Bebeğimi Sivrisineklerden Nasıl Koruyabilirim?
Sivrisinek saz…Minicik yavruları sokmasalar biraz…
Temmuz ayı ile birlikte artan sıcakların etkisiyle, hepimiz camları açar olduk. Camların açılmasıyla birlikte de evlere davetsiz misafir olarak sivrisinekler ince ince sızmaya başladılar.
Her sabah bebeklerimizin yanağında, kolunda, bacağında hatta inanılmaz bir şekilde poposunda sivrisinek izi görmekten usandık hepimiz. Odalarına ilaç sıkmak tehlikeli, elektrikli sinekkovarları kullansak olmuyor, cama sineklik taktırmak da çözüm değil; arkadaşlar aradan bir şekilde sızıveriyorlar.
Tabii ki her şeyin bir çözümü olduğu gibi, sivrisineklerden bebeklerimizi korumak ve kaşıntısını azaltmak için çözümümüz var.
Anne olduktan sonra neredeyse her şeyin çözümünün doğada olduğunu görmek hayatımı daha da anlamlandırdı. Ufak bir araştırma neticesinde de , sivrisineklerden çok basit ve ucuz yollarla kurtulmayı başardım. Bunu sizlerle de paylaşmak istiyorum…
Şöyle ki;
-Öncelikle bir paket lavanta suyu veya yağı temin etmeniz gerekiyor.
Lavanta yağından birkaç damlayı bir bardak suya koyup her gece camın önüne koyuyorum. Küçük bir temiz sprey şişeye de su ve lavanta karışımı yapıp, oğlum uyumadan önce odaya birkaç defa sıkıyorum. Hatta beşiğinin baş kısımlarına birkaç defa fazladan sıkıyorum. Lavanta yağı hem sivrisinekleri kovuyor, hem uyku için rahatlatıcı bir görevi var hem de çok hoş bir koku yayarak evde temmuz ayında sizi nisan ayındaymışsınız gibi hissettiriyor 🙂
– Marketlerde bile bulunan saksıda canlı yetişen fesleğenlerden satın aldım. Özellikle rüzgarın daha çok olduğu cam önü, kapı arası gibi yerlere fesleğeni koyuyorum( 1 tane fesleğen yetiyor, arada yerini değiştirseniz yeterli). Bu da sivrisinekleri hem uzak tutuyor hem de mis gibi kokusuyla doğal oda parfümü etkisi yaratıyor.
Bütün bu önlemlere rağmen, inatçı bir sivrisinekle karşılaştınız ve geldi kocaman bir ısırık aldı.
Özellikle bacaklara çok çalışıyor bu sivrisinek milleti. Bacaklarınızda iz kalmasın istiyorsanız güneşten ısırık olan yerleri mutlaka korumanız şart. Onun dışında aleo vera bitkisinin yağını “kendim” için kullanıyorum. Oğlumda iz kalmıyor , bebek cildi kendini çok çabuk yenilediği için onun için ihtiyaç duymuyorum. (İz kalsaydı bile doktorumuza sormadan da kullanacağım bir bitki değil zaten.)
Hem ısırıldık hem de çok fena kaşınıyoruz: Küçük bebeğim henüz kaşınmanın ne olduğunu bilmiyor, belki hissetmiyor olabilir, ya da acısını içinde yaşıyordur bilemiyorum ama ben sivrisineğin ısırdığı yere onun küçük kalıp sabununu bazen köpük olarak bazen de direk olarak sürüyorum. Bu yöntem bende işe yarıyor, rahatlatıyor bu yüzden ona da iyi geldiğini düşünüyorum.
Sivrisineklerin kökünü kurutacak bir yöntem maalesef henüz geliştirilmedi. Zaten doğal yaşam döngüsü için onların da hayatta kalmaları gerekiyor, öyle değil mi?
Bizlerden uzak durdukları sürece tabiatın istedikleri noktalarında yaşayabilirler. Bize düşen, korunmak ve yavrularımızı onlardan korumak.
Kimyasal ilaçlara başvurmadan yaşayacağınız sivrisineksiz günler dilerim…
Anne Sermin İCAN
0 Yorum