Sanılanın aksine, bebekle uçak yolculuğu zor değildir. Otobüs veya arabayla yapılacak yolculuklarla kıyaslanacak olursa eğer, bu yolculuklarda bebekler fazlasıyla sıkılıyor, daha çok terliyor ve sürekli sırt üstü gitmek zorunda kaldıklarından daha kolay hasta olabiliyorlar. Tüm bunların önüne geçebilmek için, eğer yolculuğunuz uçakla yapmaya müsait ve de herhangi bir sağlık probleminiz yoksa, uçak yolculuğunu korkmadan tercih etmenizi tavsiye ederim.
Oğlumun ilk uçak yolculuğu, 4. ayına girdiğinde gerçekleşti. 1,5 saatlik bir uçak yolculuğu yaşadık. Yolculuk öncesinde çok telaşlandım, korktum, acaba rahat edecek mi, kulakları rahatsız olur mu, çok ağlar mı, uçak klimalarindan dolayı üşütüp hasta olur mu diye ama bunların hiçbirini yaşamadığımız gibi bu yolculuk sonunda daha da uzak yerlere gitme cesareti geldi bize.
Uçak yolculuğu öncesinde ve uçuş esnasında yapılması gerekenleri önceden bilgi edinirseniz, herhangi bir soru işareti kalmadan yolculuğunuzun keyfini çıkartacağınızdan emin olabilirsiniz.
Öncelikle nelerle karşılaşacaksınız, neler yaparsanız rahat edersiniz bunları paylaşmak istiyorum sizlerle:
– Uçak biletlerinizi havaalanına gitmeden önce almaya çalışın.
Bazı havayolu şirketleri internet bilet satışlarında koltuk seçimi için ayrıca ücret talep edebilmekte, bazıları etmemektedir. Bunu önceden ögrenmeniz gerekiyor . Eğer ben ücretini verir, istediğim koltukta da giderim derseniz; koridor kenarından biletinizi almamanız, cam kenarından seçim yapmanız gerekiyor. Çünkü bebek için oksijen maskeleri cam kenarındaki koltuklarda bulunuyor. Varsayalım ki bileti koridor kenarından aldınız, kabin görevlileri uçakta mutlaka yerinizi değiştireceklerdir.
Bununla birlikte, ön koltuklardan tercihinizi yapmanız rahatlık sağlayacaktır. Çünkü ön koltuklarda boşluk daha fazla olduğu için, hareketlerinizi kısıtlamak zorunda kalmıyorsunuz. Ayrıca iniş ve binişte hem kolaylık sağlayacak, hem de tuvaletlere yakın olmasından ötürü acil bir durum olduğunda veya bez değiştirmeniz gerektiğinde ulaşımınız daha rahat olacaktır.
Not: Uçak biletleri bebekler için bedava değil, indirimli.
– Pusetin( anakucağı) uçağa alınıp alınmayacağından emin olun.
Bazı uçakların özelliğinden ve yolcu kapasitesinden dolayı pusetleri uçakta yanınıza kabul etmeyebiliyorlar. Bizim şansımıza, tüm yolculuklarda puseti yanımıza alabildik. Ancak her yolculuk öncesi havayolu şirketini arayarak puseti uçağa kabul edip etmeyeceklerini öğrendik. Puseti uçak içine almaları gerçekten çok büyük bir kolaylık ve rahatlık sağlıyor. Yolculuk öncesinde, puseti sizin yanınıza monte ediyorlar ve bebeğiniz rahat bir şekilde yanınızda seyahat edebiliyor, uyuyabiliyor. Tabii yan koltuğunuzun boş olması lazım. Risk almak istemiyorsanız ayrı bir bilet almanız gerekecek. Bunu da yolculuk öncesinde bilgi edinmenizde fayda var.
-Yolculuk için bebeğinizin kıyafetini önceden hazırlayın.
Uçağa iniş, biniş esnasında özellikle rüzgar veya klima rahatsız edici olabiliyor. Bunun için ben oğluma evde giydiği rahat bir body, üzerine kapşonlu bir hırka veya ceket alıyorum. Altına da pratik, mevsimine göre patikli veya patiksiz pijama altını giydiriyorum. Sıcak olduğunda üzerini çıkartıyorum, klima durumuna göre de giydiriyorum. Pamuklu, rahat edebileceği, bol kıyafetler giydirmenizi tavsiye ederim. Oğlumun evde giydiği pijamaları bizim kurtarıcımız oluyor.
