11 Aylık Bebekler

Bebeğin artık 11 aylık! Ne karakter o öyle! Artık nasıl bir kişiliği olduğunun sinyallerini vermeye başlıyor. Daha çekingen mi yoksa atak bir yapısı mı artık anlayabilirsin. Ama çok da tahmin yürütme. Hala gelişiyor ve neleri sevip sevmediğini keşfediyor.

Öğreniyor, gözlemliyor, deniyor ve karşılaştığı şeylere nasıl tepki vereceğini çözüyor. Her bir gün farklı farklı duygular sergiliyor, bazen utangaç bazense bağımsız davranıyor. Ona biraz zaman ver, bebeğinin kişiliği gelişmeye devam edecek.

11 Aylık Bebek Gelişimi

11 aylık bebeğin sadece daha uzun değil, artık daha “yüksek” de. Artık kendini daha fazla ayağa kaldırıyor ve dünyayı daha dik bir pozisyondan izliyor. Bu kesinlikle onun için daha ilgi çekici. Bebeğin tabii ki etrafı bu şekilde keşfetmek için oldukça heyecanlı. Dikkatli ol dünya!

Önerilen Makale

Yürümeye başlayan bebeğinize oyuncak seçmek için ipuçları

11 Aylık Bebeğin Boyu ve Kilosu

On bir aylık bir bebeğin boy uzunluğu ve kilosu ne kadar olmalıdır? Bu genellikle kız bebekler için 8,8 ve erkek bebekler içinse 9,4 kg olarak ölçülmektedir. Boy uzunluğu ise kız bebekler için 73 cm ve erkek bebekler içinse 74,5 cm olarak ölçülmektedir. Tabii ki bu on bir aylık bebeğinin tam olarak bu ölçülerde ve ağırlıkta olması gerektiği anlamına gelmez. Yani kilo ve boy oranı sağlıklı bebekler arasında değişebilir. Bunlar ortalama verilerdir. Sağlıklı bebekler, doğal bir büyüme eğrisini takip etme eğilimindedir; yaşları büyüdükçe aynı yüzde oranını korurlar ve bu, sağlıklı büyümenin bir göstergesidir. Ama eğer boyunun yeterince uzamadığı ya da yeterince kilo almadığı konusunda bir şüphen varsa bebeğinin doktoruyla konuşmak seni rahatlayacaktır.

11 Aylık Bebeğin 5 Duyusu

Bebeğin artık oldukça net görüyor. 5-6 metre uzaklıktan yüzleri seçebiliyor. Hareket eden objeleri takip edebiliyor. Dinlemesi de artık daha dikkatli. Duyması ve görmesi artık beraber çalışıyor. Başka bir deyişle bakarken aynı zamanda dinliyor da. Bu da etrafta neler olduğunu daha iyi anlamasını sağlıyor. Bebeğinin parmakları sorun yaşatmaya başlayabilir. Çünkü artık dürtmek, çekmek hatta yırtmak istiyor. Bebekler için uygun olan parmak boyaları ve eski birkaç dergi işine yarayabilir. Başka bir değişiklik ise bebeğinin içinde ve arkasında kavramlarını öğrenmesidir.

Artık bebeğinle iletişimin de artacak. Bu dönemde kendini ona dinletebilmek, onun dikkatini çekebilmek için aşağıdaki öneriler işine yarayabilir:

  • Ona bir şey söylemek istediğinde uzaktan seslenmek yerine yanına git.
  • Söyleyeceğin şey öncesinde ona adını açık ve net şekilde söyle ve dikkatini sana vermesini sağla.
  • Onunla göz hizasına gelerek ona bakarak konuş.

