Yeni doğum yapan her anne emzirme sorunu yaşayabiliyor. Bazı durumlarda ise birkaç ay sonra anneler emzirmekte zorlanabiliyor ya da bebek memeyi reddedebiliyor. Emzirmeye dair ipuçları ve emzirme tekniklerini öğrenerek sorunsuz bir emzirme dönemi geçirebilirsiniz. İşte sizin için hazırlanan emzirme sorunları ve çözümleri!

Memeye Tutunma Sorunları

Emzirme ile ilgili kitaplarda anneler mutlu ve huzurlu bir şekilde bebeklerini emzirir. Ancak maalesef ki emzirmek bu kadar huzurlu ve kolay olmayabilir. Anneler emzirmekte zorlanabilir, sevmeyebilir, bebek emmek istemeyebilir ya da süt ile ilgili sorunlar olabilir. Bazı durumlarda azimli ve sabırlı olmak gerekir aynı zamanda profesyonel bir emzirme danışmanıyla çalışılabilir. En çok yaşanan ve anneleri zorlayan emzirme problemlerinin çözümleri ve baş etme yöntemlerini yazımızda ayrıntılı bir şekilde okuyabilirsiniz.

Bebek Memeyi Uygun Şekilde Tutamadığında

Bebeğinizin memeyi tutması, basit anlamıyla en az çaba ile en fazla süt salgılanmasını sağlayacaktır. Ancak doğru pozisyon bulunamadığında anne ve bebek sıkıntılı bir süreç yaşayabilir, bebeğin memeyi tutmasını engelleyebilecek bazı soruınlar bulunur.

Uluslararası Kurul Sertifikalı Emzirme Danışmanı (IBCLC) Janaki Costello: ‘’ Emzirme sorunlarının en yaygın olanı, bebeğinizin göğsünüzü tutmayı ve emmeyi anlamakta sorun yaşamasıdır. Eğer sorunun bu olduğunu düşünüyorsanız bebeğinizin aranmasını ve açlık ip uçlarını takip etmelisiniz. Ancak bebeğinizi ağlatmadan kucaklamalı ve bir an önce emzirmeye başlamalısınız. Bebeğiniz ağlarsa öncelikle sakinleştirmeniz gerekebilir ve bebeğiniz sinir halinde memenizi istemeyebilir. İlk açlık ipuçlarında memenizi verdiğinizde bebeğin dikkati dağılmaz ve emmek için çaba gösterir. Bu durumda annelerin yapması gereken en önemli şey ise sabretmektir. Bebekler bazı durumlarda memeyi tutabilmek için daha fazla deneme yapmalıdır.’’

Yanlış Pozisyon

Anneler bazen bebeği yanlış tuttuğu için de emzirme sorunu yaşayabilir. Bebeğin meme ucunu kavrayamaması ya da ağzına alamaması gibi nedenler rahatsız ve zor bir emzirme yaşanmasına yol açar. Bu durumda anne ve bebek uygun pozisyonda olamadığı için bebek ememez ve anne strese girebilir. Mantığınıza ters gelebilir ancak bebeğinizin başını arkasından sıkıca kavrayarak meme ucunu ağzına kadar ittirmek zorunda kalabilirsiniz. Sonrasında bebeğinizi kontrol edin ve tüm meme ucuyla etrafındaki kahverengi alanın bebeğinizin ağzında olduğuna emin olun, eğer öyle gözükmüyorsa tekrar tekrar deneyin ve doğru emzirme pozisyonunu bulun. Rahat edemiyorsanız emzirme yastığı ya da bir battaniyeyi rulo yaparak deneyebilirsiniz. Emzirme yastığı bu iş için idealdir, daha rahat hareket edebilirsiniz ve uygun bir pozisyon bulabilirsiniz, bebeğiniz ise daha huzurlu beslenebilir.

Bebeğin memeyi yanlış tuttuğunun bir diğer göstergesi ise, emzirme sonrası meme ucunun bir kalem gibi dümdüz durmasıdır veya meme ucunuz sağa – sola sivrilebilir.

Nadir durumlarda bebeğinizin meme ucunu tutabilmesi için biraz yardıma ihtiyaç duyabilirsiniz. Massachusetts Stow’dan Sue Graves, “Oğlumu emzirmem için bana üç kişi yardım etmişti çünkü meme uçlarım düzdü” diyor.

