Hem kendi hem de karnınızda büyüyen bebeğinizin sağlığını korumak adına uymak zorunda olduğunuz kurallarla dolu bir dönem olan hamilelik sonunda sona erdi ve bebeğinizi sağlıklı bir şekilde kucağınıza aldınız. Artık, emzirme dönemindesiniz. Süt konusunda bir sıkıntı yaşamıyorsanız ve bebeğinizi emziriyorsanız, emzirme döneminde alkol alımı ile ilgili merak ettiğiniz sorular olabilir.
Uzmanlar, hamilelikte alkol tüketiminden kaçınılması gerektiğini belirtiyor. Ancak, bebek dünyaya geldikten sonra ne yapılması gerektiği konusunda tavsiyeler o kadar net olmayabilir!
Emzirme Döneminde Alkolün Etkileri
Alkol Anne Sütüne Geçer Mi?
Evet! Anne sütündeki alkol seviyeleri, kan dolaşımındaki seviyelere yakındır. Seviyeler; alkol alındıktan sonra 30-60 dakika içinde ya da bir yemeğin yanında içiyorsanız 60-90 dakika içinde en yüksek olacaktır.
Bir birim alkolün (küçük bir kadeh şarap ya da 1/2 bardak bira) annenin kanından temizlenmesi 1-2 saat sürebilir. Alkol alıyorsanız ve emzirme dönemindeyseniz, bu bebeğinizin uyku düzeninin bozulmasına neden olabilir. Yapılan bir araştırma, anne sütü yoluyla alkol alan bebeklerin, almayan bebeklerden %25 oranında daha az uyuduğunu bulmuştur.
Araştırmalar ayrıca, alkol alımının süt miktarını azaltabileceğini de göstermiştir. Bunun nedeni, alkolün anne sütü üretimini kontrol eden hormonları bozabilmesidir. Alkol kullanıyorsanız, bebeğiniz ortalama %20 daha az süt alır. Bu nedenle, daha sık emzirmeniz gerekir.
Emzirirken alkol almanın bebeğe etkileri nelerdir?
Emziren bir annenin, ılımlı miktarda alkol almasının, özellikle de emzirmeden en az 2 saat beklerse, bebeğe zararlı olduğu düşünülmemektedir. Bununla birlikte, yüksek miktarda alkol alımı, emzirme sırasında süt ejeksiyon refleksine müdahale edebilir.
Zaman içinde yüksek miktarda alkol alımı, süt üretiminin azalması nedeniyle emzirme süresinin kısalmasına neden olabilir. Emzirme döneminde aşırı alkol tüketimi, bebeğin uyku düzenini ve erken dönem gelişimini de olumsuz etkileyebilir.
Alkol tüketimi sonrasında anne sütünü pompalamak sütteki alkol oranını azaltabilir mi?
Hayır. Anne sütündeki alkol seviyesi, aslında bir annenin kan dolaşımındaki alkol seviyesi ile aynıdır. Alkol alındıktan sonra sütü pompalamak, anne sütünde bulunan alkol miktarını daha hızlı azaltmaz.
Annenin kanındaki alkol seviyesi zamanla düştükçe, anne sütündeki alkol seviyesi de azalacaktır. Bir anne, fiziksel rahatsızlığını hafifletmek için alkol aldıktan sonra sütü pompalamayı düşünebilir. Ilımlı miktarda alkol tüketilmişse, çocuğu emzirmek için 2 saat beklemeyi ya da bebeğini daha önce pompalanmış süt ile beslemeyi de seçebilir. Bu sayede, bebek alkole maruz kalmayacaktır.
Sosyal içiciler ne yapmalı?
Sosyal bir ortamda içki içmeyi düşünüyorsanız, bebeğinizi alkole maruz bırakmaktan kaçınmak için, her bir bardak alkol için 2-3 saat emzirmekten kaçınmayı deneyebilirsiniz.
Bir sosyal ortama girmeden önce, biraz süt pompalayarak önceden plan yapmayı da deneyebilirsiniz.
Emzirme seansları arasında uzun boşluklar bırakırsanız, göğüsleriniz rahatsız edici bir şekilde dolu olabilir.
Alkollü sütünüzü temizlemek için beklemeniz gerekir. Vücudunuzdaki alkol seviyesi azaldıkça, sütünüzdeki alkol seviyesi de azalacaktır.
Çok fazla alkol almanın riskleri
Tek seferde 6 birimden daha fazla alkol içeren aşırı alkollü içecekler, bebeğinizin ihtiyaçlarından haberdar olmanızı engelleyebilir.
Aşırı alkol alımı olacaksa, bebeğinizin alkol almamış bir yetişkin tarafından bakılması gerekir.
Konfor ve süt sağlığını korumak için, önceden süt pompalamayı tercih edebilirsiniz.
Düzenli olarak alkol alıyorsanız, bunu doktorunuzla tartışmak yararlı olacaktır.
Alkol anne sütü miktarını etkiler mi?
Dinlenmek, iyi beslenmek ve vücuda alınan alkol miktarını abartmamak, bebeğinizi emzirirken süt tedariğinizi arttırmaya yardımcı olur.
Etkili bir şekilde sık sık emzirme, süt tedariğini arttırmanın en iyi yoludur.
0 Yorum