Önerilen Makale

Bebeklerde Konuşma Eğitimi

11 Aylık Bebeklerin Dönüm Noktaları

Emekleme. Bebeğin muhtemelen emekleme işinde daha da iyileşti. Bu onun ana ulaşım aracı; ta ki (bundan çok uzak bir zamanda değil) kafasında bir ışık yanıp da yürümenin daha hızlı olduğunu keşfedene kadar! Ayrıca emeklemek bebeğin iki gözüyle farklı görüntüler elde etme yeteneğinin artmasını sağlar. Bu sayede derinlik algısı da gelişir. Bebekler yürümeyi öğrendiklerinde bile emeklemeye devam edebilirler, ne zaman ki yürümeleri hızlanır o zaman emeklemeyi bırakırlar.

Sıralama. Bebeğin odanın içinde hareket ederken mobilyalara tutunarak ilerleyebilir. Bazı cesur bebekler ise tuttukları yeri bırakmayı deneyebilir (Ayakta durmayı oku!). Bebekler sıralarken tutunacak yer kalmadığında emekleyerek istedikleri yere gitmeye devam ederler.

Ayakta durma. Bebeğin artık bir destek ya da senin ellerin olmadan birkaç saniyeliğine bile olsa ayakta durabilir. Sonraki aşama: Yürüme.

Gösterme. Artık eşyaları tanıyıp bir şeyin nerde olduğunu sorduğunda sana gösterebilir.

Bu dönemde henüz bebeğinin bir ayakkabıya ihtiyacı yoktur. Aksine çıplak ayaklı olması “yol tutuşu” açısından daha iyi bile olabilir. Eğer illa bir ayakkabı alacaksanız bakacağınız en önemli özellik kaymaz tabanlı olmasıdır.

Bebeğin ilk kelimelerini de söylemek üzere. Tam olarak ilk kelimelerini ne zaman söylediğinin zamanı bebekten bebeğe değişse de ilk kelimelerini söyledikten sonra gerisi hızla gelecektir. Kullandığı kelimeleri pekiştirmek için o kelimeleri cümle içinde kullan.

Ayrıca bol bol aynaya bakın, artık karşısındakinin başka bir bebek değil de kendi olduğunun farkında.

 

11 Aylık Bebeklerde Beslenme

On bir aylık bir bebek ne kadar yemek yemelidir?

Bebeğin günde 3-5 defa arası anne sütü ya da mama almaya devam eder, bu sırada ise 3 ana öğün ve 2-3 ara öğün yapar.

Bebekler bu ayda neler yiyebilir?

Bebekler bu ayda hala anne sütü ya da mama alırken bir yandan da artık tamamen katı gıdalara geçmiştir.

11 aylık bebek için ne kadar mama uygundur?

Bebeğinin günde 3-5 defa 200 cc mama alması yeterli olacaktır.

Ne sıklıkta emzirmeli?

11 aylık bir bebek hala günde 3-5 defa arası emzirilebilir. Bazı anneler 1 yaş civarı emzirmeyi bırakmaları gerektiğini düşünür ama anne sütünün yararları sonraki yaşta da devam eder. Bazı anneler ise 1 yaş doğum gününde hala emziriyordur ve daha bir süre daha emzirmeye devam eder. Bu, kişisel bir karar ve önemli olan senin ve bebeğinin nasıl hissettiği.

11 aylık bebeğime süt verebilir miyim?

Doktorlar bir ay daha beklemeyi tavsiye ediyor. Bebeğin tam 1 yaşını doldurduğunda sindirim sistemi normal inek sütünü sindirebilecek kadar gelişmiş olacak. 1-2 yaş arasında inek sütüyle devam et. Başlarda inek sütünü anne sütü veya mamaya katarak verebilirsin. Sonrasında ise yavaş yavaş inek sütünü arttır.

Önerilen Makale

Diyetisyen Melda’dan Ay Ay Bebek Beslenmesi

11 Aylık Bebeklerde Uyku Düzeni

On bir aylık bir bebek ne kadar süre uyumalıdır?