 

Annelerin meme ucu düz ya da içe çökükse süt sağma makinesi kullanabilirsiniz, manuel ya da elektrikli fark etmez ancak elektrikli olanlar daha güçlü çeker ve annenin fiziksel bir güç uygulaması gerekmez. Süt sağma makinesini meme ucunun üzerine yerleştirin ve hafifçe baskı yaparak çekin. Ayrıca şırınga ile meme ucu çekmeyi deneyebilir ya da göğüs ucunuz çıkana kadar sahte göğüs uçlarını kullanabilirsiniz ancak en etkili çözüm bebeğinizin emmesidir.

Çatlak Meme Uçları

Seattle’dan Heather Schuman, ‘’Çatlak meme uçlarım oldukça çirkin görünümlüydü ve şimdiye kadar yaşadığım en acı şeylerden biriydi” diyor.

Amerika Emzirme Komitesi’nde Amerikan Kadın Hastalıkları ve Jinekologlar Koleji temsilcisi Dr.Sharon Mass,”Çatlak meme uçlarının birincil nedeni bebeğin memeyi doğru tutamasıdır.” diyor. Ağrılı meme uçlarını yatıştırmak için; bebekler için güvenli saf lanolin esaslı göğüs kremi kullanılmasını ve aynı zamanda meme uçlarının temiz ve ılık suda bekletilmesini öneriyor.

Lanolin içeren göğüs kremleri anne ve bebekler için oldukça sağlıklıdır ve emzirme öncesinde silmek ya da yıkamak gerekmez. Aynı zamanda doğal göğüs ucu çatlak kremleri de kullanılabilir. Bunun için ayva çekirdeklerini bir ölçek suda bir gece buzdolabında bekletmek gerekir, macun kıvamına geldikten sonra göğüs uçlarına sürülebilir. IBCLC Janaki Costello, “Çatlamış veya kanayan memeler, bebeğin memeyi doğru tutmasından sonra çok hızlı bir şekilde iyileşebilir” diyor.

Ağrılı meme uçları yüzünden emziremiyorsanız, yeterince iyileşene kadar bir göğüs pompası kullanılması önerilebilir. Ayrıca çatlak göğüs uçlarına doğru zamanda ve doğru şekilde müdahele edilmediğinde göğüslerde yırtılmalar ve kanamalar meydana gelebilir. Eğer bu durum gerçekleşirse bebekler, süt emmeye çalışırken annenin kanını da yutabilir.

Bebeğinizin memeyi tutmasını kolaylaştırmak için bir emzirme danışmanı ile randevu ayarlamanız gerekebilir. Profesyonel emzirme danışmanları anne ve bebeğin emzirme sürecini izler ve yanlışları düzeltmeye yardımcı olur. Aynı zamanda göğüs tıkanıklıkları (mastit) gibi rahatsız edici sorunların çözümü, doğru emzirme pozisyonları, annenin beslenme programı, bebeğin beslenme saatleri ve süt sağmanın inceliklerini gösterecektir.

Tıkanmış Süt Kanalları

Memede bulunan süt kanalları bebeğin sağlıklı ve doğru beslenmesini sağlar. Bebek emdikçe süt kanalları gevşer ve süt akışı hızlanır. Ancak bazı durumlarda bu kanallar tıkanabilir ve küçük süt pıhtıları oluşabilir. New York’tan Erin McKenna, oğlunun doğumundan iki ay sonra bu tıkanmalarından birini yaşadı. “Göğsümün farklı bölgelerinde, ancak sıklıkla koltuk altıma yakın süt kanallarında oldu” diyor. Göğüste çok sayıda süt kanalı bulunur dolayısıyla birinin tıkanması sütün çok fazla azalmasına sebep olmaz ancak tıkalı kanallar ağrı, sancı ve ateşlenmelere sebep olabilir.

Dr. Mass, “Tıkalı kanallar, göğüste sütün lokal olarak tıkanmasıdır ve ağrılı bir düğüm gibi hissedilir. Tıkanmış bir meme ucu gözeneği, sütün yeterince boşaltılmaması ve göğüslerde süt birikmesinden dolayı kaynaklanabilir. Göğüslere sıcak ya da soğuk kompleks yapılarak tedavi edilebilir.’’ diyor.

Balensiz, bir beden büyük sütyen, rahat emzirme sütyenleri ya da emzirme öncesi ve emzirirken yumuşak hareketlerle masaj yapmak tıkanıklığın azaltılmasına yardımcı olabilir. Tıkanmış kanal sorununuzun tedavisi için neye karar vermiş olursanız olun, emzirmeyi asla bırakmayın. Yukarıdaki yöntemler mastitin hafiflemesi ve annenin acı çekmemesi için yararlıdır ancak kesin çözüm bebeğin emmesidir. Bebeğinizi emzirirken beyin sinyalleri alır ve süt akışı artar. Sık sık emzirmek ya da göğüsleri sağarak mastitten kurtulabilirsiniz.

