15-18 Aylık Bebek Gelişimi
1,5 yaşına doğru bebeğin artık tam bir kaşif, oyuncu ve bir sevgi yumağı. Artık sarılmak ve öpmek onun için çok eğlenceli ve tabii ki aranızdaki bağ için de çok yararlı. Ona bakım gösteren kişilere karşı büyük sevgi beslerken artık yabancı gözlere karşı bir çekinme de geliştirebilir.
Tek heceli kelimeler, ilk adımlar ve “hadi anneye bir öpücük ver” cümlesine karşılık aldığın her anda bebeğinin ne kadar büyüyüp geliştiğini hatırlayacaksın.
18 Aylık Bebeğin Boyu ve Kilosu
18 aylık bir bebeğin boy uzunluğu ve kilosu ne kadar olmalıdır? 18. Aya gelindiğinde kız ve erkeklere ayrı ayrı bakacak olursak; genellikle kız bebekler için ortalama 8,25 kg ile 13,7 kg arasında ve erkek bebekler içinse 8,5 kg ile 14,5 kg arasında olarak belirtilmektedir. Boy uzunluğu ise kız bebekler için 71 cm ila 88,5 cm ve erkek bebekler içinse 75cm ila 89,5 cm arasında ölçülmektedir. Tabii ki bu değerler bize en düşük ve en yüksek değerler için bir referans niteliğindedir. 18 aylık bebeğinin tam olarak bu ölçülerde ve ağırlıkta olması gerektiği anlamına gelmez. Kilo ve boy oranı sağlıklı bebekler arasında değişebilir. Sağlıklı bebekler, doğal bir büyüme eğrisini takip etme eğilimindedir; yaşları büyüdükçe aynı yüzde oranını korurlar ve bu, sağlıklı büyümenin bir göstergesidir. Ama eğer boyunun yeterince uzamadığı ya da yeterince kilo almadığı konusunda bir şüphen varsa bebeğinin doktoruyla konuşmak seni rahatlayacaktır.
Önerilen Makale
Bebeklerinizin Gelişimi İçin İndirebileceğiniz 15 Eğitici Uygulama
15-18. Aylarda Bebeğin 5 Duyusu ve Gelişim Noktaları
Oyunlar bebekler için çok önemli; onların tüm düşünsel aktivitelerini geliştirir. Bu aylarda bebeğin özellikle oyuncak saklama, ya da burnun nerde, araban nerde gibi göstermeli oyuncakları sevebilir. Ayrıca bu aylarda -mış gibi yapma da başlar. Hayali bir bardaktan su içiyormuş gibi yapma, düz bir oyuncağı ya da elini telefon gibi kulağına götürme bu oyunun en sık görülen örneklerinden.
Büyük ihtimalle kendi başına yürüyen bebeğin koltuklara tırmanmaya, yanlara tutunarak merdiven inip çıkmaya başlayabilir. Ayrıca bu dönemde kıyafetlerini çıkarabilir küçük bir sandalyeye oturabilir (ya da büyüklerin sandalyesinde oturmak isteyebilir), başka bir odadan istenen bir şeyi getirebilir ve ekmek kırıntısı gibi küçük şeyleri parmaklarıyla tutabilir.
Konuşmasını desteklemek istersen ağzından çıkan kelimelere daha dikkat kesilebilirsin. Onun söylediği şeyi tekrarlayıp daha geniş bir cümlede kullanabilirsin. Mesela baba dediğinde “evet baba burda” ya da “baba şimdi işte” gibi. Nesneleri daha detaylı anlatmak da faydalı olacaktır: yeşil araba, mavi sandalye gibi.
Ona kitap okumayı, şarkılar söylemeyi ve hikayeler okumayı unutma.
Eğer bebeğin,
- Bir kelime bile söylemiyorsa
- Basit yönlendirmeleri anlamıyorsa (hadi topu bana ver gibi)
- Gösterme, el sallama gibi hareketler yapmıyorsa
- Veya bebeğinin görmede ya da duymada sorun yaşadığını düşünüyorsan doktoruna danışmanda fayda vardır.
15-18. Aylarda Bebeklerde Beslenme
15-18. aylarda bir bebek ne kadar yemek yemelidir?
