12-15 Aylık Bebeklerde Eğitim ve Gelişim

Yaşını dolduran bebeğin artık iyice bir birey haline geldi. Belki ilk adımlarını atmak üzere ya da yeni yeni attı bile. Artık çevresinin çok daha farkında ve daha oyunbaz. Çevreyi keşfederken sen de ona eşlik edersen kendini daha çok güvende hissedecek. 

12.-15. Aylarda Bebek Gelişimi

12-15. aylar arasında bebeğinin mırıldanmaları yavaş yavaş gerçek kelimelere dönüşmeye başlayabilir. Artık bloklardan kuleler yapıp onları devirmekten mutluluk duyabilir. Eline aldığı bir kalemle karalamalara başlayabilir. Hatta ağlayan bir bebek gördüğünde ona bakıp onunla empati kurabilir. 

15 Aylık Bebeğin Boyu ve Kilosu

On beş aylık bir bebeğin boy uzunluğu ve kilosu ne kadar olmalıdır? 15. Aya gelindiğinde kız ve erkeklere ayrı ayrı bakacak olursak; genellikle kız bebekler için ortalama 7,7kg ile 13 kg arasında  ve erkek bebekler içinse 8 kg ile 13,5kg arasında olarak belirtilmektedir. Boy uzunluğu ise kız bebekler için 68 cm ila 84 cm ve erkek bebekler içinse 71,5cm ila 86,5 cm arasında ölçülmektedir. Tabii ki bu değerler bize en düşük ve en yüksek değerler için bir referans niteliğindedir. On beş aylık bebeğinin tam olarak bu ölçülerde ve ağırlıkta olması gerektiği anlamına gelmez. Kilo ve boy oranı sağlıklı bebekler arasında değişebilir. Sağlıklı bebekler, doğal bir büyüme eğrisini takip etme eğilimindedir; yaşları büyüdükçe aynı yüzde oranını korurlar ve bu, sağlıklı büyümenin bir göstergesidir. Ama eğer boyunun yeterince uzamadığı ya da yeterince kilo almadığı konusunda bir şüphen varsa bebeğinin doktoruyla konuşmak seni rahatlatacaktır.

12-15. Aylarda Bebeğin 5 Duyusu ve Gelişim Noktaları

Hareketli olmak bebeğinin kaslarının güçlenmesine ve ayakta durma, yürüme, koşma gibi hareketleri yapabilmesine yardımcı olacaktır. Bu aylarda bebeğin artık yürüyebilir hatta yürümeye çoktan başladı ise eşyalara tırmanmaya başlayabilir. Eğer henüz yürümeye başlamadı ise üzülme, bazı bebekler 18 aylarını doldurana kadar yardımsız yürümeye başlayamazlar. 

Bu dönemde ayrıca bebeğin sana sarılabilir, sorduğunda vücudunun kısımlarını gösterebilir, bardaktan içebilir ve kaşık kullanabilir. “Bana bloklarını uzat” gibi söylenen basit ve net yönlendirmeleri anlayabilir. 

Eğer bebeğin,

  • Seninle göz kontağı kurmuyorsa 
  • Seslere ilgi duymuyorsa
  • İsmine cevap vermiyorsa
  • Kelimeleri mırıldanmıyor ya da tek heceli bir sözcük söylemeye başlamadıysa 
  • Gösterme, el sallama gibi hareketler yapmıyorsa
  • Sana ne istediğini anlatamaya ya da göstermeye çalışmıyorsa doktoruna danışmanda fayda vardır. 

 

12-15. Aylarda Bebeklerde Beslenme 

Bu aylardaki bir bebek ne kadar yemek yemelidir?

Bebeğin katı gıdaları daha çok yemeye başladıkça anne sütü ve / veya mama alımını azaltacaktır. Artık günde 3 öğün yemek ve 2-3 ara öğün yapar, anne sütü alıyorsa ihtiyaç duyduğunda yine emmek isteyecektir. Günde 3-5 defa arası anne sütü alabilir, mama yerine ise inek ya da keçi sütüne geçilebilir. Eğer inek/keçi sütüne geçilecekse günlük sınır 450-500 ml arasıdır .Bebekler bu aylarda genellikle 3 ana öğün ve 2-3 ara öğün yapar.

Bebekler bu aylarda neler yiyebilir?

Bebekler bu ayda hala anne sütü ya da inek/keçi sütü alırken bir yandan da artık tamamen katı gıdalara geçmiştir. Çeşitli sebzeler ve meyvelerle öğünlerini renklendirin. Bardak, çatal ve kaşık kullanımına başlayabilir. Meyvelerin suyunu vermek yerine direkt yemesini teşvik edin. Bu zamana kadar her şeyi yiyen çocuğun birdenbire yemek seçmeye başlayabilir. Sebze ve meyveleri farklı şekillerde servis etmeyi dene. 

Ne sıklıkta emzirmeli?

Bu aylarda bebek hala günde 3-5 defa arası emzirilebilir. Bazı anneler 1 yaş civarı emzirmeyi bırakmaları gerektiğini düşünür ama anne sütünün yararları sonraki yaşta da devam eder. Bazı anneler ise 1 yaş doğum gününde hala emziriyordur ve daha bir süre daha emzirmeye devam eder. Bu, kişisel bir karar ve önemli olan senin ve bebeğinin nasıl hissettiği.