Geçmeyen ya da tekrarlayan göğüs tıkanıklıkları için cerrahi müdahele gerekebilir dolayısıyla yukarıda belirtilen yöntemleri sürekli denemeyi ihmal etmeyin.

Bebeğin Emmesi

Bazı zamanlar bebekler emmek istemeyebilir. Özellikle ilk kez bebek sahibi olan anneler bebeğin emmemesi konusunda stres yaşayabilir. İlk üç ay bebekler sıklıkla emmek ister, hayatta bildikleri tek ve yegane şey emmektir ve ihtiyacını karşılamaya çalışır. Üçüncü aydan sonra ise emme süreleri kısalır ve uzun süre emmeyebilir.

Bebeğin büyümesi ile birlikte tok kalma süresi artar ve daha geç acıkır, bu nedenle ilk aylardaki gibi sıklıkla emmek istemez. Aynı zamanda üçüncü ay ile birlikte bebekler daha güçlü emmeye başlar ve süt dolu göğsü kısa sürede boşaltabilir. Acıkan ve meme isteyen bebekler mutlaka bu durumu hissettirir ve ağlayarak tepki verir. Anneler bu dönemde sabırla beklemeli ve bebeğin yeni rutinine ayak uydurmalıdır.

Doğumdan itibaren emmeyi istemeyen bebekler için ise farklı alternatifler denenmelidir, elbette bebeğinizi aç bırakamazsınız ancak tüm yöntemleri denemekten vazgeçmemelisiniz. Anne sütünün geç geldiği durumlarda kesinlikle biberon verilmemeli, şırınga gibi alternatifler değerlendirilmelidir. Biberonun akış hızına alışan bebekler anne memesini emmek istemeyebilir.

Şişmiş Göğüsler

Pittsburgh’dan Julie Vanneman, aşırı süt toplanması nedeniyle oluşan göğüs şişmelerinden kaynaklanan büyük bir sorun yaşadı. “Göğüslerim kaya gibi sert, muazzam büyüklükte ve acı veriyordu.” diyor.

Genellikle doğum sonrası sütün ilk geldiğin an ya da emzirmeler arasında çok uzun zaman olunca gerçekleşir. Ne mutlu ki, tedavisi kolaydır. Yapacağınız en önemli adım biraz süt pompalamak veya elle süt sağmaktır.

IBCLC Janaki Costello, “Sütün birikmesiyle sertleşen ve şişen bir göğsü tutmak bebek için zor olabilir, bu yüzden meme başı çevresini yumuşatmak gerekebilir, yeterli miktarda süt pompalamak ya da elle sağmak bebeğin memeyi almasını kolaylaştırır.” diyor. Sonuçta, ne kadar çok emzirirseniz şişlik problemlerini o kadar az yaşarsınız.

Dr. Mass, şişmiş göğüslerden kurtulabilmek ve ağrı yaşamamak için emzirme öncesinde sıcak kompres, emzirdikten sonra ise soğuk kompres yapılmasını tavsiye ediyor. Ayrıca, büyüklerin sıklıkla tavsiye ettiği bir ağrı kesiciyi öneriyor: Lahana yaprakları. Lahananın birkaç yaprağı koparın ve donduruyuca koyun. Birkaç saat ya da bir gece beklettikten sonra ağrıyan ve şiş göğüslerinize 15 – 20 dk kompres yapın. Lahana yaprakları kısa sürede etki edecek ve göğüsleriniz rahatlayacaktır.

Meme İltihabı

Illinois, Oak Park’tan Katie Moody, bebeği doğduktan iki hafta sonra ciddi bir göğüs ağrısı yaşadı. “Sağ göğsümde büyük bir ağrı hissediyordum, sürekli acı veriyordu ayrıca kızarık ve ateşliydi ve 38.8 derece ateşim vardı” diyor.

Katie meme iltihabı olmuştu. Dr. Mass ‘’ Meme iltihabı, tüm vücutta grip benzeri ağrı ve halsizliklere sebep olabilir. Genellikle doğumdan sonraki ikinci ve üçüncü haftalarda bebeğin sütü boşaltamaması nedeniyle daha sık yaşanır. Aynı zamanda bebeğin sütten kesilme dönemlerinde de meme iltihabı yaygın olarak görülür.’’

