Doğum Sonrası Kabızlık
Yenidoğan bebeğinizi eve getirmek; hayatınızda ve günlük rutinlerinizde heyecan verici değişimler anlamına gelir. Böyle küçük bir şeyin, çok fazla bebek bezine ihtiyacı olabileceğini kim bilebilirdi! Kakadan bahsetmişken, küçük çocuğunuzun bağırsakları çok rahat gibi görünse de, siz kendinizi biraz kötü hissedebilirsiniz.
Doğundan sonra kabızlık, bir bebek sahibi olmanın ortak bir parçasıdır. Hamileliğinizin nasıl gittiği ya da nasıl doğum yaptığınız önemli değildir, muhtemelen bir kabızlık problemi yaşayacaksınız.
Bağırsak hareketlerinizin şu anda düzenli olmamasının birkaç nedeni vardır. Endişelenmeyin, çoğu geçici ve çözülmesi kolaydır. Doğum sonrası kabızlığın birçok nedenine ve yeniden nasıl rahat edebileceğinize birlikte bakalım!
Doğum Sonrası Kabızlık Nedenleri
Tıpkı hamilelik sırasında vücudunuzdaki birçok mucizevi değişiklik gibi, doğumdan sonra da vücudunuz değişmeye devam ediyor. Bildiğiniz gibi, sadece doğum yaptığınız için işler eski haline geri dönmüyor. Bu harika macerada, hala iyileşme dönemindesiniz!
Vücudunuz hala iyileşiyor
Bebeğinizin gözlerine her baktığınızda sevimli küçük gülümsemesi neredeyse doğum travmasını unutturur, ancak vücudunuz hala hatırlıyor. Doğumdan sonra, tuvalete çıkmak bile acı verici olabilir.
Ayrıca, doğal fiziksel reaksiyonlar kabızlığa neden olabilir. Vücuda eklenen kilolar ve büyüyen bir bebeği taşıma baskısı hamilelik sırasında hemoroit problemi yaşamış olabilirsiniz. Bu da, kabızlığa neden olabilecek tıkanıklıklara neden olabilir.
Uyku düzenindeki değişiklikler
Doğum yapmak, gece 03:00’te uyanabileceğiniz anlamına gelir. Çünkü, bebeğiniz uyanık ve açtır.
Uyku ve yorgunluk, yeni ebeveynler için yaygın problemlerdir. Muhtemelen, bunu bekliyordunuz ancak zihninizde ve bedeninizde yaratacağı değişimleri düşünmediniz.
Uyku düzenindeki değişiklikler, bağırsak alışkanlıklarınızı değiştirebilir. Uyku eksikliği de daha fazla strese yol açar, bu da kabızlığa neden olabilir.
Stres
Bir bebekle tanışmak, hayatınızı değiştiriyor. Ancak, bir yandan da stresli olabilir. Özellikle de ilk çocuğunuz olduğunda, gününüz ve geceniz, beklenmedik değişiklikler ile dolu olacaktır.
Stres ve endişe hissetmek tamamen normaldir. Ancak, bu duygular kortizol hormonunu arttırabilir. Bu hormonun artması, bazı kişilerde kabızlığa neden olabilir.
Beslenme ve susuzluk
Bebeğinize bakma telaşındayken, kendinizi ihmal edebilirsiniz. Biraz uykusuz kalmak ya da yemek yerken acele etmek normaldir. Bununla birlikte, sağlığınıza dikkat etmek, bebeğiniz için de önemlidir.
Gün boyunca su içmemek, nemsiz kalmanıza neden olur. Emziriyorsanız, bu daha da önemlidir. Emzirme dönemindeki beslenme değişimleri, bağırsak hareketlerini de etkileyebilir.
Örneğin, lif oranı düşük bir beslenme, kabızlığa neden olabilir.
Daha az hareket etme
Bebeğinizi sallama ve emzirme, bebeğiniz için harika bir bağlanma deneyimidir. Bununla birlikte; daha az ayakta durma, yürüme ve genel aktivite de sindirim sisteminizi yavaşlatabilir. Bağırsaklar kaslardır ve diğer kaslarınız gibi, onları güçlü tutmak ve harekete yardımcı olmak için bol miktarda egzersize ihtiyaç duyarlar.
Hamileyken ve doğumdan sonra düşük aktivite seviyeleri geçici olarak kabızlığa neden olabilir.
Kullanılan ilaçlar
Bir bebek sahibi olmak, size vücudunuzun ne kadar şaşırtıcı olduğunu göstermiş olabilir, ancak yine de bir süper kahraman değilsiniz.
Bu süreçte, çeşitli ilaçlara ihtiyacınız olabilir. Ne yazı ki, bazı ağrı kesici ilaçların ortak bir yan etkisi olarak kabızlık ortaya çıkabilir. Antibiyotikler, genellikle ishali tetikler, ancak bazen kabızlığa da neden olabilirler. Bunun nedeni, kötü bakterilerle birlikte sindirime yardımcı olan bazı iyi bakterilerden kurtulmalarıdır.
Doğum sonrası vitaminler
Hamilelikte kullandığınız vitaminler gibi, doğumdan sonra da bazı vitaminler yardımcı olur. Bazı doğum sonrası takviyeler, bazen kabızlığa neden olabilecek çeşitli maddeler içerir.
Demir takviyesine ihtiyacınız olabilir. Bir süre demir takviyesi kullanmak yardımcı olur. Ancak, demir kabızlığa yol açtığından, beslenmenizi ve su tüketiminizi gözden geçirmeniz gerekebilir.
Doğumdan sonra neler yaşayacağınız hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz, aşağıdaki makaleler de ilginizi çekebilir!
Önerilen Makaleler
Doğumdan Sonra Kilo Vermek Ne Kadar Sürer?
0 Yorum