9 aylık heyecanlı bir serüveni geriden bıraktınız ve uzun bir süre karnınızda taşıdığınız bebeğinizi artık emziriyorsunuz. Bu da, tek başına başka bir serüvendir. Bu süreçte, bir sonraki çocuk ile arasına biraz zaman koymak isteyebilirsiniz.

Doğum kontrol hapı kullanmak ya da diğer doğum kontrol yöntemlerini tercih etmektense, emzirmenin kendisinin tekrar hamile kalmamanızı sağlayıp sağlamayacağını merak ediyor olabilirsiniz. İşte, bilmeniz gerekenler!

Emzirme döneminde hamile kalma şansı nedir?

Aslında, bu çeşit doğum kontrol yönteminin kendi adı vardır: “laktasyonel amenore doğum kontrolü (LAM)”. Amenore, adet döngülerinin olmaması anlamına gelir. Peki, bir doğum kontrol yöntemi olarak emzirme ne kadar etkilidir?

Bir kaynağa göre, doğumdan sonraki ilk 6 ayda, bu yöntemi doğru kullanan 100 kadından yalnızca %1-2’si hamile kalıyor. Bu yöntemi kullanıyorsanız ve emzirirken hamile kalmayan çoğunluğun içinde yer almak istiyorsanız, yapmanız gerekenler aşağıdadır:

  • Özel emzirme kurallarını uygulayın: Bu, katı gıdalara geçişi geciktirmeniz ya da mama gibi başka bir takviyeden kaçınmanız gerektiği anlamına gelir.
  • İstek üzerine emzirin: Bebeğinizin liderliğini takip edin ve istediği zaman emzirin. En azından, gündüzleri 4 saatte bir ve geceleri 6 saatte bir. Bu yöntemi kullanırken, pompalama yeterli bir alternatif değildir.
  • Emzik kullanmaktan kaçının: Emzik kullanmak yerine, meme emmesini sağlayarak emme ihtiyacını karşılamasına izin verin.

Bu yöntemin etkili olabilmesi için, adet kanamalarının geri gelmemesi ve bebeğinizin 6 aylıktan küçük olması gerektiğini unutmayın. Emzirmenin doğum kontrolü olarak geçerli bir yöntem olmasını sağlayan şey budur! 

Neden emzirme düzenli bir doğum kontrol yöntemi olarak görülür?

Burada, hormonlar (özellikle de oksitosin hormonu) devreye giriyor. Bu hormon, sizi rahat ve mutlu hissettirmesinin dışında, yumurtlamayı önlemeye de yardımcı olur. Bunu, beyne yumurtlamayı uyaran ana hormonu bastırmasını söyleyen sinyaller göndererek yapar. Yumurtlama yoksa, hamilelik de yok!

Bebeğinizi emzirdiğinizde, meme etrafındaki sinirleri tam olarak doğru şekilde beyne göndermek için uyarır. Bu nedenle, bir pompa kullanmak aynı etkiyi sağlamaz.

Emzirirken hamile kalma şansını arttıran faktörler nelerdir?

Emzirmeyi doğum kontrol yöntemi olarak kullanmayı başaran %98’lik oranın içinde yer almak istiyorsanız, bilmeniz gerekenler şöyledir:

  • Bu yöntemin işe yaraması için, yalnızca emzirmeniz gerekir. Bebeğinizin beslenmesine mama dahil ederseniz, yumurtlama ve dolayısıyla hamile kalma olasılığınız artar.
  • Katılar için de aynı durum geçerlidir. Bebeğiniz 6.ayına ulaştığında ve katı gıdalara geçiş yaptığınızda, yumurtlama şansınız artar. Araştırmalar; katı gıdalara yavaş yavaş geçmenin ve emzirme süresini kademeli olarak azaltmanın, yumurtlamayı biraz daha erteleyebileceğini gösteriyor.
  • İşe dönme konusuna dikkat edin. İşe geri dönen ve emzirmeyi doğum kontrol yöntemi olarak kullanan kadınların, hamile kalma olasılığı daha yüksektir.

Adet döneminiz geri döndüğünde, hamile kalma olasılığınız daha yüksektir. Bununla birlikte, bazı kadınların doğum sonrası ilk adet kanamaları olmadan önce bile yumurtladıklarını unutmayın. Bazıları, yumurtlamadan önce adet görmeye başlayabilir.

Hamile kalınırsa, emzirmeye devam edilebilir mi?

Kesinlikle, devam edebilirsiniz. Ancak, hem kendinizi hem bebeğinizi hem de karnınızda gelişen fetüsü yeterince besleyebilmek için ihtiyacınız olan kalorinin tamamını aldığınızdan emin olun. Bebeğiniz, süt dışında başka bir şey yemiyorsa günde ekstra 500 kalori almanız ve 6 aydan küçükse, günde ekstra 650 kalori almanız gerekir.

Buna ek olarak; hamileliğin ikinci trimesterinde fazladan 350 kaloriyi ve üçüncü trimesterinde ekstra 450 kaloriyi de hesaba katmalısınız. Kafanız mı karıştı? Vücudunuzu dinleyerek ve sağlıklı yiyecek seçimleri yaparak işinizi kolaylaştırabilirsiniz.

Bu süreçte, meme uçlarının daha hassas olduğunu ve emzirme sırasında bırakma refleksini gözlemleyebilirsiniz. Ancak, bu da geçecek.

Düşük yaptıysanız ya da erken doğum yapıyorsanız, rahim kasılmalarına dikkat edin. Bebeğinizi emzirirken, kramp hissedebilirsiniz. Bunun nedeni, vücudunuzun az miktarda oksitosin salgılamasıdır. Erken doğumun nadir risklerinden endişe ediyorsanız, bunu doktorunuza danışın.

İlginizi Çekebilir

Test Edin: Hamile Miyim?

Emzirme Hakkında Bilmediğiniz 15 Şey

Doğumdan Sonra Cinsel İlişkide Kanama

Kaynaklar

https://www.babycenter.com/404_can-i-get-pregnant-while-breastfeeding_7093.bc

https://www.healthline.com/health/pregnancy/can-you-get-pregnant-while-breastfeeding

https://www.whattoexpect.com/getting-pregnant/ovulation/can-you-get-pregnant-while-breastfeeding/


Beğendiniz mi? Arkadaşlarınızla Paylaşın!

Sizin Tepkiniz Nedir?

Komik Komik
1
Komik
Bayıldım! Bayıldım!
1
Bayıldım!
Garip Garip
1
Garip
Sevmedim Sevmedim
0
Sevmedim

0 Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bir format seçin
Kişisel Test
Kişiliğe dair bir şey ortaya çıkarmayı amaçlayan sorular dizisi
Basit Test
Bilgiyi kontrol etmek isteyen doğru ve yanlış cevaplı sorular dizisi
Anket
Karar vermek veya görüş belirlemek için oylama yapmak
Serbest Yazı
Yazılarınıza Görseller Bağlantılar Ekleyebilirsiniz
Liste
Klasik İnternet Listeleri
Geri Sayım Listesi
Klasik İnternet Geri Sayım Listeleri
Açık Liste
Kendi öğenizi gönderin ve en iyi sunum için oy verin
Oylanabilir Liste
En iyi liste öğesine karar vermek için yukarı veya aşağı basın
Fotoyla Anlatım
Kendi resimlerinizi yükleyin ve birşeyler anlatın
Video
Youtube, Vimeo veya Vine Kodları
Ses
Soundcloud veya Mixcloud İçerikleri
Görsel
Fotoğraf veya GIF
GIF
GIF Formatı