Meme iltihabı sebeplerini Dr. Mass şöyle açıklıyor: ‘’ Cillteki çatlaklar, tıkanan süt kanalları ya da aşırı süt üretiminden kaynaklanabilen bir bakteri enfeksiyonudur. İlk belirtisi şiddetli meme ağrılarıdır ve mutlaka doktora başvurmak gerekir. Meme iltihaplarını giderebilmek ve tedavi etmek için antibiyotik tedavisinin yanında sıcak kompres de etkili olacaktır. Anneler ağrı ve acı nedeniyle emzirmeyi bırakmamalı, bol su tüketimine devam etmeli ve mümkün olduğu kadar dinlenmelidir.’’

Meme Reddi

Bebekler zaman zaman memeyi reddebilir özellikle günde birkaç defa biberon ile beslenen bebeklerde bu durum daha sık görülür. Bebeğiniz emmek istemiyorsa biberonu ortadan kaldırmalı ve yeni bir düzen oluşturmalısınız.

Meme reddinin çeşitli sebepleri bulunabilir: diş çıkarma dönemi, atak haftaları, enfeksiyon, pamukçuk ve şiddetli ağrılar. Bunlardan hiçbirinin yaşanmadığına emin olmalısınız aksi takdirde bebeğinizin daha fazla ağlamasına sebep olabilirsiniz. Annenin gergin, stresli ve endişeli olduğu durumlarda bebek hissedebilir ve tepki olarak emmekten vazgeçebilir. Bu durum genellikle geçicidir ancak doğru yöntem ve tekniklerle ilerlemek gerekir. Bebeğinize sinirlenmeden ve ona kızmadan her seferinde memenizi teklif etmelisiniz.

Bu dönemlerde yatarak, ayakta gezerek, banyo yaparak ya da şarkı söyleyerek emzirmek işe yarayabilir. Ters kucaklama, kurt pozisyonu, koltuk altı pozisyonu da bebeğin emmesini sağlayabilir. Aynı zamanda sık sık ten teması yapmalı ve bebeğinizin sevgi ihtiyacını karşılamalısınız. Anneler meme reddi yaşandığında emzirmeyi bırakmamalıdır ve her seferinde tekrar denemelidir, bu durum birkaç hafta sürebilir ancak sonucunda anne – bebek mutluluğu sağlanacaktır.

Pamukçuk

Pamukçuk, memede ya da bebeğin ağız içinde meydana gelen bir mantar enfeksiyonudur. Şimdiye kadar başka bir bölgenizde başınıza geldiyse, bunun ne kadar rahatsız edici olduğunu biliyorsunuzdur.

Bebeğinin doğumundan üç hafta sonra enfeksiyonu geliştiren Pittsburgh’dan Ellen Rubin, ‘‘Emzirmeler arasında, göğüslerim neredeyse güneş yanığı gibi acı verici bir şekilde kaşınıyordu.” diyor. Pamukçuk ayrıca, ani ve keskin ağrı saplanmasına ve ciltte kırmızı döküntülere neden olabilir. Göğüs ucunda ya da bebeğin ağzında beyaz bir yapıya sebep olabilir. Pamukçuğun doğal tedavisi için emzirme öncesi ve sonrasında karbonatlı su ile silinebilir.

Geçmeyen ve tekrarlayan pamukçuk için doktorunuz, sizin için meme ucunuza uygulayacağınız antifungal bir krem verecektir. Bebekler için de ağzına damlatacağınız antifungal bir damla pamukçuğu geçirecektir. Emzirmeye devam edebilirsiniz, ancak ikinizin de tedavi altına alınması önemlidir aksi takdirde mantarları sürekli birbirinize geçirirsiniz.

Az Süt Üretimi

Amerikan Pediatri Akademisi (AAP) Emzirme bölümü yürütme komitesinin başkanı olan Dr.Lawrence Gartner, ‘’Anneler genellikle sütlerinin bebeklerine yetmediğini düşünüyorlar. Ancak bu korku genellikle yersizdir ve birçok annenin sütü bebeğine yeter. Asıl gerekli olan ise bilgi ve destektir. Emzirmenin nasıl olacağı konusunda destek olunmalıdır. Anne sütü, arz ve talep ile ilgilidir. Başlangıçta, annenin iyi süt kaynağı oluşturabilmesi için bebeğin her iki saatte bir emzirilmesi gerekebilir. İlk birkaç hafta boyunca günde yaklaşık 10 emzirme, ardından üç aylık olana kadar günde yaklaşık sekiz emzirme idealdir’’ diyor. Zaman alıcı, ancak gerekli!

