Saçlarınız dökülüyor ve panik yapmaya başlıyorsunuz. Doğumdan sonra saç dökülmesi oldukça yaygındır. Peki, dökülmeyi yavaşlatmak için neler yapabilirsiniz? Bu yazıda; doğumdan sonra saç dökülmesi nedenleri, ne zaman sona ereceği ve başa çıkmak için neler yapabileceğinizden bahsedeceğiz…
Hormonlar Saçları Nasıl Etkiliyor?
Hormonlardaki değişim, hamilelikteki saç değişimleri ve doğumdan sonra saç dökülmesinin en büyük nedenidir. Hamilelik ile birlikte vücutta artan östrojen ve progesteron hormonu seviyeleri, saç dökülmelerini önlemektedir.
Normal hayatta, her gün bir miktar saç teli dökülür, ancak hamilelik ile birlikte bu azalır. Bebeğiniz geldikten sonra, vücuttaki hormon seviyeleri yeniden normale döndüğünde; saçlarınız normalde olduğundan daha fazla dökülmeye başlar. Böylece, kaybolan zamanı telafi etmeye çalışır.
Doğumdan sonra saç dökülmesi, bebeğiniz geldikten sonraki herhangi bir günde ortaya çıkabilir ve bazen bebeğiniz 1 yaşına gelene kadar devam edebilir. Genellikle, 4 aylıkken azalma gösterir. Bu nedenle, bebeğiniz henüz birkaç aylıkken yüksek miktarda saç dökülmesi gözlemliyorsanız, bu panik yapmanız gerektiği anlamına gelmemektedir!
Doğumdan Sonra Saç Dökülmesi Neden Olur?
Ortalama bir insanın, günde 100 tel saçı dökülür. Ancak, bu tek seferde olmaz. Bu nedenle, saçlarınızın döküldüğünü çok fazla fark etmezsiniz.
Bununla birlikte, hamilelik hormonları bu saç dökülmelerini önler. Bu dönemde, saçlarınızın bir süper model kadar gür veya çok kalın bir şekilde olduğunu fark edebilirsiniz. Ancak, bu hormonlar normale döndüğünde ekstra saç dökülmesi fark edilebilir.
Vücudunuz, gebelikte artan progesteron ve östrojen hormonları ile değişimler gösterir. Bu da, hamilelikte daha kalın ve daha parlak saç tellerine sahip olmanızı sağlar. Daha sonra, doğum ile birlikte hormonlar da normal seviyelerine döner.
Saçlar dökülmeden ve yeni uzamalar kendini göstermeden önce, saçlar dinlenme aşamasında yaklaşık 3 ay kalır. Tipik olarak yeni çıkan saçlar, saç çizgisi boyunca kendini gösteren “bebek saçlar” şeklindedir.
İlginizi Çekebilir
Emzirme ve Emziren Anne Beslenmesi
Doğumdan Sonra Saç Dökülmesi Ne Kadar Sürer?
Korkmayın! Kelleşmiyorsunuz, yalnızca normale dönüyorsunuz.
Emzirme dönemindeyseniz; siz sütten kesilene ya da bebeğinizin beslenmesine katı gıdaları dahil edene kadar saçlarınız dökülebilir.
Ancak, emzirme olsun ya da olmasın; bebeğiniz, ilk doğum günü pastasındaki mumları üflemeye hazır olduğu zaman, saç dökülmeniz bitmeli ve saç telleriniz hamilelik öncesi haline geri dönmelidir.
Ne Kadarı Normaldir?
Yastığınızın üzerinde çok fazla saç fark ederseniz ya da duş giderini tıkıyorsanız, endişelenebilirsiniz. Uzmanlar; henüz hamile olmadığınızda günde 80-100 saç dökülmesinin normal olduğu, ancak yeni doğum yapan bir kadının günde yaklaşık 400 tel saçının döküldüğünü belirtmektedir.
Saç dökülmesinin yavaşlamadığını düşünüyorsanız, altında yatan başka bir sağlık sorunu olma ihtimali yüksektir. Hamilelik, vücutta bazı dengeleri değiştirebilir. Bu nedenle, çok fazla saç dökülmesi fark ederseniz doktorunuzu bilgilendirin ve mutlaka kan testleri yaptırın.
Doğumdan Sonra Saç Dökülmesi İle Nasıl Başa Çıkılır?
Doğumdan sonra saç dökülmesi problemi ile karşı karşıyaysanız, bu konuyla başa çıkmak için yapabileceğiniz bazı şeyler vardır:
- İyi beslenmek ve doğum öncesi vitamin takviyelerini almaya devam ederek saç sağlığınızı geri kazanabilirsiniz.
- Emzirme döneminde aşırı saç dökülmesini önlemek için, dökülmelerin daha sık yaşandığı mevsim geçişlerinde ekstra özen gösterin.
- Saçlarınızı yalnızca gerektiğinde şampuanlayın.
- Saçlardaki karışıklığı en aza indirme için iyi bir saç kremi ve geniş dişli bir tarak kullanın.
- Lastik tokalar kullanmaktan kaçının. Sıkı at kuyruğu, daha fazla saç dökülmesine neden olabilir.
- Mümkünse, saç kurutma makineleri ve düzleştiricilerden uzak durun. Saç dökülmesi durana kadar, kimyasal işlemlerden kaçının.
Doğumdan sonra saç dökülmesi aşırı ise, doktorunuza danışın. Diğer semptomlar eşlik ediyorsa, bu durum tiroit bozukluğunun bir işareti olabilir.
Önerilen Makale
Güzellik ve Hamilelik: Neleri Yapmalı? Nelerden Kaçınmalı?
Kaynaklar
https://www.whattoexpect.com/first-year/postpartum-health-and-care/postpartum-hair-loss/
https://www.todaysparent.com/baby/postpartum-care/why-postpartum-hair-loss-is-totally-normal-and-how-to-stop-it/
https://www.healthline.com/health/parenting/postpartum-hair-loss#How-hormones-affect-your-hair
0 Yorum