Bu aylarda bebeğime süt verebilir miyim?

Doktorlar bir yaşından itibaren bebeklerin inek sütünü sindirebilecek kadar gelişmiş olduklarını söylüyor. Eğer inek sütü vermeye başlayacaksan başlarda inek sütünü anne sütü veya mamaya katarak verebilirsin. Sonrasında ise yavaş yavaş inek sütünü arttır.

Önerilen MakaleBebeğinizi İnek Sütü ile Tanıştırma

12-15 Aylık Bebeklerde Uyku Düzeni

Bu aylarda bir bebek ne kadar süre uyumalıdır?

1 -2 yaş aralığında bebekler günde en az 11 en çok 13 saat kadar bir süre uykuya ihtiyaç duyar. Bu saatlerin 10 ya da 11’i geceleri, geri kalanları ise gün boyunca 2 gündüz uykusu olacak şekilde bölünür. Bazı bebekler tüm gece uyuyabilir ancak bazıları hala uyanmaya devam eder. Bebeğin 15. Aya yaklaşırken tek uykuya düşmenin sinyallerini verebilir. 

Bebeğim neden eskisi gibi uyumuyor?

15 aylık bir bebekte için uyku gerilemesi yaşanabilir. Bebeğin artık aşırı aktif. Birden geceleri de aynı aktiflikte olmak isteyebilir. Eğer hasta değilse bu, muhtemelen birkaç hafta sürecek bir uyku gerilemesi. Bebeğinin eski düzenine kavuşması için ona rahatlatıcı bir uykuya hazırlık rutini oluştur ve normal uyku saatinden biraz daha erken yatırmayı dene. Erken yatırmak her zaman daha iyidir. Bazen de gündüzleri hareket etmeye ya da yeni oyunlara dalıp yemek yemeyi azaltabilir, gece uyandığında aç olmadığından emin ol.  

12 ve 15.  ayları arasında bebeğime nasıl uyku eğitimi verebilirim?

Eğer bebeğin geceleri uyanıyorsa ve onun daha uzun uyuması için bazı yöntemleri denemeye istekliysen uyku eğitimi senin için olabilir.

Önerilen Makaleler

Bebek nasıl uyutulur?

Bebek uyku güvenliği testi! Bakalım ne kadar iyisin?

Bebeğinizi Uykuya Nasıl Hazırlamalısınız?

Bu Aylarda Bebekler İçin Tavsiyeler

– Hala planlamadıysan 15. Ay kontrolünü ayarla..

– Aile hekimliğinden aşı çizelgesini takip et. 

– Onunla minik yürüyüşlere çıkmaya ya da merdivenlerden inip çıkarken ellerinden tutarak yardım etmeye başla

– Bebeğinin 15. Ay fotoğrafını çek!

Önerilen Makaleler 

Bebeklerde Konuşma Eğitimi

Bebeklerde Tuvalet Eğitimi

Bebeklerde Beyin Eğitimi

Kaynaklar:

https://www.babycenter.com/0_your-15-month-olds-language-and-cognitive-development-speaki_1213394.bc

https://kidshealth.org/en/parents/development-15mos.html

https://www.thebump.com/toddler-month-by-month/15-month-old-month-old

https://www.rileychildrens.org/health-info/growth-development-15-months

 

Özet
12-15 Aylık Bebeklerde Eğitim ve Gelişim
Makale İsmi
12-15 Aylık Bebeklerde Eğitim ve Gelişim
Tanımlama
12-15. aylar arasında bebeğinin mırıldanmaları yavaş yavaş gerçek kelimelere dönüşmeye başlayabilir. Artık bloklardan kuleler yapıp onları devirmekten mutluluk duyabilir. Eline aldığı bir kalemle karalamalara başlayabilir. Hatta ağlayan bir bebek gördüğünde ona bakıp onunla empati kurabilir. 
Yazar
Yayıncı İsmi
bebekegitimi.com
Logo

Beğendiniz mi? Arkadaşlarınızla Paylaşın!

Sizin Tepkiniz Nedir?

Komik Komik
0
Komik
Bayıldım! Bayıldım!
5
Bayıldım!
Garip Garip
0
Garip
Sevmedim Sevmedim
0
Sevmedim

0 Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bir format seçin
Kişisel Test
Kişiliğe dair bir şey ortaya çıkarmayı amaçlayan sorular dizisi
Basit Test
Bilgiyi kontrol etmek isteyen doğru ve yanlış cevaplı sorular dizisi
Anket
Karar vermek veya görüş belirlemek için oylama yapmak
Serbest Yazı
Yazılarınıza Görseller Bağlantılar Ekleyebilirsiniz
Liste
Klasik İnternet Listeleri
Geri Sayım Listesi
Klasik İnternet Geri Sayım Listeleri
Açık Liste
Kendi öğenizi gönderin ve en iyi sunum için oy verin
Oylanabilir Liste
En iyi liste öğesine karar vermek için yukarı veya aşağı basın
Fotoyla Anlatım
Kendi resimlerinizi yükleyin ve birşeyler anlatın
Video
Youtube, Vimeo veya Vine Kodları
Ses
Soundcloud veya Mixcloud İçerikleri
Görsel
Fotoğraf veya GIF
GIF
GIF Formatı