12 Aylık Bebekler
Bebeğin 1 yaşında!
Mutlu yıllar bebecik! Artık kollarınızda 1 yaşında bir çocuk var. İlk bir yılı boyunca inanılmaz bir serüven yaşadı değil mi? Tabii ki sen de öyle. Bebeğinin dönmeyi öğrenmekten sıralamaya hatta desteksiz yürümeye geçişi (senin bebeğin henüz o noktada değilse de üzülme, birçok küçük çocuk 1 yaş doğum gününden hemen sonra yürümeye başlar) daha dün gibi. Artık muhtemelen birini gördüğünde ve vedalaşırken el sallayan ve 1 yaş bebeklerinin favori sözcüğü “hayır”ı başını sallayarak veren oldukça sosyal bir kelebek.
12 Aylık Bebek Gelişimi
Bebeğin aydan aya büyümeye devam ediyor. Genelde bebekler 12. Ayın sonunda bir büyüme atağı daha geçirirler.
12 Aylık Bebeğin Boyu ve Kilosu
Bir yaşındaki bir bebeğin boy uzunluğu ve kilosu ne kadar olmalıdır? Bu genellikle kız bebekler için 9,5 kg ve erkek bebekler içinse 10 kg olarak ölçülmektedir. Boy uzunluğu ise kız bebekler için 74 cm ve erkek bebekler içinse 76 cm olarak ölçülmektedir. Tabii ki bu 1 yaşındaki bebeğinin tam olarak bu ölçülerde ve ağırlıkta olması gerektiği anlamına gelmez. Yani kilo ve boy oranı sağlıklı bebekler arasında değişebilir. Bunlar ortalama verilerdir. Sağlıklı bebekler, doğal bir büyüme eğrisini takip etme eğilimindedir; yaşları büyüdükçe aynı yüzdelik dilimi korurlar ve bu, sağlıklı büyümenin bir göstergesidir.
Bir yaşını doldurmuş bir bebek genelde doğum kilosunun 3 katına çıkar ve 25cm uzar.
12 Aylık Bebeğinin 5 Duyusu
Bebeğin artık tam olarak duyabiliyor ve eskisine oranla daha bir merakla dinliyor. Artık bakarken ilgiyle dinlediği için ona kitap okumak da daha eğlenceli. Farklı dokuları ve hisleri seviyor. Mesela banyoda bardaktan bardağa su dökmek gibi. Her şeyi elleri ve ağzıyla tanımaya devam ediyor.
Yürümeyi öğrenmekte olan bebeğine değişik bir deneyim yaşatmak için onu çimenlerde, kumlarda ya da su birikintisinde yürütebilirsin.
Önerilen Makale
Yürümeye başlayan bebeğinize oyuncak seçmek için ipuçları
Anket
Bebeğiniz Yürümeye Başladığında Kaç Yaşındaydı?
12 Aylık Bebeğinin Dönüm Noktaları
Oturma. Bebeğin artık olasılıkla daha uzun sürelerde oturuyor ve istediği oyuncağa uzanıp onu almak için rahatça hareket ediyor. Hatta oturma pozisyonundan rahatlıkla kalkabiliyor ve istediği zaman tekrar oturabiliyor.
Kalkma. 12. Ay sonunda bebeklerin yarısı ayakta destek almadan 1-2 sn tek başlarına durabilirler. Hatta her 4 bebekten biri düşen bir oyuncağını almak için yere eğilebilir.
Yürüme. Her 4 bebekten biri bu dönemde yürümeye başlar. Ama seninki hala yürümüyorsa panik yapma. İlk adımların atılma süresi 9 aylıktan 17 aylığa kadar geniş bir dönem içinde olur. Merdiven çıkmak için de heveslendiğini görürsen şaşırma ama bu zor aktivitede kayıp düşmemesi için onun hep yanında ol.
Konuşma. Bebeğin büyük ihtimalle “dada,” “mama” ve en azından bir kelime daha söylüyordur (evet, eğer sen onun ne dediğini anlıyorsan bu bir kelime sayılır!)
Anlama. Bebeğin ayrıca tek kelimeli komutları anlıyor. Özellikle de konuşurken jest ve mimiklerini kullanırsan topu yakalamasını ya da köpeğe bakmasını sağlayabilirsin.
Önerilen Video
Kaynak : Doktorunda Dinle
12 Aylık Bebeklerde Beslenme
Mama ya da anne sütüne (hatta biraz da inek sütü) ek olarak bebeğin 3 ana öğün 1-3 arası ara öğün alıyor.