On bir aylık bebekler genellikle 13 ila 14 saat arasında bir süre uykuya ihtiyaç duyar. Bu saatlerin 10 ya da 11’i geceleri, geri kalanları ise gün boyunca 2 gündüz uykusu olacak şekilde bölünür. Bazı bebekler tüm gece uyuyabilir ancak bazıları hala uyanmaya devam eder.

11 aylık bebeğim neden eskisi gibi uyumuyor?

11 aylık bir bebek için uyku gerilemesi hala geçerlidir. Bebeğin artık aşırı aktif. Birden geceleri de aynı aktiflikte olmak isteyebilir. Eğer hasta değilse bu, muhtemelen birkaç hafta sürecek bir uyku gerilemesi. Bebeğinin eski düzenine kavuşması için ona rahatlatıcı bir uykuya hazırlık rutini oluştur ve normal uyku saatinden biraz daha erken yatırmayı dene. Erken yatırmak her zaman daha iyidir.

11 aylık bebeğime nasıl uyku eğitimi verebilirim?

Eğer bebeğin geceleri uyanıyorsa ve onun daha uzun uyuması için bazı yöntemleri denemeye istekliysen uyku eğitimi senin için olabilir.

Önerilen Makaleler

Bebeklere Uyku Eğitimi Nasıl Verilir?

Bebek Uyku Eğitiminin Arkasındaki 7 Gizli Efsane İnanış

11 Aylık Bebekler İçin Tavsiyeler

– Hala planlamadıysan 12. Ay kontrolünü ayarla..

-Eğer parti ile kutlayacaksanız bebeğinin doğum günü davetiyelerini yolla.

-Onunla oyun oynamaya ve ona şarkılar söylemeye devam et.

– Bebeğinin 11. Ay fotoğrafını çek!

Önerilen Makaleler

Bebekler Hakkında Kimsenin Bilmediği 12 Şey

0-1 Yaş Bebekler için 9 Oyuncak Önerisi

Bu Makale Bebek Eğitimiyle İlgili Ufkunuzu Genişletecek

 

Özet
11 Aylık Bebek Gelişimi
Makale İsmi
11 Aylık Bebek Gelişimi
Tanımlama
Bebeğin artık 11 aylık! Ne karakter o öyle! Artık nasıl bir kişiliği olduğunun sinyallerini vermeye başlıyor. Daha çekingen mi yoksa atak bir yapısı mı artık anlayabilirsin. Ama çok da tahmin yürütme. Hala gelişiyor ve neleri sevip sevmediğini keşfediyor.
Yazar
Yayıncı İsmi
bebekegitimi.com
Logo

Beğendiniz mi? Arkadaşlarınızla Paylaşın!

-5
-5 Beğeni

Sizin Tepkiniz Nedir?

Komik Komik
5
Komik
Bayıldım! Bayıldım!
83
Bayıldım!
Garip Garip
8
Garip
Sevmedim Sevmedim
10
Sevmedim

0 Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bir format seçin
Kişisel Test
Kişiliğe dair bir şey ortaya çıkarmayı amaçlayan sorular dizisi
Basit Test
Bilgiyi kontrol etmek isteyen doğru ve yanlış cevaplı sorular dizisi
Anket
Karar vermek veya görüş belirlemek için oylama yapmak
Serbest Yazı
Yazılarınıza Görseller Bağlantılar Ekleyebilirsiniz
Liste
Klasik İnternet Listeleri
Geri Sayım Listesi
Klasik İnternet Geri Sayım Listeleri
Açık Liste
Kendi öğenizi gönderin ve en iyi sunum için oy verin
Oylanabilir Liste
En iyi liste öğesine karar vermek için yukarı veya aşağı basın
Fotoyla Anlatım
Kendi resimlerinizi yükleyin ve birşeyler anlatın
Video
Youtube, Vimeo veya Vine Kodları
Ses
Soundcloud veya Mixcloud İçerikleri
Görsel
Fotoğraf veya GIF
GIF
GIF Formatı