Bebeğin artık normal beslenme düzenine geçti. Normal öğünlerini ve ara öğünlerini alırken günde yaklaşık 800-1000 kalori arasında alıyor. Gece beslenmesi bitmiş ya da artık oldukça azalmış olabilir. Anne sütüne devam ediyorsan inek/keçi sütüne başlamayabilir ama eğer bu sütleri içmeye başladıysa günlük sınırın 450-500 ml arası olduğunu unutma.
15-18. aylarda bir bebek neler yemelidir?
Bebeğine olabildiğince çeşitli gıdalardan öğünler oluşturmaya çalış. Örnek bir günde: Sabah otlu peynirli bir omlet yanına yarım dilim tam buğday ekmeği, öğlen 1 kase sebzeli tavuklu çorba ve yine yarım dilim tam buğday ekmeği akşama ise sebzeli makarna yiyebilir; aralarda ise yarım avokado ve 5-6 ezilmiş fındık, 1 çay bardağı kadar meyveli yoğurt ya da bir porsiyon meyve yiyebilir.
Ne sıklıkta emzirmeli?
Bu aylarda bebek talep ediyorsa günde 3-5 defa arası emzirilebilir. Emzirme kararı tamamen anne ve annenin bebekle arasındaki ilişkiye bağlıdır ama yarar anlamında merak edersen anne sütünün yararları sonraki yaşta da devam eder. Unutma ki bu kişisel bir karar ve önemli olan senin ve bebeğinin nasıl hissettiği.
15-18 aylık bebeğime süt verebilir miyim?
Doktorlar bir yaşından itibaren bebeklerin inek sütünü sindirebilecek kadar gelişmiş olduklarını söylüyor. Bu yüzden bebeğine alerji durumuna göre inek sütü ya da keçi sütü, kefir verebilirsin.
15-18 Aylık Bebeklerde Uyku Düzeni
15-18 aylık bir bebek ne kadar süre uyumalıdır?
1 -2 yaş aralığında bebekler günde en az 11 en çok 13 saat kadar bir süre uykuya ihtiyaç duyar. Bu saatlerin 10 ya da 11’i geceleri, geri kalanları ise gün boyunca 2 gündüz uykusu olacak şekilde bölünür. Bazı bebekler tüm gece uyuyabilir ancak bazıları hala uyanmaya devam eder. Bebeğin 18. Aya yaklaşırken tek uykuya düşmenin sinyallerini verebilir.
Bebeğim neden eskisi gibi uyumuyor?
18 aylık bir bebekte için uyku gerilemesi yaşanabilir. Bebeğinin öğrenme hızının artması nedeniyle birkaç hafta sürecek bir uyku gerilemeleri yaşanabilir. Bu sürecin geçici olduğunu bilerek sakin ve sabırla hareket etmelisin. Bebeğinin eski düzenine kavuşması için ona rahatlatıcı bir uykuya hazırlık rutini oluştur ve normal uyku saatinden biraz daha erken yatırmayı dene. Erken yatırmak her zaman daha iyidir.
Bu aylarda bebeğime nasıl uyku eğitimi verebilirim?
Eğer bebeğin geceleri uyanıyorsa ve onun daha uzun uyuması için bazı yöntemleri denemeye istekliysen uyku eğitimi senin için olabilir.
Önerilen Makale
Bu Aylarda Bebekler İçin Tavsiyeler
– Hala planlamadıysan 18. Ay kontrolünü ayarla.
– Aile hekimliğinden aşı çizelgesini takip et ve 18. Ay aşılarını yaptırmayı unutma.
– Her gün mutlaka beraberce tüm dikkatini ona verdiğin televizyon, telefon gibi yan etkenlerin olmadığı bir zaman geçirin
– Bebeğinin 18. Ay fotoğrafını çek!
Önerilen Makaleler
Çalışan Anneler Çocuklarına Nasıl Davranmalı?
Bebeğinizin Beynini Nasıl Geliştirebilirsiniz?
Bebeğinizle Nasıl Konuşmalısınız?
Bebeğinizin Görme ve Görsel Gelişimini Nasıl Destekleyebilirsiniz?
Kaynaklar
https://www.todaysparent.com/toddler/toddler-by-month/your-toddler-18-months-old/
https://www.thebump.com/toddler-month-by-month/18-month-old-month-old
https://kidshealth.org/en/parents/development-18mos.html


0 Yorum