12 aylık bir bebek ne kadar yemeli?
1 yaşındaki bebekler çok fazla yememeleriyle tanınırlar. O yüzden bebeğinin iştahı son zamanlarda azaldıysa buna canını sıkma. Bebeğinin her öğünde her besin grubundan çeyrek kase yemesini bekleyebilirsin. Tabağını silip süpürenler kulübünün bir üyesi değilse bu da normal. Bir yaşındaki bir bebek aç olup olmadığı konusunda oldukça doğru karar verir. Aynı şekilde doyduğunda da yemeyi hemen bırakır.
12 Aylık Bir Bebek Neler Yiyebilir?
12 aylık bir bebek nerdeyse sen ne yiyorsan hepsinden yiyebilir. Tabii bunun besleyici ve (çok dişi olmadığı için) damağıyla ezebileceği bir yemek olması şartıyla.
12 aylık bebeğim düzenli olarak inek sütü içebilir mi?
Evet içebilir! Bebeğinin sindirim sistemi şimdiye kadar inek sütü için hazırlanmış olmalı. Bu yüzden yavaş yavaş başlayabilirsin.
12 aylık bir bebek ne kadar inek sütü içer?
Önce çok az bir miktarla başla. Hatta içtiği mama ya da anne sütüne ekleyebilirsin. Ya da atıştırma zamanında küçük bir bardak önerebilirsin. Tadına alışması biraz zaman alabilir.
12 Aylık Bebeklerde Uyku Düzeni
1 yaşındaki bebekler genellikle 24 saat içinde 13-14 saat uyurlar. Bunun kabaca 10-11 saati gece uykusudur. Klasik bir 12 ayını doldurmuş bebek 2 gündüz uyku şeklinde toplamda 3 saat de gündüz uyur. 2 yaşını doldurmadan gündüzleri tek uykuya düşecektir.
1 yaşında bir çocuğu nasıl yatırmalı?
Bebeğin daha tam dalmadan onu yatağına koy! Kendi kendine uyuyan bir bebek demek gece uyandığında kendi kendine dalan bir bebek demektir. Önemli olan bebeğine uyku saatinin geldiğini hatırlatan bir uyku rutini oturtmanız. Biz banyo (bazı geceler), kitap okuma, sarılma ve iyi geceler öpücüğünden oluşan bir rutin öneriyoruz.
Büyük yatağa ne zaman geçmeli?
Daha büyük bir yatağa geçmek için aceleci olmayın. İçinden tırmanıp çıkmadıkça beşik, onun için en güvenli yerdir. Genelde ebeveynler bebeklerini 2-3 yaşına kadar beşikte tutmayı tercih ederler.
12 Aylık bebeğe nasıl uyku eğitimi verilmeli?
Sık sık 1 yaşındaki bebeğimde uyku gerilemesi var, gece kesintisiz uyumuyor şikayetlerini duyuyoruz. Eğer sen de benzer konulardan şikayetçi isen uyku eğitimini deneyebilirsin. Ancak unutma, 1 yaşındaki bebeğe verilen uyku eğitimi, daha küçük bir bebeğe verilenden daha zor olacaktır.
Eğer 1 yaşındaki bebeğin çok uyuyorsa ne yapmalı?
Çok kelimesini bir açalım. Büyümekte olan çocuğun hala 24 saatlik periyotta 14 saat ile senden daha fazla uykuya ihtiyaç duyar. Eğer çok dediğin günde 14 saatten fazla ise bebeğin hasta olabilir, değilse bu konuda bebek doktorundan destek alabilirsin.
Önerilen Makaleler
Bebeğimle Birlikte Uyumalı mıyım?
1 Yaşındaki Bebekler İçin Tavsiyeler
– Bebeğini 1 yaş kontrolüne götür.
-15 aylıkken gideceği doktor randevusunu planla.
-Kelime hazinesinin gelişmesi için ona her gün kitap oku. Eğer ikinci bir dil biliyorsan o etraftayken her gün biraz konuş.
– Ona uygun bir araç koltuğu kullandığından emin ol.
– Artık biberondan alıştırma bardağına geçir, kullanıyorsa emziği bıraktır.
– Bebeğinin 1. Yaş fotoğrafını çek!
Önerilen Makaleler
Bebekler Hakkında Kimsenin Bilmediği 12 Şey
Bu Makale Bebek Eğitimiyle İlgili Ufkunuzu Genişletecek
Bebekler Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar

0 Yorum