Emzirme Döneminde Sigara İçilir Mi?
Sigara içmek, hamilelik döneminde karnınızda büyüyen bebeği etkiler. Ancak, aynı zamanda, bebeğiniz dünyaya geldikten sonra, emzirme döneminde de bebeğiniz üzerinde olumsuz etkilere sahip olabilir.
- Sigara içmek, her şeyden önce bir annenin süt tedariğini azaltabilir. Anne sütü yoluyla sigaradaki nikotin ve diğer toksin maddelerin geçmesi; bebeğinizde mide bulantıları, rahatsızlık ve huzursuzluk ile de ilişkilendirilmektedir.
Emzirme, bağışıklık sistemini güçlendirmek de dahil olmak üzere, dünyaya yeni gelen bebeğiniz için çok çeşitli avantajlar sağlar. Uzmanlar, emzirmeyi, bir bebeğin yaşamının ilk birkaç ayında ve sonraki dönemlerde, en sağlıklı besin kaynağı olarak önermektedir. Bebeğini dünyaya getiren bir anne, emzirme döneminde sigara içerse, göz önünde bulundurması gereken bazı faktörler vardır.
Nikotin Anne Sütüne Ne Kadar Geçer?
Bazı kimyasallar anne sütüne geçmez, ancak bazıları geçebilir. Sigaradaki aktif bileşenlerden biri olan nikotin, anne sütüne aktarılır. Anne sütüne geçen nikotin miktarı, hamilelik döneminde plasentadan geçen nikotin miktarından iki kat daha fazladır.
Sigaranın Anne ve Bebek Üzerindeki Etkileri
Sigara içmek, anne sütü aracılığıyla bebeğe zararlı kimyasal maddeler iletmesinin dışında, anne sütü tedariğini de olumsuz etkileyebilir. Bu da, daha az süt üretmeniz anlamına gelebilir.
Gün içerisinde, yarım paketten daha fazla sigara içen emziren bir annenin süt tedariği azalmaktadır. Genel olarak, sigaranın süt tedariğine etkileri şöyledir:
- Sigara içen ve emziren bir kadının bebeğinde uyku problemleri gelişme riski daha yüksektir.
- Emzirme yoluyla sigaraya maruz kalan bebeklerde ani bebek ölümleri ve astım gibi alerjik hastalıkların gelişme riski daha fazladır.
Anne sütünün aktif bileşenlerinden biri olan nikotin, bebeklerde normalden daha fazla ağlamak gibi davranışsal değişikliklere neden olabilir. Sigarada tespit edilen zararlı kimyasallardan bazıları ise şöyledir:
- arsenik
- siyanür
- formaldehit
Ne yazık ki, bu bileşenlerin anne sütü aracılığıyla bebeğe geçip geçmediği hakkında çok az bilimsel veri bulunmaktadır.
Sigara İçen Anneler İçin Öneriler
Anne sütü, dünyaya yeni gelen bir bebek için en iyi ve en güçlü besin kaynağıdır. Bir anne, günde yarım paketten daha az sigara içiyorsa, nikotine maruz kalma riskleri çok yüksek değildir. Ancak, bir anne günde 1 paket ve daha fazla sigara içerse, bebeğinde artan riskler şöyledir:
- Huzursuzluk
- Mide bulantısı
- Kusma
- İshal
- Uyku problemleri
Sigara içmeye devam ederseniz, sigara içtikten sonra bebeğinizi emzirmek için en az 1 saat beklemeniz önerilir. Bu, bebeğinizin kimyasal maddelere olan maruziyetini azaltmanıza yardımcı olabilir.
Emzirme Döneminde Pasif İçicilik
Emziren bir anne, sigara kullanmasa bile, mümkün olduğunca sigara içilen ortamlardan uzak durması önemlidir.
Pasif içicilik, bebeğinizin zattüre gibi bazı enfeksiyonlara yakalanma riskini arttırabilir. Ayrıca, ani bebek ölümü gibi risk faktörlerini de arttırmaktadır.
Sonuç olarak…
Emzirme döneminde, bir bebek için anne sütü en önemli besin kaynağıdır. Yeni bir anneyseniz ve emzirmeyi tercih ettiyseniz, mümkün olduğunca sigaradan ve sigara içilen ortamlardan uzak durmaya çalışın. Sigarayı ortadan kaldırmak, bebeğinizi ve sizi sağlıklı tutmanıza yardımcı olabilir.
Örnek Makaleler
Emzirme Döneminde Alkol Alınır Mı?
Emzirirken dikkat edilmesi gereken 10 nokta !
Kaynaklar
https://www.healthline.com/health/parenting/smoking-while-breastfeeding
https://www.verywellfamily.com/smoking-and-breastfeeding-22465
0 Yorum