-Bebek arabasının uçak içinde mi bagajda mı gideceğinden emin olun.
Eğer bebek arabanız tek parça ise bagaja vermeden çoğunlukla uçak içine kabul ediyorlar. Travel sistem bebek arabası ise (2 parça) bir veya iki parçayı bagaja vermenizı isteyebilirler. Bu konuyu da gitmeden netleştirmenizde fayda var. Eğer uçak içine bebek arabasını alırlarsa, bu sayede bebeğinizi sadece uçak içinde kucağınızda taşırsınız. Çok büyük rahatlık sağlar. Ben ayrıca yanıma bir de kanguru alıyorum. İlk yolculuğumuzda bebek arabamız iki parça olduğu için alt parçasını bagaja almışlardı. Bekleme süresi de uzayınca bu süre zarfında oğlumu kanguruda taşıdım. Kanguru alma fikri, aklınızın bir köşesinde bulunsun derim. Uzun süre beklemelerde büyük kurtarıcı.
-Bebeğinizin kabin basıncından etkilenmemesi için emzirin, biberonla besleyin veya karnı toksa emziğini verin.
Uçağın kalkış ve iniş esnasında artan kabin basıncıyla birlikte bebeklerde huzursuzluk çıkabiliyor. Burası çok önemli: bebeğinizi uçağın kalkış ve iniş esnasında emzirmeniz gerekecek. Yanınıza emzirme önlüğünü almayı unutmayın. Emziremiyorsanız da biberon veya emzik kullanmanız yeterli. Bebeğin yutkunmasını sağlamak buradaki en önemli göreviniz olacak. Oğlum uçak kalkarken emerek uyudu ve pusetine koyarak yolculuğunu hem ben hem de o zorlanmadan tamamladık.
-Son olarak, ilk yolculuğunuzdan önce doktorunuzla konuşun. İçinizin rahat etmesi açısından da ayrıca önemli. Dikkat etmeniz gereken ayrı bir husus varsa veya almanız gereken ilaçlarını atlamamak adına yolculuk öncesinde doktorunuzla mutlaka görüşmenizi tavsiye ederim. Size gereken uyarıları yapacaktır.
-Bir de şahit olduğum bir durum var. Arkamızda, ikiz bebekli bir anne ve baba yolcu vardı. Anne ve baba, iki kişilik yanyana koltuk almışlardı. Koltuklar 3 kişilik. Kabin memuru bebekli bir yolcuyu kaldırmak ve başka bir koltuğa yönlendirmek üzere geldi. Haliyle anne baba ayrılmak istemediler ama minik bebişer de yolcu sayısına dahil olduklarından 5 kişinin yanyana seyahat etmelerinin mümkün olmadığını söyledi kabin memuru 🙂 Böyle bir durumla karşı karşıya kalmamak adına, uçak biletlerini buna göre almanızı tavsiye ederim.
İlk yolculuğumuz oğlumla yalnız gerçekleşmişti. Bu konuda kabin görevlilerinin desteğini inkar edemem; gerçekten çok yardımcı oldular. Bir de haliyle bebekler huzursuz olabilir, ağlayabilirler. Yan koltuktaki teyze size “Bu çocuk aç, üstünü çok örtmüşsün, altı mı ıslak onun?” diye konuşabilir. Her bebek ağlayabilir, çok normal, o ağlıyor diye sakın suçluluk hissetmeyin, ” Cık cık cık bir bebeği susturamıyor, yeter artık, kitap okutmadı” sözleri de sizi huzursuz etmesin. Bunlar olabilir, bebeğinize ve yolculuğunuza odaklanın.
Şunu lütfen unutmayın: Siz rahat ve huzurlu olursanız, bebeğinize de bunu aktarırsınız. İkiniz de yolculuktan keyif alırsınız. Özellikle ilk yolculuk çok heyecanlı oluyor;)
Şimdiden iyi yolculuklar 🙂
Sevgiler,
0 Yorum