, doğal bir büyüme eğrisini takip etme eğilimindedir; yaşları büyüdükçe aynı yüzde oranını korurlar ve bu, sağlıklı büyümenin bir göstergesidir. Ama eğer boyunun yeterince uzamadığı ya da yeterince kilo almadığı konusunda bir şüphen varsa bebeğinin doktoruyla konuşmak seni rahatlayacaktır.
18-24 Aylarda Bebeğinin 5 Duyusu ve Gelişim Noktaları
Bu altı aylık dönemin sonunda çocuğunun artık nasıl hissettiğini düşünmeye ve kelimelerle bunu ifade ettiğine şahit olacaksın. Mesela çocuğun sana “mutlu” olduğunu söyleyebilir, sana olan sevgisini sana oyuncak bebeğini uzatarak gösterebilir. Bu dönemde çok önemli başka bir şey de artık her şeyi kendisinin yapmak istemesi olacak.
Ufaklığının kaşık hatta çatal kullandığına, bardağından su içtiğine tanık olabilirsin. Kıyafet giyerken kollarını, bacaklarını sana yardımcı olacak şekilde kaldırabilir.
Bu dönemde ayrıca çocuğun tuvalet eğitimine hazır olduğunun sinyallerini verebilir. Ama unutma ki aynı diğer gelişim noktaları gibi bunun da tam bir zamanı yok, onu izlemek ve hazır olmadığında zorlamamak çok önemli.
Önerilen Makale : Bebeklerde Tuvalet Eğitimi
Yine bu dönemde çocuğun düzgün şekilde koşabilir ve geri geri yürüyebilir, eşyalara tırmanıp inebilir, toplara vurabilir ve artık kalem kullanırken bir elini daha baskın kullanmaya başlayabilir.
Etrafında başka çocukların olmasından mutlu olsa da henüz beraber oynama başlamaz (buna paralel oyun oynama denir).
24 ayı tamamladığında 50-300 kelime arasında bir kelime dağarcığına sahip olur.
Eğer çocuğun,
- Gün içinde sürekli gördüğü eşyaların ne işe yaradığını anlamıyorsa
- 18 aylık olduğunda en az 6 kelime söylemiyorsa ya da 24 aylık olduğunda artık iki kelimeli cümlecikler kurmaya başlamadıysa
- Söylenen kelimeleri taklit etmiyorsa
- Basit yönergeleri anlamıyorsa
- Ya da eskiden yapabildiği şeyleri artık yapamıyorsa doktoruna danışmanda fayda vardır.
18-24. Aylık Bebeklerde Beslenme
18-24 aylık bir bebek ne kadar yemek yemelidir?
Çocuğun çoktan normal beslenme düzenine geçti. Normal öğünlerini ve ara öğünlerini alırken günde yaklaşık 800-1000 kalori arasında alıyor. Gece beslenmesi bitmiş ya da artık oldukça azalmış olabilir (anne sütü alan çocuklarda genelde hala devam eder). Mama alan bebekler artık inek/keçi sütüne geçiş yapar (günlük sınırın 450-500 ml arası olduğunu unutma) anne sütü almaya devam eden bebekler içinse inek/keçi sütü içmesi şart değil.
18-24 aylık bebek neler yiyebilir?
Çocuğuna olabildiğince çeşitli gıdalardan öğünler oluşturmaya çalış. Tuzlu ve şekerli gıdalardan uzak durmakta fayda var. Çocuğun günde en az 3 porsiyon meyve veya sebze yemelidir. Çocuk porsiyonlarının daha küçük olduğunu aklından çıkarma. Yarım muz, 1-2 yemek kaşığı bezelye ya da 1 küçük havuç buna örnek olabilir. Çocuğun seçici davransa da yeni yemekler denetmeyi ve daha önce yemeyi istemediği şeyleri ona tekrar teklif etmeyi unutma.
Ne sıklıkta emzirmeli?
Bu aylarda bebek talep ediyorsa hala emzirilebilir. Artık anne sütü onun için temel gıda olmasa da emzirme anları anne-çocuk arasında bağın devam ettiği, çocuğunuzun yeri geldiğinde özlem giderme yeri geldiğinde ise duygularını regüle etmek için sığındığı bir yer olabilir. Emzirme kararı tamamen anne ve annenin bebekle arasındaki ilişkiye bağlıdır ama yarar anlamında merak edersen anne sütünün yararları sonraki yaşta da devam eder. Unutma ki bu kişisel bir karar ve önemli olan senin ve bebeğinin nasıl hissettiği.
18-24 Aylık Bebeklerde Uyku Düzeni
18-24 aylık bebekler ne kadar süre uyumalıdır?
1 -2 yaş aralığında çocuklar günde en az 11 en çok 13 saat kadar bir süre uykuya ihtiyaç duyar. Bu saatlerin 10 ya da 11’i geceleri, geri kalanları ise gün boyunca başlarda 2 sonra tek gündüz uykusu olacak şekilde bölünür. Bazı çocuklar tüm gece uyuyabilir ancak bazıları hala uyanmaya devam eder. Bu durum gece beslenmesinden bağımsızdır, çocuğun bazen gündüz yaşadığı bir olay ya da su içme ihtiyacı gibi nedenlerle uyanabilir. Çocuğun 18-24 aylar arasında artık tek uykuya inecektir.
Bebeğim neden eskisi gibi uyumuyor?
24 aylık bir çocukta gündüz ya da gece uyku gerilemesi yaşanabilir. Uykuya direnme, birdenbire başlayan gece uyanmaları, uykuya dalmakta zorlanma gibi belirtiler görülebilir. Bu sürecin geçici olduğunu bilerek sakin ve sabırla hareket etmelisin. Bu dönemde bu sorunla uğraşırken daha önce bıraktığınız alışkanlıklara geri dönmemek önemlidir (örneğin emziği bırakan bir çocuğa tekrar emzik teklif etmemelisin). Çocuğunun eski düzenine kavuşması için ona rahatlatıcı bir uykuya hazırlık rutini oluştur ve normal uyku saatinden biraz daha erken yatırmayı dene. Erken yatırmak her zaman daha iyidir.
Bu aylarda çocuğuma nasıl uyku eğitimi verebilirim?
Eğer çocuğun geceleri uyanıyorsa ve onun daha uzun uyuması için bazı yöntemleri denemeye istekliysen uyku eğitimi senin için olabilir.
Önerilen Makaleler
Bebek uyku güvenliği testi! Bakalım ne kadar iyisin?
Bebeğinizi Uykuya Nasıl Hazırlamalısınız?
Bu Aylarda Çocuklar İçin Tavsiyeler
– Hala planlamadıysan 24. Ay kontrolünü ayarla.
– Aile hekimliğinden aşı çizelgesini takip et ve 2 yaş aşılarını yaptırmayı unutma.
– Her gün mutlaka beraberce tüm dikkatini ona verdiğin televizyon, telefon gibi yan etkenlerin olmadığı bir zaman geçir.
– Çocuğunun 2. yaş fotoğrafını çek!
Önerilen Makaleler
Bebeklerinizin Gelişimi İçin İndirebileceğiniz 15 Eğitici Uygulama
Bebeğiniz Yürümeye Başladığında Kaç Yaşındaydı?
Kaynaklar
https://kidshealth.org/en/parents/development-24mos.html
https://www.whattoexpect.com/toddler/24-month-old.aspx
https://www.thebump.com/toddler-month-by-month/24-month-old-month-old
https://www.rileychildrens.org/health-info/growth-development-24-months


0 Yorum