Yeterince süt üretmeyen ender kadınların durumu bebek yeteri kadar kilo almadığında ortaya çıkar. Eğer sütününüzün yetmediğini düşünüyorsanız çocuk doktoru bebeğin kilo ve gelişimini takip ettikten sonra mama takviyesi isteyebilir. Ayrıca emzirme sıklığının arttırılması ve emzirmeler arasında süt pompalanması süt üretiminizi artırabilir. Diyetinizde, ürettiğiniz süt miktarında büyük rol oynamaktadır. Bebeğinize daha fazla süt üretmek için gereken enerjiyi, günde fazladan 300 ile 500 kalori almalısınız. Bebeğinizi anne sütü ile besleyebilmek için emzirmeye devam edin ve mümkün olduğu kadar çok su için.

Annelerin stresli olmaması, çevreden gelen tepkileri dikkate almaması ve günlük yaşamına dikkat etmesi gerekir.

AAP, annelerin bebeklerini ilk altı ay boyunca yalnızca anne sütü ile beslemelerini önerir. Doğru bilgi ve destekle, emzirmeyi isteyen her anne bunu gerçekleştirebilecektir.

Emziren Anneler İçin Yardım!

Emzirmeye ilişkin daha fazla bilgi için:

  1. Amerikan Pediatri Akademisi’nin Emzirme Kılavuzu’nda yer alan anne sütü ile beslenmenin faydaları hakkında bilgiye bu linkten ulaşabilirsiniz: http: //www.healthychildren.org/english/ages-stages/baby/breastfeeding/Pa …
  2. Bilgiler ve destek için La Leche League International’a başvurabilirsiniz
  3. Lokal emzirme danışmanına mı ihtiyacınız var? Uluslararası Emzirme Danışmanlığı Birliği’ne başvurmayı deneyin: ilca.org/find/index.php. Lokal emzirme danışmanına mı ihtiyacınız var? Bu derneğe başvurmayı deneyebilirsiniz http://www.temasdernegi.com/

Bu makale Amy Sirot tarafından American Baby dergisi için yazılmıştır ve Bebek Eğitimi sitesi için Türkçeleştirilmiştir. Amy Sirot, New York Brooklyn’de yaşayan bir yazardır.

Orjinal makale American Baby dergisinin Aralık 2004 sayısında yayınlanmıştır.

Doktorlardan ve diğer sağlık uzmanlarından gelen tavsiyeler de dahil olmak üzere burada bulunan tüm içerik, yalnızca fikir olarak düşünülmelidir. Kendi sağlığınızla veya başkalarının sağlığıyla ilgili herhangi bir soru veya sorunla bağlantılı olarak kendi doktorunuzun doğrudan tavsiyesine başvurun.

Kaynak: https://www.parents.com/baby/breastfeeding/problems/nursing-roadblocks/

Önerilen Makaleler

Emzirmenin Sırları

Zorlu Emzirme Serüveni

Emzirme hakkındaki bilginizi test edin!

Emzirme Hakkında Bilmediğiniz 15 Şey

Emzirmeyle İlgili Bilmen Gereken 10 Şey

 


Beğendiniz mi? Arkadaşlarınızla Paylaşın!

Sizin Tepkiniz Nedir?

Komik Komik
0
Komik
Bayıldım! Bayıldım!
1
Bayıldım!
Garip Garip
0
Garip
Sevmedim Sevmedim
0
Sevmedim

0 Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bir format seçin
Kişisel Test
Kişiliğe dair bir şey ortaya çıkarmayı amaçlayan sorular dizisi
Basit Test
Bilgiyi kontrol etmek isteyen doğru ve yanlış cevaplı sorular dizisi
Anket
Karar vermek veya görüş belirlemek için oylama yapmak
Serbest Yazı
Yazılarınıza Görseller Bağlantılar Ekleyebilirsiniz
Liste
Klasik İnternet Listeleri
Geri Sayım Listesi
Klasik İnternet Geri Sayım Listeleri
Açık Liste
Kendi öğenizi gönderin ve en iyi sunum için oy verin
Oylanabilir Liste
En iyi liste öğesine karar vermek için yukarı veya aşağı basın
Fotoyla Anlatım
Kendi resimlerinizi yükleyin ve birşeyler anlatın
Video
Youtube, Vimeo veya Vine Kodları
Ses
Soundcloud veya Mixcloud İçerikleri
Görsel
Fotoğraf veya GIF
GIF
GIF Formatı